-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 17

7 dažymo klaidos, kurias daro daugelis

Perfrazuojant populiarų posakį, kad sutinka pagal kepurę, o išlydi pagal protą, apie namus pirmas įspūdis susidaromas pagal sutvarkytą aplinką, o galutinis – pagal interjerą. Vienas svarbiausių interjero elementų yra spalvos ir jų derinimas, todėl svarbu dažant nedaryti klaidų – vėliau jų taisymas kainuos ir laiko, ir pinigų. Pateikiame dažniausiai pasitaikančias dažymo klaidas, kas pasimokytumėte iš svetimų ir nedarytumėte savo.
Būsto dažymas
Būsto dažymas / 123rf.com

Įsitikinkite, ar siena tinkamai apdorota

Prieš pradedant dažyti, padenkite dažais nedidelį plotą paviršiaus ir leiskite

jam nudžiūti – jei dažai liks, vadinasi, siena yra tinkamai apdorota ir galite tęsti darbus. Tačiau jei susidaro oro tarpai ar dažai pradeda kristi, tuomet reikėtų grįžti prie sienos valymo darbų – tai buvo padaryta ne itin kruopščiai. Reikėtų nuvalyti prieš tai buvusius dažus, taip pat įsitikinti, kad neliko jokių riebalų ir nešvarumų ant sienų.

Netinkamos spalvos pasirinkimas

123rf.com/Būsto dažymas
123rf.com/Būsto dažymas

Viena didžiausių ir interjerą žalojančių klaidų – netinkamas spalvos pasirinkimas. Dažus dažniausiai renkamės parduotuvėje pagal spalvų pavyzdžius, tačiau grįžus namo ir pradėjus dažyti, kartais atspalvis būna ne tas, kurį pasirinkote. Kad nebūtų nusivilta, geriausiai parduotuvėje paprašyti dažų pavyzdžio ir išbandyti jį ant sienos. Jei planuojate ateityje parduoti būstą, rekomenduojama nedažyti jo ryškiomis spalvomis – išsirinkus neutralias spalvas didesnė tikimybė, kad jos patiks daugeliui, nei, tarkime, violetinė ar raudona. Jei siena yra su netolygumais, nesirinkite dažų su blizgiu paviršiumi – jie tik paryškins paviršiaus problemas ir defektus.

Temperatūrų svyravimai

Dažai nemėgsta ekstremalių temperatūrų svyravimų, kaip ir per didelės drėgmės. Dauguma gamintojų pataria dažyti, kuomet paviršiaus temperatūra yra didesnė nei 7 laipsniai, jei naudojate tirpiklių pagrindo dažus, ir kuomet paviršiaus temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, jei naudojate lateksinius dažus. Žemesnėje temperatūroje dažai sutirštėja, jie sunkiau džiūva, todėl gali atsirasti netolygumų, sutrūkinėjimų ar dažų nutekėjimų, taip pat prireiks daugiau dažų. Todėl prieš pradėdami dažyti įsitikinkite, kad tam yra tinkama temperatūra.

Neištepkite lubų ir grindų

123rf.com/Būsto dažymas
123rf.com/Būsto dažymas

Bent kartą dažę žino, kad sunkiausia yra neištepti lubų ir grindų ties susikirtimais su siena. Tam, kad būtų išvengta šios klaidos, ties lubų ir grindų kraštais horizontaliai pritvirtinkite kelių centimetrų juostelę. Dažant nieko tokio, jei ir ištepsite – po dažymo darbų nuimsite juostelę ir spalvos guls lygiai tie sujungimais, be menkiausio „išsišokimo“.

Dažymas esant silpnam apšvietimui

Venkite dažyti esant silpnam apšvietimui. Nudažyta siena prie menko apšvietimo gali atrodyti gerai, tačiau kai ant jos kris natūrali šviesa arba bus įjungtos visos elektros lemputės, tuomet pasimatys dažų potėpių netolygumai. Stenkitės dažyti natūralioje šviesoje, taip nereikės perdažyti iš naujo.

Uždarykite dažų dėžutę

123rf.com/Dažų dėžutės
123rf.com/Dažų dėžutės

Dažnai pasitaikanti klaida – dažų dėžutės neuždarymas. Jūs ar kas nors gali netyčia ją apversti ir dažai išbėgs ant grindų. Kita bėda dėl neuždarytos dėžutės – į atidarytą gali prikristi nešvarumų, o dažant jie liks ant sienos. Prieš uždarant nuvalykite dėžutės kraštus, kad ji nesuliptų. Kitą dieną vėl galėsite tęsti darbus.

Neužmirškite uždaryti gyvūnų

Jei namuose yra gyvūnų, pasirūpinkite, kad dažymo metu jų nebūtų kambaryje. Ir tai verta padaryti ne tik todėl, kad jie gali išvartyti dažų dėžutes ar ištampyti dažymo priemones. Gyvūnai šeriasi, todėl jų palikti plaukai gali greitai „įsikomponuoti“ į interjerą – vėliau gali tekti gramdyti plaukus ir perdažyti sienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius