-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 26

10 patarimų, kaip nepriekaištingai susitvarkyti namus

Kiekvieną savaitgalį leidžiate šveisdami namus, puoselėdami buitį? Greičiausiai ne kartą pagalvojote, kad vietoj skalbinių džiaustymo verčiau vaikščiotumėte kur nors miške ar parke, o gal paprasčiausiai būtumėte su savo šeima.
Tvarka namuose
Tvarka namuose / Vida Press nuotr.

Žinoma, tvarka ir švara namuose išties svarbu, tačiau dar svarbiau vadovautis gudriais patarimais, taupančiais laiką, kurį vėliau galėsite išnaudoti savo poreikiams. Kaip rašoma goodhousekeeping.com, tinklaraščio I Heart Organizing autorė Jennifer Jones, turi ką patarti tiems, kurie nori savo namuose tvarkos ir perfekcionizmo.

1. Užsirašykite, kas jums labiausiai trukdo tvarkant namus. Prieš tai, kai pradėsite perdėlioti daiktus iš vienos vietos į kitą, užsirašykite, kas jums labiausiai trukdo, kas erzina, kokios problemos atima daugiausia laiko. Ir nesistenkite visko išspręsti vienu kartu – pradėkite nuo pagrindinių dalykų. Juk svarbiausia sukurti švarią, atvirą erdvę namuose, tad į tai ir susitelkite, šalindami vieną kliūtį po kitos.

2. Jums nereikia tokios tvarkymo sistemos, kuri neveikia. Pavyzdžiui, batai, sudėti spintoje, kuri toli nuo durų. Atrodo, kad tai tam tikra prasme sukuria švaros ir tvarkos įspūdį, nes batai nesimėto bet kur. Tačiau bėda ta, kad tai nepatogu – daiktai sudėti toli nuo jūsų. J.Jones siūlo vadovautis paprasta taisykle – tai, kuo naudojatės dažniausiai, turi būti šalia jūsų, kad lengvai galėtumėte pasiekti. Ši taisyklė tinka ir daugelyje kitų sričių, tarkime, virtuvėje. Jeigu praleisite tokį tvarkos kūrimo etapą, susikursite daugiau rūpesčių ir prarasite daugiau laiko.

3. Tvarkymosi procesas sudarytas iš daugybės žingsnių – nekoks pasirinkimas. „Man prireikė daug laiko, kad suprasčiau, jog jei procesas yra pernelyg sudėtingas, jis nenusiseks“, – sako J.Jones. Tik pagalvokite, sudedate reikalingus drabužius į maišelius, maišelius į dėžes, dėžes į spintas ar stalčius, o šie baldai stovi kur nors rūsyje – tai sudėtingo proceso pavyzdys, kurį galite išspręsti daug paprasčiau. Sistema turi suteikti patogumą, o ne jį trikdyti.

4. Kartais jums reikia geresnio būdo, o ne naujos dėžės daiktams. Tinklaraštininkė pasakoja, kad anksčiau skalbdama rūšiuodavo skalbinius į atskiras dėžes, kurios, savaime aišku, užimdavo itin daug vietos. Todėl ji nusprendė verčiau skalbti kasdien, taip sumažindama drabužių krūvas skalbykloje.

5. Tvarkyti daiktus ir laikyti juos dėžėse neturėtų būti brangus malonumas. Kaip sako tinklaraštininkė, daugelis mano, kad plastikinės ar kitokios saugojimo dėžės yra brangu, tačiau ji siūlo atsigręžti į tai, kas jau yra jūsų namuose, pavyzdžiui, batų dėžutės ar paprasčiausios kartoninės dėžės, kurias J.Jones itin dažnai naudoja įvairiems daiktams saugoti.

A post shared by Jen Jones (@iheartorganizing) on

6. Mažas erdves atverkite pasirinkdami vertikalumą, t. y., daiktus laikykite kuo aukščiau, taip jūsų namuose atsiras daugiau erdvės. Štai tinklaraštininkė sako, kad jai labiausiai patinka knygų lentynos, nes jos aukštos ir itin talpios.

7. Kita durų pusė. Kodėl jos neišnaudojus? Pritvirtinkite prie spintos durų kabliuką ar krepšį, kuriame galėsite laikyti jums reikalingus daiktus ar pasikabinti drabužius. Svarbiausia tai, kad šie tvarkos kūrimo elementai bus nematomi, todėl padės išlaikyti atvirą erdvę namuose.

8. Prieš darydami tvarką, ištuštinkite kambarį. Viską iš jo išnešę matysite realų vaizdą, todėl bus paprasčiau nuspręsti, ką sugrąžinti į kambarį, o ko verta atsisakyti.

A post shared by Jen Jones (@iheartorganizing) on

9. Daiktus saugokite gražiose dėžėse. Jau kalbėjome apie tai, kad nebūtina išlaidauti brangioms daiktų saugojimo dėžėms, kai galite panaudoti paprastas kartonines. Kad jos būtų dailesnės, apklijuokite spalvingu vyniojimo popieriumi. Tereikia pasitelkti fantaziją!

10. Spręskite tas problemas, kurios turi didžiausią įtaką jūsų kasdieniam gyvenimui. Jus gali erzinti daugybė dalykų, tačiau patartina susitelkti į tai, kad atima daugiausia energijos ir trukdo kasdienei rutinai. Todėl verčiau energiją skirti virtuvės, svetainės erdvės švarai ir tvarkai, nei pirma skubėti tvarkyti rūsio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius