Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį perkant pirmąjį namą

Jei ketinate pirkti būstą, šis sąrašas gali padėti tinkamai pradėti paieškas. Nors kambarių skaičius, virtuvės būklė ir kiemo dydis yra svarbūs, yra ir kitų veiksnių, apie kuriuos reikia pagalvoti prieš pateikiant pirkimo pasiūlymą ir persikraustant.
Naujakuriai.
Naujakuriai. / Shutterstock nuotr.

Jeigu jau kurį laiką galvojate paie pirmojo namo pirkimą, siūlome atkreipti dėmesį į keletą niuansų, kurie gali padėti išvengti klaidų apsisprendžiant. Namai – tai vieta, kurioje norisi jaustis gerai ir dažniausiai jie nėra keičiami itin dažnai, todėl tai – svarbus sprendimas.

Štai į ką atkreipti dėmesį perkant pirmąjį namą:

1. Vieta

Sakoma, kad trys svarbiausi dalykai, apie kuriuos reikia galvoti perkant būstą, yra vieta, vieta, ir dar kartą – vieta. Beveik viską kitą galite pakeisti, bet namo vietos pakeisti negalėsite. Taigi eidami į namų medžioklę atsižvelkite į tai, kaip arti yra jūsų darbas, kaip namas išsidėstęs sklype, kaip lengva privažiuoti, kaimynų keliamą triukšmą ir eismą.

Taip pat pagalvokite apie galimybę pasiekti parkus, parduotuves, mokyklas ir viešąjį transportą.

2. Kraštovaizdis

Jei namas yra ant kalvos, ar iš jo atsiveria vaizdas, ar jis turi išeinamą rūsį, ar daug laiptų, kuriais reikia lipti? Ar kaimynų langai žiūri tiesiai į namą? Ar kiemas tinkamas vaikams, naminiams gyvūnams, sodininkystei ar kitoms reikmėms? Ar patekimas į sklypą yra saugus dėl važiuojamosios dalies aukščio ar laiptų iki priekinių durų?

Jei planuojate namuose gyventi ilgą laiką, pagalvokite, kaip senstant gali pasikeisti jūsų poreikiai.

3. Kaimynystė

Įsitikinkite, kad ne tik namas, bet ir kaimynystė atitinka jūsų lūkesčius. Norėdami bent šiek tiek patikrinti kaimynystę, apvažiuokite ją darbo dienomis ir savaitgaliais, dieną ir vakare. Ar kaimynų kiemai švarūs ir tvarkingi, o gal aplink yra senų automobilių ir šiukšlių? Ar kaimynystėje pakankamai saugu vaikščioti, bėgioti, važinėti dviračiu?

Taip pat pasidomėkite, ar tai vaikams bei gyvūnams draugiškas rajonas, jei jums tai svarbu.

Shutterstock nuotr./Naujakuriai.
Shutterstock nuotr./Naujakuriai.

4. Namų patrauklumas

Jūsų namai turėtų atspindėti jūsų dizaino pageidavimus ir gyvenimo būdą. Ar gyvenate ramų gyvenimą ir nenorite daug išorės priežiūros? Tada galbūt norėsite atsisakyti formalaus Viktorijos ar Tiudoro stiliaus namo su daugybe sudėtingų elementų, kuriuos reikia prižiūrėti. Apsvarstykite ką nors paprastesnio, pavyzdžiui, mūrinį namą.

Taip pat pasidomėkite, ar geros būklės yra stogas ir visos terasos ar kiemeliai. Taip pat apžiūrėkite kraštovaizdį, kad nustatytumėte, kiek reikės prižiūrėti kiemą.

5. Dydis ir naudingas plotas

Venkite susižavėti itin dideliu būstu arba būstu su išskirtinėmis erdvėmis, pavyzdžiui, sauna, jei niekada nenaudosite šios erdvės. Prieš pradėdami ieškoti namo, nusistatykite, kiek maždaug kvadratinių metrų ploto jums reikia ir stenkitės kuo labiau jų laikytis.

Atminkite, kad nors papildomas kvadratinis plotas gali suteikti jums hobių kambarį, namų sporto salę ar kino teatro kambarį, kurio visada norėjote, jums taip pat teks mokėti didesnes sąskaitas už energiją ir mokesčius.

Be to, reikės daugiau baldų, kad užpildytumėte namą, ir daugiau pastangų, kad palaikytumėte švarą. Taigi realiai apsvarstykite, kokios erdvės ir išplanavimo reikės jūsų gyvenimo būdui.

Shutterstock nuotr./Naujakuriai.
Shutterstock nuotr./Naujakuriai.

6. Miegamieji ir vonios kambariai

Nuspręskite, kiek miegamųjų ir vonios kambarių jums reikia, ir apžiūrėkite tik tuos namus, kurie atitinka jūsų kriterijus. Būtų gaila įsimylėti jaukų, žavų kotedžą, kuris nėra pakankamai didelis. Nemanykite, kad vėliau galėsite pridėti daugiau kvadratinių metrų. Būtinai pasikonsultuokite su architektu, kuris gali patarti dėl erdvės planavimo, sklypo naudojimo ir miesto taisyklių.

Pagalvokite apie tai, kas gyvens jūsų namuose dabar ir kas galbūt gyvens ateityje. Jei yra tikimybė, kad turėsite vaikų, priimsite giminaičius ar pan., atsižvelkite į tai, kiek miegamųjų ir vonios kambarių turėsite.

7. Virtuvė

Jei virtuvė yra jūsų namų širdis, atkreipkite dėmesį ir į ją. Virtuvės pertvarkymai gali būti brangūs ir užimti daug laiko. Žinoma, daugelis žmonių renkasi pertvarkymo kelią, kad gautų būtent tai, ko nori. Tačiau jei namas jau yra jūsų biudžeto viršūnė, tai gali reikšti, kad savo svajonių virtuvės teks ilgai laukti ir gyventi su tuo, ko nekenčiate. Tačiau jei virtuvei reikia tik nedidelių patobulinimų, pavyzdžiui, naujų prietaisų, kad ji atitiktų jūsų poreikius, verta apie tai pagalvoti.

8. Spintos ir saugyklos

Jeigu turite daug sporto įrangos, rankdarbių reikmenų, ne sezono drabužių ir šventinių dekoracijų, apžiūrinėdami namus būtinai pasidomėkite, kur visa tai gali būti laikoma. Kadangi naujesniuose namuose paprastai būna daug vietos saugojimui, galbūt norėsite žiūrėti tik į juos. Visada galite pridėti vietos saugojimui, tačiau tai gali reikšti, kad teks paaukoti šiek tiek gyvenamojo ploto.

Unsplash nuotr./Moteris tvarkosi namie su vaikais
Unsplash nuotr./Moteris tvarkosi namie su vaikais

9. Langai ir apšvietimas

Patikrinkite, koks vaizdas atsiveria pro langus ir kiek natūralios šviesos jie praleidžia. Ypač atkreipkite dėmesį į gyvenamųjų patalpų, kuriose praleisite didžiąją dalį šviesaus paros laiko, langų vaizdus ir apšvietimą. Galbūt nenorėsite visą dieną žiūrėti į kaimyno namo šoną arba jungti dirbtinį apšvietimą, nes jūsų kambaryje nepakankamai šviesu.

Be to, atkreipkite dėmesį, kur kiekviename kambaryje yra įmontuoti šviestuvai ir kištukiniai lizdai. Dirbtinį apšvietimą ir kištukinius lizdus visada galėsite pridėti vėliau, tačiau būtų gerai, kad tai būtų numatyta jau įsikraustant.

10. Baigiamieji akcentai

Kartais paprasčiausias namas atrodo įspūdingai dėl detalių, pavyzdžiui, apdailos ir furnitūros. Individuali langų apdaila, kuri liks kartu su namu, taip pat gali būti pardavimo privalumas, kaip ir stilingas židinys.

Be to, didžiulį dėmesį gali patraukti technologijų atnaujinimai, pavyzdžiui, išmanusis termostatas arba namų apsaugos sistema. Jei tokie elementai jums svarbūs, ieškokite jų apžiūrinėdami namus arba būkite pasiruošę juos pridėti po to, kai įsikelsite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius