-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paprastos idėjos, kaip panaudoti visas citrusinių vaisių žieveles

Apelsinai, mandarinai, citrinos, laimai ir greipfruktai – tai tik dalis citrusinių vaisių, kuriuos dažnas mūsų valgo bent kartą per savaitę. Kvapnūs ir gaivūs vaisiai mėgstami tiek sveikuolių, tiek ir į dietas kreivai žiūrinčių valgytojų. Tačiau ir vieni, ir kiti greičiausiai be reikalo į šiukšliadėžę išmeta vieną citrusinių vaisių dalį – žieveles.
Skutama apelsino žievelė
Skutama apelsino žievelė / 123RF.com nuotr.

Nors kiekvieno vaisiaus žievė skiriasi, apskaičiuota, kad vidutiniškai apelsino žievelė sudaro 53 gramus, t.y. daugiau nei 20 procentų paties vaisiaus! Užuot išmetę ją, verčiau pagalvokite, kaip galėtumėte panaudoti. Juolab, kad būtų yra tikrai ne vienas. Keletu jų dalinasi „Zero Waste Chef“. Žinoma, žieveles reikia gerai nuplauti, nes jos būna apdorotos cheminėmis medžiagomis.

Žievelės-saldainiai

Reikės mažiausiai 4-6 citrusinių vaisių (apelsinų, citrinų) žievelių. Virkite jas vandenyje apie 25 minutes. Tuomet nusausinkite.

Atskirai užvirinkite pusę puodelio vandens ir įberkite ten 1/4 cukraus, kad ištirptų. Sudėkite žieveles ir vėl užvirinkite. Kai puodas su žievelėmis ir sirupu užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite dar 15 minučių.

Po to žieveles išgriebkite ir palikite išdžiūti. Geriausia – ant talpos, kur jos galėtų nuvarvėti. Po keleto valandų galėsite skanauti naminių cukatų.

Šaldytos žievelės

Prieš išspausdami sultis iš citrinos, laimo arba apelsino nulupkite juos, o žieveles įdėkite į šaldiklį. Ne sezono metu galėsite jas panaudoti kaip kvapnų prieskonį kepiniuose arba barstyti ant salotų, dribsnių, košių ir kt.

Vida Press nuotr./Moteris užkandžiauja apelsinu
Vida Press nuotr./Moteris užkandžiauja apelsinu

Citrusinių vaisių druska

Jei nenorite užšaldyti visų žievelių, dalį jų galite paversti citrusų druska. Gamyba paprasta: pirštais sutrinkite 1 dalį druskos ir 1 dalį (tarkuotos) citrinos žievelės. Taip sutrupinsite žievelės gumulėlius. Laikykite mišinį stiklainyje sausoje vietoje.

Sumaišykite žievelę su tokiu pat kiekiu rupios jūros druskos ir naudokite ją daržovėms, makaronams, ryžiams, rizotui, sriubai ir kitiems patiekalams pagardinti.

123RF.com nuotr./Aplinkai draugiškos valymo priemonės, pagamintos iš sodos ir apelsinų
123RF.com nuotr./Aplinkai draugiškos valymo priemonės, pagamintos iš sodos ir apelsinų

Natūrali namų valymo priemonė

Citrusinių vaisių žievelėse yra d-limonene – natūralaus junginio, kuris skaido aliejų ir riebalus. Todėl jos išties gali tarnauti kaip natūrali namų valymo priemonė. Kaip ją paruošti? Sudėkite citrinų ar apelsinų žieveles į stiklainį, užpilkite acto. Jis turi apsemti žieveles. Palikite mišinį bent dviem savaitėms, laikydami vėsioje vietoje.

Po poros savaičių perkoškite jį, supilkite į talpą, kurią naudosite namų tvarkyme. Galima naudoti esamą mišinį arba skiesti jį vandeniu. Ši priemonė tinka visiems paviršiams valyti. Neskiesta ypač gerai iššveis jūsų kriauklę.

123RF.com nuotr./Skruzdės namuose
123RF.com nuotr./Skruzdės namuose

Atbaidys sodo ir daržo kenkėjus

D-limonenas naikina ne tik riebalus, bet ir atbaido dažnus nekviestus sodo ir daržo svečius – skruzdes ir amarus. Aplink amarų pažeistus augalus padėkite apelsinų ar citrinų žievelių arba nuplėškite žievelių gabalėlius ir pakabinkite juos ant stiebų netoli pažeistų vietų.

Pasigaminkite apelsinų eterinio aliejaus

Pašalinkite kuo daugiau žievelių, nusausinkite žieveles, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite į stiklainį. Žieveles užpilkite degtine, kad apsemtų, ir bent tris dienas kelis kartus per dieną pakratykite.

Vėliau gautą mišinį perkoškite. Laikykite neuždengtą, kad alkoholis išgaruotų. Kai liks aliejus, naudokite jį kaip esate įpratę naudoti kitus eterinius aliejus – ne tiesiai ant odos, kartu su kitu baziniu aliejumi ir/ arba pienu, kremu, jūros druska.

Arbatos mišinys

Susmulkinkite apelsinų (arba kitų mėgstamų citrusinių vaisių) žieveles mažais gabalėliais. Išdėliokite lėkštėje 1-2 dienoms ir palikite, kol išdžius. Tuomet sumaišykite su biria juodąja arbata ir, jei reikia, prieskoniais, pavyzdžiui, pankoliu, kardamonu, cinamonu, imbieru arba gvazdikėliais. Arbatą ruoškite kaip jums įprasta.

Pagardinkite kepamus patiekalus

Jau rašėme, kaip pasigaminti druskos ir prieskonių iš citrusinių vaisių žievelių. Tačiau, jei nesinori jų ruošti, galite prisiminti paprastesnį variantą. Tiesiog pridėkite nuluptų žievelių prie ruošiamų patiekalų.

Norėdami suteikti citrusinių vaisių skonį, įmeskite kelias dideles apelsinų ar citrinų žieveles į orkaitėje ar grilyje kepamas daržoves arba įdėkite žieveles į vištienos ertmę.

Vida Press nuotr./Nealkoholinis kokteilis
Vida Press nuotr./Nealkoholinis kokteilis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius