-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 29

10 daiktų, kurių nederėtų laikyti palėpėje

Jei nesate atnaujinę savo palėpės ir joje nėra klimato kontrolės sistemos, temperatūros ir drėgmės kaita joje garantuota. Lagaminams, kalėdinėms dekoracijoms bei indams tokia kaita nepakenks, tačiau natūralioms medžiagoms tokie pokyčiai nepatiks.
Seni daiktai palėpėje
Seni daiktai palėpėje / 123RF.com nuotr.

Štai sąrašas daiktų, kuriuos derėtų gelbėti:

Mediniai baldai

Paveldėjote antikvarines medines kėdes ar stalus, bet jie ne visai jūsų skonio? Nelaikykite jų palėpėje. Temperatūros ir drėgmės kaita gali priversti medieną plėstis, ir dėl to baldai suskilinės.

Žaislai

Jei paaugusiems jūsų vaikams sunku atsisveikinti su mylimiausiais vaikystės žaislais, labai populiaru laikyti juos palėpėje (jie nesimaišo po kojomis, tačiau visada bus po ranka, jei kažkas pradės ožiuotis).

Tačiau turėkite omenyje, kad pelės, dulkių erkutės ir kiti kenkėjai, vos pasitaikius progai, tikrai juos sugadins. Tad laikykite žaislus plastikinėse dėžėse, o ne didžiuliuose šiukšlių maišuose.

Kilimai ir patiesalai

Kilimams bei patiesalams iš vilnos, šilko ir kitų natūralių medžiagų nepatiks būti susuktiems ir ištremtiems į palėpę. Tačiau kandims, kilimų vabalams ir lizdus sukantiems paukščiams ši mintis labai patiks! Jiems patinka tamsios ir niekieno netrukdomos vietos. Patikrinkite, ar palėpėje nėra senų lizdų ar avilių – tai ideali vieta veistis lervoms.

Neturite kitos išeities? Pirmiausia, kilimą/patiesalą nuvežkite profesionaliam valymui, po to išpurkškite kandis atstumiančiu purškalu ir apvyniokite tvirtu polietilenu ir tik tada sandėliuokite.

Žvakės

Pagalvokite, kaip karšta ten būna vasarą... Laikykite jas namuose, kad palėpėje jos neištirptų ir nepaliktų didelio vaškinio blyno.

Sena technika

Vaizdajuosčių grotuvai, televizoriai, išmanieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai bei žaidimų konsolės – šių daiktų nederėtų laikyti vietoje, kur galima didelė temperatūrų kaita. Įprastoje palėpėje drėgmės kaita yra per daug didelė elektronikai. Drėgmė gali kauptis prietaisų viduje ir juos sugadinti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Jūros šventės svečių stilius: svarbiausia – patogumas

Vintažiniai drabužiai

Patarimas: bent kartą per metus išpakuokite vintažinius drabužius, kad jie netaptų nepataisomai susiglamžę.

Senos vestuvinės suknelės, balinės suknelės, drabužiai, kuriems ne sezono metu spintoje nėra vietos, – geriausia vieta visiems šiems rūbams laikyti yra... spinta.

Didžiausią pavojų subtiliai aprangai kelia apšvietimas (tiek dirbtinis, tiek ultravioletinis), purvas, drėgmė, kandys ir dideli karščiai. Vintažiniai drabužiai privalo kvėpuoti, tad laikyti juos plastikiniuose maišuose nepatartina. Juos reikėtų laikyti plokščiai, dėžėje, apvyniotus popieriumi.

Medvilnei ir linui derėtų naudoti kalcio karbonatu prisotintą šilkinį popierių. Šilkui ir vilnai naudojamas tik šilkinis popierius. Spintos priežiūrai yra daugybė sandėliavimo sprendimų bei priemonių, apsaugančių nuo kandžių.

Ilgalaikiam sandėliavimui suraskite sausą, tamsią vietą, kurioje visada būtų vienoda temperatūra bei gera oro cirkuliacija. Rūsys ar palėpė šiam tikslui netinka; ideali vieta – kambaryje esanti spinta, kuri nesiribotų su išorine siena.

Patarimas: bent kartą per metus išpakuokite vintažinius drabužius, kad jie netaptų nepataisomai susiglamžę.

Oda

Saugojate seną odinę striukę tam atvejui, jei ji vėl taps madinga? Nelaikykite jos palėpėje. Dideli karščiai bei šalčiai gali ją sugadinti, ir ji smirdės pelėsiais.

Fotolia nuotr./Meilės laiškai
Fotolia nuotr./Meilės laiškai

Nuotraukos arba nuotraukų albumai

Naujausius prisiminimus greičiausiai saugote skaitmeniniu formatu, tačiau įsivaizduokite, kaip būtų skaudu, jei senus šeimos ar vestuvių nuotraukų albumus, skaidres ar negatyvus sugadintų dideli karščiai ar šalčiai. Atminkite, kad ir kur šiuos daiktus laikytumėte, jie turi būti kuo toliau nuo tiesioginių saulės spindulių, kad nuotraukos neišbluktų.

Knygos

Pamirškite kenkėjus. Labiausiai turėtumėte jaudintis dėl vabzdžio, vadinamo cukriniu žvyninuku, – jiems patinka kramsnoti krakmolingas medžiagas, tokias kaip tapetai ar knygų surišimui naudojami klijai. Naikindami knygas, šie cigaro formos vabzdžiukai su iš užpakalio kyšančiomis žnyplutėmis tikrai neatsižvelgia į knygų turinį.

Popierius

Jei popieriai yra pakankamai vertingi, kad juos saugote (tokie kaip mokesčių grąžinimo informacija, gimimo/santuokos liudijimas, kuriuos saugoti būtina), negrūskite jų į palėpę. Idealiausia būtų šiuos dalykus laikyti ugniai atspariame seife arba specialioje dokumentams archyvuoti skirtoje spintelėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius