Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žali grikiai: skanu ir sveika. Išbandykite pusryčių receptą

Apie grikių naudą sveikatai ir figūrai girdėjo visi, o grikių košė nuo seniausių laikų laikyta vienu sveikiausių patiekalų. Tradiciniai grikiai ant lietuvio stalo yra gana populiarūs – tai greita, sveika ir skanu. O ar žinote ką nors apie žalius (dar kitaip – nekepintus) grikius?
Grikiai
Grikiai / „Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr.

Įprastos rudos spalvos grikių kruopos, prie kurių jau pripratome, – intensyvaus pramoninio perdirbimo rezultatas. Prieš patekdami ant parduotuvių lentynų, grikiai garinami aukštoje temperatūroje ir džiovinami. Taip prailginamas jų galiojimo laikas, o grūdai įgyja mums įprastą rudą spalvą. Šitaip paruošti grūdai iš tiesų skanūs, bet naudingųjų medžiagų juose daug mažiau.

Mada apdirbti grikius, kad jie įgautų rudą spalvą, atsirado XX a. 6-ajame dešimtmetyje. Iki tol visi valgė žalius grikius. Dabar žalių grikių mada vėl grįžta, o jų lengvai galima rasti sveiko maisto parduotuvėje ar didesniame prekybos centre.

Kuo naudingi žali grikiai?

Žali grikiai ne tik skanesni, bet ir sveikesni. Juose gausu augalinių baltymų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų P, PP, kalcio, fosforo, jodo, kalio, magnio, oksalo rūgšties. Žaliuose grikiuose esantys sudėtiniai angliavandeniai ilgam suteikia sotumo jausmą, o dėl juose esančių flavonoidų susinormalizuoja medžiagų apykaita, stiprinamos kraujagyslių sienelės, iš organizmo šalinami toksinai ir cholesterolio perteklius.

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai (kairėje - nekepinti)
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai (kairėje - nekepinti)

Taip pat skaitykite: Mitybos specialistė V. Kurpienė pataria, kokie pusryčiai sveikiausi ir sočiausi

Kaip paruošti žalius grikius?

Galite juos virti kaip įprasta, bet sveikiausia ir skaniausia – užpilti šaltu vandeniu ir palikti per naktį, kad išbrinktų. Ryte perlieti karštu vandeniu ir valgyti kaip įprastą košę arba su salotomis.

Sveikuoliškas žalių grikių receptas pusryčiams

Reikės:

  • 2 saujų graikinių riešutų;
  • 2 bananų;
  • 2 salierų stiebų;
  • 4 valg. š. žalių grikių;
  • 2 valg. š. ispaninių šalavijų sėklų (chia).

Kaip gaminti. Iš vakaro užmerkite žalius grikius ir graikinius riešutus (atskirai). Ryte nupilkite vandenį. 5 minutes pamirkykite ispaninio šalavijo sėklas pusėje stiklinės vandens. Grikius, riešutus, salierus, bananus ir pamirkytas ispaninio šalavijo sėklas sutrinkite elektiniu trintuvu. Kai gausite vientisą masę, dėkite ją į dubenėlį ir, jei pageidaujate, pagardinkite vaisiais ar uogomis bei skanaukite į sveikatą.

Sužinokite daugiau, sekdami naujienas „Facebooke“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius