Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiluma pranašauja sulos sezoną: laikykitės taisyklių, kaip leisti medžio sultis

Klevo ir beržo sula – mėgstamas gėrimas nuo neatmenamų laikų. Jau dabar kai kurie giriasi sulaukę pirmųjų šio gėrimo lašų. Aplinkosaugininkai primena, kad sulą leisti galima tik laikantis taisyklių, priešingu atveju gresia baudos, o medžiui – nepataisoma žala.
Sula
Sula / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Sula

Apie sulą sklando įvairialypės nuomonės. Vieni šia gamtos dovana džiaugiasi tik todėl, kad skanu ir galima atsigaivinti. Kitiems tai atrodo kaip tikras vitaminų ir naudingų medžiagų grynuolis.

Galima rasti šaltinių, teigiančių, kad šiuo gėrimu galima apsisaugoti nuo mažakraujystės, bronchito, anginos. Esą sula net mažina organizmo rūgštingumą, gerina medžiagų apykaitą. Neretas mokslininkas tikina, kad šiose medžių sultyse gausu ištirpusių mineralinių medžiagų.

Daugelis besimėgaujantis sula žino, kad klevo sula ima tekėti anksčiau, o kiek vėliau – ir beržo. Klevo sula labiau mėgstama, ji saldesnė. Bet įsigyti kur kas lengviau beržo sulos, mat šių medžių tiesiog yra daugiau. Anot gamtininkų, klevo sulos jau galima gauti, kai lauke tvyro 5–6 laipsnių temperatūra ir bent savaitę ar dvi pasirodo saulės spindulių.

Nors meteorologai dar prognozuoja atšalimą, jau galima šen bei ten prie medžių išvysti pastatytus indus, į kuriuos teka medžių sultys.

Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm.

Aplinkosaugininkai primena, kad sulai leisti yra tam tikros taisyklės. Jų laikantis ir sulos turėsite, ir medžiui nebus padaryta didelė žala.

Valstybei priklausančioje žemėje sulą leisti galima iš ne plonesnių kaip 20 cm skersmens medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po 5 metų. Jeigu medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių. Toje vietoje, kur bus gręžiama skylė, leidžiama, nepažeidžiant luobo, nudrožti žiauberį.

Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm. Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Baigus leisti sulą, skylės turi būti užkemšamos.

Privačios žemės savininkams, leidžiantiems sulą asmeniniam naudojimui, apribojimai netaikomi. Asmenims, ketinantiems leisti sulą privačioje žemėje, leidžiama leisti sulą tik gavus žemės savininko sutikimą.

Laukinės augalijos išteklių naudojimas pažeidžiant nustatytą tvarką užtraukia baudą asmenims nuo 10 iki 30 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius