-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 22

„100 augalų“ savaitės apžvalga: prisiminkime rudbekijas ir vilkdalgius

Apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė kasdien dalijasi daugiamečiais augalais, kuriuos galite pasodinti savo gėlyne ir džiaugtis gražiais žiedais. Iniciatyvos „100 augalų“ apžvalgas publikuojame kiekvieną penktadienį.
Rudbekijos
Rudbekijos / Shutterstock nuotr.

Suplanuokite, ką auginsite greitai ir patogiai!

Bergenija⁣ (lot. Bergenia)⁣

⁣„Nuotraukoje – pati paprasčiausia bergenija, kurią galima pamatyti kas antroje sodyboje, kartais jos sudaro net didesnius sąžalynus. Bergenija puikiausiai tinka ten, kur saulė užsuka retai. Jai nereikia nei itin gerų sąlygų, nei labai daug saulės. Auga sau pavėsy ramiai ir saulės neprašo. ⁣ Ir jūsų laiko neprašo taip pat.

Kasmet pavasarį pražysta smulkiais žavingais žiedukais. Po žydėjimo bergenija pasislepia po kitų augalų lapija taip, kad jos beveik nesimato antroje metų pusėje. Kartą jau galvojau, kad išnyko – užstelbė kiti augalai. Bet štai ateina pavasaris, ji išdidžiai išskleidžia savo mėsingus lapus, iškelia elegantiškus žiedelius.

Beje, bergenijos puikiausiai tinka kaip melsvių alternatyva, jei ieškote mėsingų lapų pavėsiui, kuriuos ne taip skaniai taršo ėdrieji šliužai“, – pataria tinklaraštininkė.

Kalimeris (Lot. Kalimeris incisa)

Tinklaraštininkė pasakoja, kad kalimeris pradeda želti pavasarį su tankiais žaliais lapeliais, o liepą keras jau pasipuošia gausybe žiedų. Žydėjimo pikas yra liepą ir rugpjūtį, bet žiedų yra iki pat šalnų.

Lietuvoje šis augalas dar retas svečias, užtat puikiausiai pažįstame jo pusbrolius – rudeninius astrus. Kaip ir astrai, kalimeriai yra daugiamečiai, nereikalaujantys turtingo dirvožemio ar apskritai kažkokios ypatingos priežiūros.

„Tai puikūs patikimi augalai. Kuo skiriasi nuo astrų? Žydėjimo laiku, nes pradeda žydėti gerokai anksčiau negu astrai. Tad tikrai rekomenduoju! Auginu Kalimeris incisa ‘Blue Star‘ – tai populiariausia kalimerio veislė elegantiškais melsvais žiedeliais. Ir reikia pasakyti, tinka ir prie ežiuolių, ir prie pakartotinai pražydusių gojinių šalavijų, ir prie izopų žiedynų. Be to, privilioja bites ir drugelius“, – pataria Lina.

Rudbekija⁣ (lot. Rudbeckia)⁣

„Fantastiška antros metų pusės gėlė! Savo ryškia spalva pradeda žydėti liepą ar rugpjūtį ir pasitinka rudenį su šypsena ir saulės kupinais žiedais. Kad ir kokią veislę pasirinksite, žiedai nebūna smulkūs ir visada turi saulės žaismo savyje. Tipiška rudbekija yra geltona su tamsiu viduriuku, pavyzdžiui, rudbekija žėrinčioji (Rudbeckia fulgida). Kai žiedlapiai dingsta kartu su trumpėjančiais rudeniniais saulės spinduliais, lieka... žiedo viduriukas!

Ir iš tikrųjų, rudbekijos koteliai nesuglemba, o išlieka architektūriški ir tvirti, o likę viduriukai atrodo tarsi stilingi juodi taškai gėlyne. Rudbekijos yra nereiklus daugiametis augalas. Nereikia jai ypatingos dirvos ar šokinėjimo aplink. Tereikia saulės ir jūsų akių – kad būtų kas pastebi šį nuostabų grožį.⁣

Šios gėlės puikiausiai tinka natūralistinio stiliaus želdyne (kaip nuotraukoje), kartu su varpiniais ir kitais daugiamečiais augalais. Bet puikiausiai tinka ir lietuviškoje tradicinėje sodyboje – geltoni ryškūs ramunėlių tipo žiedai, kurie nereiklūs ir gausiai žydi – tobulas sprendimas sodyboms“, – rudbekijas giria Lina.

Vilkdalgis⁣ (lot. Iris)⁣

„Vilkdalgiai skirstomi į dvi dideles kategorijas – bebarzdžius ir barzdotuosius. Bebarzdžiai geriau toleruoja perteklinę drėgmę – pavyzdžiui, sibiriniai vilkdalgiai gali dalį laiko augti beveik vandenyje. Todėl jeigu turite kūdrą ar šiaip pakrantę, kuri kartais užliejama, tai sibiriniai vilkdalgiai gali puošti krantus savo žiedais.⁣

O štai barzdotuosius auginkite įprastame, neužmirkstančiame gėlyne. Geras dirvožemis, normalus drėgnumo lygis, pakankamai saulės – tai tipiškos sąlygos gėlynui, ir tokiame barzdotieji vilkdalgiai turėtų gyvuoti sau be problemų. Nepertręškite, neperlaistykite“, – rašo tinklaraštininkė.

Astrancija⁣ (lot. Astrantia)⁣

L.Liubertaitė pasakoja, kad astrancijos yra iš tų augalų, kurie nereikalauja ištisinės saulės. Joms mielesnis dalinis pavėsis, kur nepritrūksta drėgmės ir jos gali sau žydėti ilgai ilgai. Augs ir saulėje, tik gali trumpiau žydėti, ypač, jei jaus troškulį. O jei bus laimingos ir patenkintos, tai žiedais džiaugsitės ne vieną mėnesį.⁣

Astrancija – nuostabus augalas, tinkantis ir „olandiškos bangos“ stiliaus želdynuose. Jeigu iki šiol astrancijos dar nebuvo jūsų akiratyje, būtinai pasidomėkite ir į savo sąrašus įsitraukite.

Daugiau apie iniciatyvos „100 augalų“ augalus skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius