Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 5d. 13:56

V.Kurpienė: ruošdami maistą garuose, nepamirškite esminės taisyklės

Mergina virtuvėje
123RF.com nuotr. / Mergina virtuvėje

Ar įmanoma sveikai maitintis žiemą, kai organizmas, rodos, pats prašosi šiltų, sočių patiekalų, saldesnių ir riebesnių maisto produktų? Daugybė tautiečių vis dar mano, kad šaltuoju laikotarpiu galima šiek tiek atleisti vadeles. Tačiau iš tiesų, norint išlikti sveikam ir gyvybingam, savimi rūpintis būtina visus metus. Visavertiška mityba – tiesiog privalomas geros savijautos komponentas. Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, puikus sprendimas – maisto ruošimas garuose, rašome pranešime žiniasklaidai.

Sotus ir sveikas maistas – būtini žiemos atributai

„Žiemą dėl šviesos trūkumo ir šaltesnio oro iš tiesų labiau norisi saldumynų, miltinių patiekalų ar tiesiog daugiau valgyti. Vis dėlto būtina laikytis taisyklių, kurios gerą savijautą užtikrintų tiek šiuo laikotarpiu, tiek ir vėliau. Žiemą irgi turime valgyti daug daržovių: šviežių, raugintų ir garintų.

Rekomenduoju mažiau vartoti mėsos ir pieno produktų. Optimalu šiuo laikotarpiu būtų rinktis garuose gamintą maistą“, – sveikos mitybos paslaptimis dalijasi V.Kurpienė.

Pasak sveikos gyvensenos ekspertės, maisto ruoša garuose yra kur kas pranašesnė už kitus gaminimo būdus. „Jei kalbame apie augalinį maistą, pavyzdžiui, daržoves, tai šitaip paruoštose lieka daugiau skaidulų ir vitaminų. O garuose kepama mėsa viduje tampa sultinga, o iš išorės gražiai pagelsta.

Taip pat gaminimo procese išvengiame plastiko – kepimo maišų bei plėvelių. Garuose puikiai tinka ir pašildyti maistą, jis praranda mažiau maistinių medžiagų“, – pasakoja V.Kurpienė.

Garuose gaminti patiekalai stebina ryškiu skoniu

Dažnai manoma, kad maistą, ruošiamą garuose, galime vadinti tik sveiku, tačiau kaip dėl skonio – ar jis gali priversti aiktelėti?

„Kaip pasigaminsime, taip ir bus. Jei per ilgai verdame – skonis nublanksta, bet jei gaminsime trumpai, dėl garų produktai išlieka gražesnės spalvos, daržovės – malonaus traškumo, o prieskonių galime berti ant viršaus gamindami arba ant jau patiekiamo patiekalo. Taigi pamirškime beskonį maistą.

Galioja tik viena griežta taisyklė – neviršyti gaminimo laiko.

Beje, esu orkaitėje garuose kepusi net savo firminius morkų keksiukus. Galvojau, kad sutiš, bet, mano nuostabai, buvo labai malonios tekstūros ir skonio. Tad nebijokite rizikuoti – garuose kepti galima daugybę patiekalų, kurie taip ruošiami išliks sveiki ir skanūs“, – komentuoja V.Kurpienė.

Shutterstock nuotr./Menkė garuose
Shutterstock nuotr./Menkė garuose

Garai atgaivins ir vakarykštį patiekalą

Kad maisto gamyba garuose yra populiari, V.Kurpienei pritaria ir buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. Specialistas tik nori patikslinti, kad dažniausiai painiojamos dvi sąvokos: virimas ir kepimas.

„Kepimas garuose atveria dar daugiau galimybių. Kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus. Pavyzdžiui, kepimas su 25 proc. garų ypač tinka mėsai ruošti, nes tokiu atveju viduje ji būna sultinga, o iš išorės traški. Naudojant 50 proc. garų, optimalu maistą šildyti – vakarykščiai patiekalai taps drėgnesni, išliks skanūs. Toks garų kiekis taip pat tinka daržovėms arba tokiems desertams, kaip krembriulė, ruošti.

Kepimas vien garais yra puikus daržovių patiekalams ar žuviai gaminti. Naudojant šią programą nereikia papildomų riebalų ar aliejaus, maistas neprisvyla ir neperkepa. Drėgmė leidžia išsaugoti maistines medžiagas, skonį ir vitaminus, lyginant su įprastais kepimo būdais“, – pasakoja „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas.

Taigi, kepimas garuose, derinant garus ir karštį, gali atverti neribotas sveikesnio maisto ruošimo galimybes: patiekalai būna sodresnės spalvos, sultingi, nepraranda skonio, o svarbiausia – juose vis dar gausu vitaminų.

„Galioja tik viena griežta taisyklė – neviršyti gaminimo laiko. Daržovės turi išlaikyti formą ir kramtomą konsistenciją. O štai žuvis, net ir garuose pervirta, taps sausa“, – teigia V.Kurpienė.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Čiužinių karalius Arvydas Padvaiskas valstybinę instituciją kaltina reketu

Vaikai ir jaunuoliai gatvėje: pagalba ateina

Aktualu

Prie kalėdinės mugės vietos Strasbūre aidėjo šūviai: daugėja aukų, užpuolikas sužeistas

Sportas

Užtikrintas Danas Rapšys: į finalą – trečiu rezultatu

Aktualu

Th.May absurdo teatras Vestminsterio rūmuose

Aktualu

Lietuvė išpuolio vietoje Strasbūre: „Supratau tik, kad bėgame nuo kažkokio vyro“

Aktualu

Orai.lt: šlapdriba maišysis su sniegu

24sek

Europos taurė: D.Dulkio karjeros pasirodymas ir M.Kalniečio klubo nesėkmė

„Ginčas“: kaip vertinti V.Šeškaus isteriją dėl teisėjų?

Verslas

J.Mundeikis: panaikinę „gyvulių ūkį” ir turėdami turto mokestį, rastume papildomus 2 mlrd. eurų

N-18 Aktualu

Lietuvės žinutė mamai prieš kraupų nužudymą Anglijoje: dukra prašė jos neieškoti

Interviu Aktualu

T.Berezovecas: „Rusijos žvalgyboje gali dirbti idiotai, bet jie vis tiek sugeba žudyti“

Aktualu

Kručinskų šeima nusprendė neįsileisti specialistų į savo namus: „Norisi eiti į šviesą“

24sek

Dramatiška „Ryto“ pergalė Turine – kroato karjeros šou ir kvaila D.Suttono pražanga

24sek

Nemaloni žinia iš Kinijos – Donatas Motiejūnas patyrė traumą

Vardai

4 vaikų mama Sophie Guidolin leidžia sau šokoladą ir mėsainius: tobulą figūrą išlaiko vienas triukas

Vardai

Kalėdų grojaraštis be „Baby, It's Cold Outside“? Tik dabar į dainos tekstą įsiklausę žmonės nustėro

Pasaulis kišenėje

Originali Klaipėda: viena eglė sužibo po vandeniu, kita nunerta iš 14 km siūlų

Gyvenimas

Vėžiu serganti moteris – apie draudimo bendrovės akibrokštą: teigia apkaltinta melavimu

Vardai

Kalėdinė dvasia – Natalijos Bunkės namuose: neįprastą eglę puošė ir sūnus, ir mylimasis Edgaras

Naujienos

Miglemorfozė: Svajonių disciplina

Aktualu

VTEK: J.Petrauskienė pažeidė įstatymą, ministrė nemano, kad supainiojo interesus

24sek

„Žalgirio“ prisibijantis Davidas Blattas gyrė Šarūną Jasikevičių

Aktualu

Etikos sargai: A.Sekmokas laiku nedeklaravo privačių interesų

Aktualu

Pietų Korėja neigia besideranti su Šiaurės Korėja dėl Kim Jong Uno vizito datos

Aktualu

Slovakija išsiuntė šnipinėjimu įtariamą rusų diplomatą

Kultūra

Kodėl Vydūnas netapo pirmuoju lietuviu, pelniusiu Nobelio premiją

Aktualu

Ministrai sako turintys premjero palaikymą, dirbantys konstruktyviai

Vardai

Skiriasi reperiai Cardi B ir Offsetas: po vaiko gimimo pora sudvejojo jausmais vienas kitam

Aktualu

Mokyklų reitingai: kas geriausiai išmoko kalbų, kas – chemijos, o kas ugdo olimpiadų prizininkus?

Aktualu

Prokuratūra apie citatą „Gėjai ir lesbietės įsivaikins atimtus vaikus“: ministro neapšmeižė

Kokį patiekalą rinktumėtės šventiniams pietums?

24sek

Trečiadienį Vilniuje – Jono Vainausko sugrįžimas ir mįslingo „Lietkabelio“ iššūkis

Aktualu

Girtai prie BMW vairo sėdusiai Panevėžio teisėjai prokurorė neleido išsisukti nuo teistumo

Pasaulis kišenėje

Rokiškio Kalėdų eglė – unikali ir nieko miestui nekainavusi

Verslas

Seimo komitetas – už PVM lengvatą malkoms

Aktualu

Naujojoje Kaledonijoje atšauktas po žemės drebėjimo paskelbtas cunamio pavojus

Aktualu

Seimo komitetas – prieš GPM lengvatas į vaikų švietimą investuojantiems tėvams

Verslas

Seimo komitetas – už stipraus alkoholio akcizų didinimą

Gyvenimas

Laura Udra: jei šalia smurtauja – tai yra mūsų visų reikalas

Vardai

Ypatingos

03:17
07:15

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką