Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vanduo iš čiaupo kūdikiams: tinka ar netinka?

Šviežiai „iškepti“ tėveliai, ypač jei tai jų – pirmas kūdikis, yra pasirengę mažyliui suteikti viską, kas geriausia, naujausia ir patogiausia. Kai kurie net ir vandenį, reikalingą paruošti mažylio maistui, perka, vildamiesi, kad toks vanduo yra sveikesnis. Bet visgi, ar tikrai kūdikiams yra reikalingas vanduo iš prekybos centruose pardavinėjamų plastikinių butelių?
Asociatyvi nuotrauka
Asociatyvi nuotrauka / Unsplash.com nuotr.

Vanduo gerina kūdikių virškinimą

Kaip tvirtina Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Vaikų konsultacijų poliklinikos vedėja vaikų ligų gydytoja Halina Mikšo, vanduo kūdikiui reikalingas lygiai taip pat, kaip ir suaugusiam žmogui. Ir jo mažyliui galima duoti atsigerti nuo pat pirmųjų jo gyvenimo dienų. „Motinos pienas kūdikiui, žinoma, pats svarbiausias, tačiau jis laikomas maistu. Tad tarp žindymų vaikučiui rekomenduojama duoti atsigerti truputį vandens, mat vanduo – naudingas virškinimui, visam organizmui bei darniai jo sistemų veiklai“, – pasakoja gydytoja.

Į klausimą, koks turėtų būti vienu kartu išgeriamo vandens kiekis, H. Mikšo atsako, kad pirmaisiais mažylio mėnesiais jam visiškai pakanka vos gurkšnelio ar kelių.

„Kūdikiui augant, per dieną išgeriamo vandens kiekis turėtų palaipsniui didėti, o prasidėjus primaitinimui – geriausia vaiką po suvalgytos košės pagirdyti ne arbatėlėmis ar saldžiomis sultimis, o paprastu vandeniu“, – pataria medikė.

Koks vanduo tinkamiausias?

Anot H. Mikšo, kūdikiams tinkamiausias yra pats paprasčiausias, tekantis tiesiai iš čiaupo, vanduo. Ar vandentiekio vandenį prieš tai reikėtų užvirtinti?

Kūdikiams tinkamiausias yra pats paprasčiausias, tekantis tiesiai iš čiaupo, vanduo.

„Nebūtinai. Kur kas svarbiau, kad vanduo mažyliui nebūtų nei per šaltas, nei per karštas. Tad geriausia kūdikiui duoti atsigerti kambario temperatūros vandens“, – pastebi H. Mikšo.

Gydytoja taip pat atkreipia dėmesį, kad vandenį kūdikiams pirkti reikėtų tik tuo atveju, jei namų ūkyje yra naudojamas neištirtas šulinio vanduo arba jei vandens tyrimų rezultatai – prasti.

Vanduo iš čiaupo – nuolat tikrinimas

„Gimus sūnui, kurį laiką jo mitybai reikalingą vandenį pirkome plastikiniuose buteliuose, nes baiminomės naudoti centralizuotai tiekiamą vandentiekio vandenį. Kodėl? Į šį klausimą aiškaus atsakymo kaip ir neturiu. Nežinau.

Tiesiog buvome iš tų tėvų, kurie manė, kad į butelius išpilstytas ir parduotuvių lentynose gražiomis eilėmis sustatytas vanduo – kažkuo ypatingesnis, geresnis, galbūt netgi sveikesnis“, – šypsodamasi pasakoja Aistė Janulevičiūtė, auginantį daugiau nei prieš metus gimusį berniuką.

Pasak pašnekovės, visos jos ir vyro baimės išsisklaidė pasikalbėjus su šeimos gydytoja. „Medikė mus nuramino, kad taip elgtis tikrai nėra būtina, kad sūnaus maistui paruošti reikalingą vandenį galiu naudoti ir iš čiaupo, mat tokio vandens kokybė yra griežtai reglamentuojama įvairių teisės aktų, o tokiu būdu tiekiamą vandenį atidžiai stebi ir kontroliuoja atitinkamos valstybinės institucijos, taigi, vanduo yra reguliariai tikrinimas.

Vadinasi, švarus ir saugus gerti tiek mažam, tiek dideliam“, – tvirtina jauna moteris.

Unsplash.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka
Unsplash.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka

Ar žinote kad?

  • Geriamasis vanduo, tiek išpilstytas į plastikinius butelius, tiek bėgantis namuose iš čiaupo, yra išgaunamas ten pat – iš požeminių vandens šaltinių. Taigi, savo sudėtimi toks vanduo – visiškai vienodas.
  • Geriant vandenį iš čiaupo, galima nemažai sutaupyti, mat centralizuotai tiekiamas vanduo yra maždaug 300 kartų pigesnis už parduodamą vandenį buteliuose.
  • Vandens iš čiaupo sudėtyje yra natūraliai ištirpusių įvairių žmogaus organizmui naudingų mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, natrio, kalio ir kitų. Tuo tarpu parduotuvėje parduodamas plastikiniuose buteliuose fasuotas vanduo neretai yra dirbtinai praturtintas mineralinėmis medžiagomis.
VIDEO: „Vilniaus vandenys“ pasiūlė idėją plastiko mažinimui: prisidėti gali kiekvienas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius