-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 27

5 aspektai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį renkantis indaplovę

Nuo pirmosios indaplovės sukūrimo prabėgo daugiau nei 120 metų. Tuomet ją išradusi Džozefina Kochren norėjo apsaugoti dažnai tarnų sudaužomą kinišką porcelianą, o šiandien tai nepamainoma pagalba namuose. Turbūt sunku patikėti, bet yra paskaičiuota, kad indaplovė leidžia sutaupyti net 4 kartus daugiau laiko, lyginant su indų plovimu rankomis. Vidutiniškai tai yra apie 200 valandų per metus, o tai prilygsta net 23 dienoms. Svarbu ir tai, kad indaplovės leidžia tausoti gamtos išteklius: per savaitę galima „sutaupyti“ tiek vandens, kiek jo užtektų 5 nusiprausimams duše.
Indaplovė
Indaplovė / Shutterstock nuotr.

Jeigu namuose per dieną bent du kartus plaunami indai, indaplovės naudingumo argumentai neatremiami. Šiuolaikinis žmogus tai jau suprato – indaplovės jau gana dažnas buitinės technikos pirkinys. Problema ta, kad jų pasirinkimas toks didelis, jog galima nesunkiai pasiklysti pasirinkimo labirinte. Tačiau kaip ir renkantis bet kurį kitą buitinį prietaisą, sprendimą turėtų lemti keli svarbiausi aspektai. Juos įvardija ilgametę patirtį šioje srityje turintis buitinės technikos parduotuvės „Buitis.lt“ direktorius Domas Tolvaišas.

Plovimo programos ir specialios funkcijos. Daugelis indaplovių turi įvairiausių funkcijų, tačiau dažniausiai naudojamos vos kelios: intensyviausia puodų, automatinė, ekonominė, greita. Naujausios indaplovės pasižymi ir papildomomis funkcijomis, kurios iš tiesų praverčia skubančiam žmogui, pavyzdžiui: laiko atidėjimo, programų pagreitinimo. Nauji modeliai išsiskiria ir tokiomis savybėmis kaip apsauga nuo vandens pratekėjimo indų plovimo metu arba šiuo metu ypač mėgstama funkcija – indų džiovinimu ceolitu. Kaip vieną didžiausių indaplovių trūkumų žmonės įvardija po plovimo likusius šlapius indus, o ši funkcija indus visiškai išdžiovina, net ir sunkiai džiūstantį plastiką. Žinoma, eksperto nuomone, renkantis indaplovę reikia įvertinti, kokias funkcijas naudosite, kurios jų yra svarbios ir nepermokėti už programų skaičių bei papildomas funkcijas.

Talpumas. Įprastai indaplovės būna dviejų pločių – 60 cm arba 45 cm. Tie 15 cm reiškia daug, tačiau ne ką mažiau svarbus indaplovės lankstumas: galimybė kilnoti įrankių krepšį, reguliuoti lėkščių ir taurių laikiklių aukštį, taip pat pritaikymas įvairiausių formų ir dydžių indams. Būtent nuo šių savybių visumos priklausys, kiek indų sutalpinsite vieno plovimo metu, nuo tinkamo jų sudėjimo iš dalies priklauso ir išplovimo kokybė. Rinkdamiesi indaplovę taip pat atkreipkite dėmesį į nurodytą galimą sutalpinti indų komplektų kiekį (dažniausiai jis svyruoja nuo 10 iki 14).

Ekonomiškumas. Įprastai ši savybė suprantama kaip sunaudojamos elektros energijos kiekis, tačiau renkantis indaplovę taip pat svarbu atsižvelgti ir į sunaudojamo vandens kiekį. D. Tolvaišas rekomenduoja rinktis A+++ arba A++ energinės klasės prietaisus, kurie sunaudoja atitinkamai 237–266 kWh elektros (280 plovimo ciklų – tiek vidutiniškai jų būna per metus). Ekonomiškos indaplovės per metus sunaudoja apie 2660 l vandens.

Tylumas. Šiuolaikinių namų ar butų išplanavime virtuvė ir svetainė dažnai yra vienoje erdvėje, tad indaplovės veikimo garsas itin svarbus – juk nesinori, kad prietaisas užgožtų jaukius pokalbius. Tokiu atveju ekspertas pataria rinktis ne didesnį nei 48 dB garsą skleidžiančias indaploves. Garso aspektas taip pat svarbus, jeigu dienomis esate labai užimti ir namų ruošos darbams laiko galite skirti tik vakare ar naktį – tokiu atveju verta rinktis tokį indaplovės modelį, kurio garso lygis dar mažesnis, pavyzdžiui, buitinės technikos gamintojo „Bosch“ indaplovės skleidžia 42 dB garsą, arba ieškoti indaplovės su tyliąja naktine programa.

Dizainas. Visi svajojame apie namus, kuriuose jauku ir viskas įrengta taip, kaip norime. Pirmas aspektas, apie kurį reikėtų pagalvoti – ar norėsite indaplovę paslėpti, t. y. rinksitės įmontuojamą prietaisą, ar norėsite, kad ji prisidėtų prie bendro virtuvės interjero. Pirmuoju atveju indaplovės dizainas nebus toks svarbus – svarbiausi pločio, aukščio bei patogumo aspektai. Antruoju atveju jau reikėtų įsivertinti, kokios spalvos prietaiso norite, koks jo valdymas gražiausiai atrodytų – tai gali būti LED ekranas, o gal puikiai derės ir paprasti spaudžiami mygtukai, galbūt norėsite, kad prietaisas turėtų kuo mažiau detalių ir pan.

Pasak D.Tolvaišo, lietuviai dažniausiai renkasi įmontuojamas, talpumu pasižyminčias indaploves. Taip pat daug lemia gamintojas – pirmenybė teikiama Vokietijos gamintojams, kurių vienas populiariausių – „Bosch“. Eksperto teigimu, tai vyksta neatsitiktinai, nes būtent šis gamintojas visose Baltijos šalyse pripažintas geriausiu kainos ir kokybės pasirinkimu, o tai įrodo „Best Buy“ apdovanojimas.


Atlik trumpą testą ir sužinok, kokios indaplovės reikia tau!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius