2017 10 21

5 minutės ir tvarka: patarimai tiems, kuriems pritrūksta laiko tvarkytis

Tvarkinguose namuose būti kur kas maloniau ir smagiau nei tuose, kuriuose sunku praeiti pro bet kaip išmėtytus daiktus. Kadangi šiuolaikinis gyvenimo ritmas toks, kad net poilsiui laiko lieka vis mažiau, kaip reikėtų palaikyti švarą ir tvarką namuose?
Moteris
Moteris / Vida Press nuotr.

Po sunkios darbo dienos retai kada norisi griebtis namų ruošos. Tačiau viskas prasideda nuo mūsų įpročių. Tai reiškia, kad kasdien atlikdami nedidelius darbelius mes išvengsime ilgų valandų tvarkymosi – tam tereikia išmokti tam tikros strategijos ir įpročio, suvokimo, kad tvarkytis būtina kasdien.

Atidžiai pažvelkite į namus – kuriose vietose vyrauja didžiausia netvarka ir kas ją sukelia? Gal tai drabužiai, nereikalingi daiktai ar indų krūva? Susitelkite į tokias problemines vietas ir pagalvokite, kaip išspręsti tvarkos klausimą: atiduoti nereikalingus daiktus, juos išmesti, atrasti vietą, kur jie niekam neužkliūtų, ar tiesiog išsiugdyti įprotį kasdien plauti indus?

Atsistokite kambario centre ir apžvelgę visus kampelius išvalykite dulkes. Procesą labai pagreitins ant abiejų rankų užmautos senos kojinės, kurias tereikės sudrėkinti, kad efektyviai pašalintumėte dulkes.

Daiktai turi atrasti savo vietas. Labai dažnai kambaryje, kur laiką leidžia visa šeima, prisikaupia daugybė daiktų – puodeliai, indai, žirklės, žaislai, knygos, maisto likučiai... Prisiminkite, kad daiktai turi turėti savo vietas, todėl kaskart viską sutvarkykite – be to, taip lengviau kitą kartą rasite jums reikalingus daiktus.

Gamindami ir iškart po gaminimo išplaukite ar užmerkite puodus, keptuves, nuvalykite stalviršius. Nepalikite indų ir pačios virtuvės „karo zonoje“. Jeigu vakare gaminote ir nieko netvarkėte, ryte netvarka dar padidės, nes prisidės nuo pusryčių likę indai, todėl vakare grįžę po darbų ir atradę kalną indų nebūsite patenkinti. Nepatingėkite viską sutvarkyti iškart, pamatysite, kad kai tai taps įpročiu, jums nereikės skųstis, kad virtuvėje ir vėl netvarka.

Jeigu atnešėte kokius nors daiktus į kambarį, nepamirškite jų parnešti atgal ir kuo skubiau – tai galioja tiek arbatos puodeliams, tiek kitiems daiktams – laikraščiams, stiklinėms, drabužiams ir pan.

Nekaupkite. Kai kurie baldai, pastatyti „strateginėse“ vietose, tampa tikru kaupimo lobiu, pavyzdžiui, stalas ar komoda prie įėjimo. Ant jų atsiduria viskas, kas įmanoma – raktai, sąskaitos, laiškai, pirkiniai... Venkite šio įpročio prisimindami, kad kiekvienas daiktas turi savo vietą.

Smulkios detalės. Jas paprasta sušluoti šluotele ir semtuvėliu, tad išmėginkite šį būdą, jeigu jūsų namuose gausu dėlionių ir kitų plastmasinių detalių, kurios atsiduria įvairiose namų vietose, kai žaidžia vaikai.

Ypatingas dėmesys virtuvei ir vonios kambariui. Kasdien atlikdami nedideles korekcijas, jūs visada šiose vietose, kurios reikalauja ypatingos higienos, palaikysite tvarką. Virtuvėje svarbu valyti ir plauti įrankius, indus, viryklę iškart po to, kai baigėte gaminti, kad dėmės ir nešvarumai neįsisenėtų, o vonioje – reguliariai viską valyti, kad nesikauptų kalkių nuosėdos ar dulkės, skalbti ir pan.

Svarbiausia kiekvieną dieną atlikti kad ir nedidelius, tačiau svarbius jūsų namų švarai ir tvarkai veiksmus. Taip jūs visiškai nepervargsite ir džiaugsitės puikiais rezultatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius