Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 04 21

10 blogų įpročių, galinčių ilgainiui brangiai kainuoti namų savininkams

Kiekvienas namo savininkas daro klaidų. Tačiau tikrosios bėdos prasideda, kai šios klaidos tampa įpročiais, galinčiais ilgainiui brangiai kainuoti. Kai kuris elgesys net sukelia saugumo problemų.
Būstas
Būstas / Vida Press nuotr.

Užsikemšantys vamzdžiai

Stebėkite, ką nuleidžiate į kanalizaciją, pataria Krystal Rogers-Nelson, namų saugumo ir aptarnavimo ekspertė iš „ASecurityLife.com“. „Į unitazą nenuleiskite nieko, išskyrus tualetinį popierių, ypač sunkesnių medžiagų, tokių, kaip popierinių rankšluosčių, sauskelnių ar vatos pagaliukų, dažų, aliejaus ar šiurkščių chemikalų, – sako moteris. – Rekomenduojama nenuleisti net „nuleidžiamų“ servetėlių.“

Jei pastebite užsikimšimo požymius – gurguliavimas tualeto naudojimo metu, arba mažas vandens spaudimas, kuo greičiau skambinkite santechnikui, rašoma washingtonpost.com.

Nutekamųjų griovelių nevalymas

Persipildantys nutekamieji grioveliai gali pažeisti jūsų namo stogą, apdailą ar pamatus, sako Eddie Zielinskis, „Lowe‘s“ parduotuvės vadybininkas iš Mičigano. E.Zielinskis reomenduoja nutekamuosius griovelius valyti nuo lapų, pušų spyglių ar kitokių krituolių bent jau du kartus per metus. Jei bijote nukristi, galite pasisamdyti profesionalų nuotekų griovelių valytoją.

Norėdami išvengti užsikimšimų, įsirenkite griovelių apsaugas, tokias kaip tinkleliai bei putų įdėklai, sako Brendonas DeSimone, tarpininkavimo vadybininkas iš „Houlihan Lawerence“ nekilnojamojo turto agentūros Bedforde, Niujorke.

Medžių apleidimas

Dauguma namų savininkų pamiršta nugenėti savo medelius, o tai gali sukelti saugumo problemų, sako B.DeSimone. Genėkite juos kas dvejus metus, kad šakos neartėtų prie jūsų namo.

Genint didelius ir sunkiai pasiekiamus medžius, yra didelė rizika susižeisti, todėl pasvarstykite apie profesionalo samdymą. Kainos būna įvairios, viskas priklauso nuo medžio dydžio ir jo augimo vietos. (Pavyzdžiui, medžiai, augantys prie elektros linijų, reikalauja daugiau laiko, kadangi darbuotojai negali tiesiog mėtyti šakų, kur papuola.)

Vienas iš būdų sumažinti riziką, tai pasisamdyti sertifikuotą arboristą, kad šis kas penkis metus patikrintų jūsų medžius dėl ligų, silpnų šakų ar puvimo.

Laukinių durų trankymas

Šis įprotis gali atrodyti nekaltas, tačiau nuolatinis durų trankymas gali išklibinti duris ir sukurti tarpus, per kuriuos oras iš lauko patenka į namus, o tai gali potencialiai padidinti sąskaitas, teigia E.Zielinskis. Tačiau, jei durys trankosi dėl jų svorio, problemą gali išspręsti durų uždarymo mechanizmas.

123rf.com nuotr./Namas su vartais
123rf.com nuotr./Namas su vartais

Apleista automatinė džiovyklė

Per metus užsidega apie 2900 automatinių drabužių džiovyklių, o šie gaisrai nusineša vidutiniškai 5 gyvybes, sukelia vidutiniškai 100 sužeidimų bei 35 milijonų dolerių nuostolių; tokius duomenis paskelbė JAV gaisro administracija. Leisdami kauptis plaušeliams padidinate elektros sąskaitas, kadangi automatinė drabužių džiovyklė privalo dirbti intensyviau.

E.Zielinskis rekomenduoja automatinės džiovyklės plaušelių gaudyklę valyti prieš kiekvieną naudojimą, o šalinimo sistemą – kas 90 dienų. Visa tai galite labai paprastai pasidaryti patys dulkių siurbliu, tačiau jeigu kažkas rimtai užsikišę, gera mintis išsikviesti specialistą.

Krosnies filtrų nekeitimas

„Jei nekeisite filtrų, krosnelė nedirbs taip efektyviai, – sako E.Zielinskis, rekomenduojantis keisti krosnies filtrus kas 90 dienų. – Dauguma programuojamų termostatų primins jums, kada laikas keisti oro filtrą.“

Tai galite atlikti patys – tik pirmiausiai išjunkite krosnį ir įsigykite tinkamą filtrą pakeitimui. Filtras su plastikiniu rėmu yra daugkartinio naudojimo, tačiau turite jį periodiškai valyti dulkiu siurbliu ir vandeniu bei leisti nudžiūti prieš vėl jį naudojant, praneša „Consumer Reports“.

Dūmų detektoriaus baterijų nekeitimas

Dūmų detektoriai veikia tik tada, kai juose yra baterijos. Deja, 1 iš 5 mirčių dėl gaisro namuose ištinka dėl to, kad nesuveikia dūmų detektorius, praneša Nacionalinė apsaugos nuo gaisro asociacija. Gaisruose, kur dūmų detektoriai buvo, tačiau nesuveikė signalizacija, beveik pusė (46 procentai) prietaisų neturėjo baterijų.

Moralas: keiskite dūmų detektoriaus baterijas laikydamiesi gamintojo gairių.

123rf.com nuotr./Dūmų detektorius
123rf.com nuotr./Dūmų detektorius

Šviesos neišjungimas

Žinoma, nieko tokio, jei paliekate įjungtą šviesą, kai einate miegoti – o saugumo sumetimais labai gera mintis palikti įjungtą prieangio šviesą, kai išvykstate. Tačiau, išjungdami šviesą, kai išeinate iš kambario, galite nemažai sutaupyti.

Norėdami padidinti sutaupytą sumą, pasvarstykite apie energiją taupančias lemputes. Jos kainuoja brangiau, tačiau sunaudoja daug mažiau elektros energijos ir ilgainiui gali žymiai sumažinti elektros sąskaitas.

Ilgi, karšti dušai

Ilgi dušai, trunkantys ilgiau kaip 10 minučių, gali sumažinti natūralią odos drėgmę, sukelti niežulį, na, ir padidinti sąskaitą už vandenį. Ir nors jie labai malonūs, karšti, garus skleidžiantys dušai gali sukelti pelėsį. Stenkitės maudytis po dušu apie 5 minutes ir venkite naudoti itin karštą vandenį.

Vida Press nuotr./Moteris duše
Vida Press nuotr./Moteris duše

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip taisyklingai praustis duše? 6 žingsnių programa

Batų avėjimas namuose

Norite išlaikyti namus švarius? Nešvarių batų avėjimas namuose skleidžia dulkes, toksinus ir alergenus. Hiustono universiteto mokslininkai atrado, kad beveik 40 procentų batų padų perneša Clostridium difficile, arba C. Difficile – tai šlykšti bakterija, dažnai plintanti sveikatos priežiūros įstaigose ir sukelianti infekcijas. Be to, šiurkštūs padai gali subraižyti grindis, o nuostabųjį kietmedį paversti tikra košmarų zona.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius