-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos sportas padeda lieknėti

Pasirodo, mesti svorį gali būti malonu. Slidinėdama, važinėdama rogutėmis ar čiuožinėdama pačiūžomis, galite smagiai leisti laisvalaikį, grožėtis gamta ir sėkmingai deginti kalorijas – vienu šūviu nušausite du zuikius.
Slidinėjant
Slidinėjant / Fotolia nuotr.

► Slidinėjimas

Niekas nepaneigs, kad slidinėjant, kaip ir plaukiojant, tvirtėja viso kūno raumenys. Neatsitiktinai daugelyje sporto klubų pasirodė slidinėjimo principu veikiantys treniruokliai. Jie populiarūs, nes padeda lieknėti. Atliekant pratimus šiuo treniruokliu, imituojami slidinėjimo judesiai, greitai deginamos kalorijos.  

Pasak sporto instruktorių, slidinėjimas – veiksmingas būdas numesti svorio ir padailinti kūno formas. Galite rinktis ir lygumų, ir kalnų slidinėjimą.

Pliusai: lavinami viso kūno, ypač kojų, rankų, pilvo ir nugaros, raumenys; gerėja laikysena, koordinacija, taip pat kvėpavimo takų, nervų, širdies ir kraujagyslių sistemos veikla.

Minusai: didelis krūvis sąnariams, yra pavojus patirti traumų; tad jei turite problemų, prieš tai pasitarkite su gydytoju, kineziterapeutu ar patyrusiu sporto instruktoriumi.

Kiek kalorijų galite sudeginti slidinėdama:

per 15 min. – 96–115 kcal,

per 30 min. – 200–240 kcal,

per 1 val. –  450–690 kcal.

Dėmesio! Kuo didesnis kūno svoris, tuo daugiau kalorijų sudeginama. Tarkime, jei jūsų svoris 50–60 kg, slidinėdama pusvalandį, neteksite apie 240 kcal, jei sveriate 70–80 kg, per tiek pat laiko – 330 kcal. Bijote aukščio ir baiminatės slidinėti nuo kalnų? Rinkitės saugesnį – lygumų – slidinėjimą. Vien einant slidėmis, per 15 min. sudeginama apie 100–115 kcal.

 

► Važinėjimas rogutėmis

Fotolia nuotr./Važiuojant su rogutėmis
Fotolia nuotr./Važiuojant su rogutėmis

Puikus būdas mesti svorį – ir važinėjimas rogutėmis. Sakysite, kad tai – tinginių sportas: sėdėdamas rogėse, nusileidai nuo kalniuko, ir tiek tos naudos!.. Jeigu taip manote – klystate. Kad nučiuožtumėte žemyn, turite užkopti su rogutėmis į viršų. O jei į kalniuką dar tempsite rogėse sėdinčią atžalą ar draugą, kalorijų sudeginsite dvigubai daugiau.

Čiuožinėjimą rogutėmis galima palyginti su kopinėjimu po kalnus arba sparčiu vaikščiojimu. Be to, klampojant į įkalnę sniegu, išeikvojama dar daugiau energijos. Jei norite, kad raumenys dirbtų didesniu krūviu, ne lipkite, o užbėkite ant kalnelio. Čiuožkite ne medinėmis rogėmis, bet čiuožyne – sunkiau išlaikyti pusiausvyrą (tuo metu dirba ir rankų, ir nugaros raumenys). Tai smagi atrakcija visai šeimai.

Pliusai: tvirtėja kojų raumenys, judėjimas gryname ore grūdina organizmą; po tokių treniruočių grįšite atsipalaidavusi ir maloniai pavargusi; važinėjimas rogėmis (ir kitos žiemos sporto šakos) ypač tinka tiems, kuriuos kamuoja nemiga, kurie nuolat patiria įtampą.

Minusai: ši pramoga nelabai tinka tiems, kurie turi problemų dėl stuburo.

Kiek kalorijų sudeginsite važinėdama rogėmis:

per 15 min. – apie 115–120 kcal (jeigu į kalnelį kopsite sparčiu žingsniu),

per 30 min. – apie 230–245 kcal,

per 1 val. – 400–450 kcal.

 

► Čiuožinėjimas pačiūžomis

Fotolia nuotr./Čiuožinėjant pačiūžomis
Fotolia nuotr./Čiuožinėjant pačiūžomis

Nemanykite, kad tai – tik vaikams skirtas malonumas. Jeigu mėgstate čiuožinėti, šis laisvalaikio leidimo būdas gali padėti smagiai sulieknėti, nes ypač greitai deginamos kalorijos, tvirtėja viso kūno raumenys.

Čiuožinėjimas ant ledo – puiki ne tik viso kūno raumenų, bet ir laikysenos, pusiausvyros treniruotė. Ypač lavinami kojų ir nugaros raumenys. Didėja plastiškumas ir gerėja koordinacija.

Pliusai: priešingai nei bėgiojant, mažesnis krūvis tenka kelių ir klubų sąnariams; čiuožinėjant suaktyvėja  organizmo veikla, nes gaunama daugiau deguonies, gerėja vidaus organų veikla; užplūsta energija, žvalumas, padidėja bendras organizmo tonusas, suaktyvėja kraujotaka.

Minusai: reikia mokėti čiuožti; didesnė traumų tikimybė (ypač vyresniems žmonėms).

Kiek kalorijų sudeginsite čiuožinėdama pačiūžomis:

per 15 min. – apie 110 kcal,

per 30 min. – 210–260 kcal,

per 1 val. – 400–500 kcal (kuo didesnis svoris, tuo daugiau kalorijų sudeginama).

 

► Ledo rutulys

Fotolia nuotr./Žaidžiant ledo rutulį
Fotolia nuotr./Žaidžiant ledo rutulį

Ledo rutulys – smagus komandinis žaidimas. Kodėl gi su draugais ar šeima nepažaidus ant ledo?! Jei nemokate čiuožti pačiūžomis, galite žaisti su batais. Varinėdama ritulį priešininko vartų link, nubrauksite devynis prakaitus. Šis aktyvus žaidimas kalorijas degina greičiau nei paprastas čiuožimas. Pasiėmei savadarbę lazdą ir... pirmyn! Tai – ir sportas, ir malonus, adrenalino teikiantis laisvalaikio leidimo būdas.

Pliusai: veiksmingai treniruojami kojų, pilvo, nugaros, rankų ir klubų raumenys; sporto specialistų teigimu, ledo rutulys – viena geriausių profilaktinių priemonių nuo celiulito; šią sportą šaką rinkitės, jei norite, kad sutvirtėtų kojų, ypač šlaunų, raumenys; ledo rutulys didina ištvermę, gerina koordinaciją, teikia energijos ir slopina įtampą.

Minusai: didesnė traumų tikimybė.

Kiek kalorijų sudeginsite aktyviai žaisdama ledo rutulį (su pačiūžomis):

per 15 min. – 120–140 kcal,

per 30 min. – 240–290 kcal,

per 1 val. – 450–560 kcal (kuo didesnis svoris, tuo daugiau kalorijų sudeginama).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius