Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 virtuvės klaidos, kurių nepaisydami sukuriame nesibaigiančią netvarką: kaip to išvengti

Virtuvėje palaikyti švarą ir tvarką gali būti sudėtinga – ten verda ne tik gyvenimas, bet ir pats skaniausias maistas! Bet netvarka atsiranda tada, kai nepaisome tam tikrų taisyklių. Taigi, nuo ko pradėti, kad netvarką pamirštume amžiams?
Netvarkinga virtuvė
Netvarkinga virtuvė / Shutterstock nuotr.

Pirmoji klaida – stalviršių perkrovimas įvairiais daiktais

Gamindami maistą galime labai greitai pritrūkti vietos ant stalviršio, kai ant jo vos užtenka vietos pjaustymo lentelei, o karštus patiekalus išimti iš orkaitės tampa nepatogu, nes jų nėra kur padėti, rašoma womanandhome.com.

Vietos ant stalviršių trūkumas yra dažna virtuvės dizaino klaida, dėl kurios maisto ruošimo procesas (ir virtuvės valymas po jo) tampa sukeliantis dar daugiau nuovargio.

Puiki idėja yra viską nuimti nuo stalviršių ir pažiūrėti, ką galima laikyti kitose virtuvės spintelėse ar lentynose. „Kaip profesionali namų tvarkytoja matau, kad per daug mažų virtuvės prietaisų užima brangią vietą ant stalviršio“, – sako Brenda Scott iš „Tidy My Space“. Brenda taip pat siūlo nuspręsti, kur turėtų būti daiktai, atsižvelgiant į tai, kaip dažnai juos naudojate.

Interjero terapijos ir fengšui ekspertė Suzanne Roynon atkreipia dėmesį, kad klientai dažnai ant stalviršių laiko peilius, actą, aliejų ar kitus įrankius.

Jos nuomone, geriau peilius laikyti stalčiuje, kadangi ant jų dėklo ir jų pačių kaupiasi dulkės, riebalai, be to, tai ir nesaugu: „Aliejus ir actas greičiau sugenda, jei paliekami šviesioje, šiltoje erdvėje, todėl, norėdami išlaikyti juos šviežius ir skanius, laikykite sandėliuke ar spintoje.“

Netinkamo dydžio dėžutės ir kitos sandėliavimui skirtos priemonės

Yra įvairių išmanių priemonių, padedančių tvarkyti virtuvę, maksimaliai išnaudoti vertikalią spintelių erdvę ir paskirti daiktams vietą virtuvės stalčiuose, jei tik jie iš tikrųjų tinka.

„Didžiausia klaida, kurią daro žmonės, yra ta, kad jie įsigyja krepšelius ar dėžutes prieš tai neišmatavę vietos, kurioje jie bus dedami. Per dideli, per aukšti arba per maži, kur netelpa visi daiktai, yra laiko ir pinigų švaistymas“, – tęsia Brenda Scott. Siaurėjančios maisto dėžutės gali užimti vietą, todėl verčiau ieškokite sukraunamų variantų, kurie tvarkingai tilptų spintelėse.

Nesukuriate virtuvės zonų

Aiškiai apibrėžtų zonų nesukūrimas yra dažna interjero dizaino klaida, kurios reikia vengti, tačiau ne tik interjero dizaineriai rekomenduoja kurti zonas – namų organizatoriai taip pat teigia, kad virtuvėje sukūrus mini zonas bus lengviau atlikti kasdienes užduotis.

„Tikrai dažna klaida – nesukurti zonų virtuvėje, – komentuoja „The Home Organisation“ įkūrėja Laura Price. – Zonos veikia sugrupuojant daiktus pagal jų paskirtį ar naudojimą, todėl užduotys tampa efektyvesnės.“

Virtuvėje maisto ruošimo zona būtų tokia: aliejus, druska, prieskoniai, virtuvės reikmenys, puodai ir keptuvės – visa tai turėtų būti šalia orkaitės ir kaitlentės. Taip bus daug lengviau naudotis virtuve.

Netaisyklingai laikote smulkius daiktus

Dar viena klaida, kurią dažnai darome, yra ta, kad žmonės daiktus sudeda tiesiai į gilias lentynas ar stalčius, prieš tai jų nesudėję į kokią nors talpą, todėl sunku rasti tai, ko reikia.

„Mažus daiktelius laikydami tiesiai ant gilių lentynų apsunkinsite sau kasdienybę. Galbūt tai neatrodo taip svarbu, bet patikėkite, taip yra! – tvirtina Laura Price. – Dėl to bus daug sunkiau pamatyti, ką turite, o svarbūs daiktai lengviau pasimes.

Geriau naudokite lentynos gylį atitinkančią dėžę, kad galėtumėte ją lengvai ištraukti ir matyti, kokių tiksliai daiktų turite. Taip bus daug lengviau tvarkyti sandėliuką, nes kepimo reikmenys ir kiti svarbiausi virtuvės reikmenys nebus pamiršti.

123RF.com nuotr./Moteris valo virtuvę
123RF.com nuotr./Moteris valo virtuvę

Viską bandote sutvarkyti vienu metu

APDO narys ir „A Tidy Mind London“ generalinis direktorius Craigas Horeau sako, kad didžiausia virtuvės tvarkymo klaida, kurią darome, yra ta, kad bandome viską atlikti vienu ypu ir tuo pačiu atidėliojame.

„Viską darant vienu ypu, kyla didžiulė įtampa, o tada – norisi viską atidėti! Atidėliojant sprendimus, kur dėti daiktus, arba per ilgai delsiant nuspręsti, ką palikti ir ko ne, kaupiasi netvarka“, – dalijasi C.Horeau.

Virtuvės tvarkymas nebūtinai turi būti iškaltas akmenyje – viską galima pakeisti, jei pastebėsite, kad sistema jums netinka. Svarbiausia – nesustoti, kad ši užduotis vėliau taptų paprastesnė.

Tai ką matome instagrame nebūtinai tiks realybėje

Profesionali organizatorė Vicky Silverthorn iš „You Need A Vicky“ įspėja, kad nereikėtų kopijuoti estetiškų organizavimo sistemų, kurias galbūt matėme internete, nes jas gali būti sunku prižiūrėti.

„Manau, kad labai lengva pamačius kažką gražaus pabandyti tai atkurti, tačiau daugelyje namų tai ne padės, o trukdys“, – sako V.Silverthorn.

Ji prideda, kad jei jums trūksta laiko ir ne itin mėgstate tvarkytis, prižiūrėti tokias organizavimo sistemas ir išlaikyti tvarkingomis bus sudėtinga. Virtuvės ekspertas ir „Olive & Barr“ įkūrėjas Alas Bruce'as su tuo sutinka: „Nesusigundykite sudėtingais saugojimo sprendimais, jei neturite laiko, kantrybės ir kruopštaus dėmesio detalėms. Vietoj to rinkitės paprastas, bet funkcionalias lentynas ir stalčių organizatorius, kurie leistų lengvai pasiekti puodus, keptuves ir įrankius.“

Puodų ir keptuvių kolekcija

Išties, puodai ir keptuvės užima daug vietos, todėl juos sukraudami ant stalviršių tikrai neišlošite.

Tad labai svarbu apgalvoti puodų ir keptuvių laikymo idėjas. Namų tvarkytoja Laura Price rekomenduoja, jei trūksta vietos, perkelti į kitą vietą (virtuvėje ar kitoje namų vietoje, priklausomai nuo turimos erdvės) tuos puodus ir keptuves, kurias naudojate tik retkarčiais.

„Dėl perpildytų puodais ir keptuvėmis virtuvės erdvių daug sunkiau gaminti kasdienį maistą. Svarbiausius puodus ir keptuves stenkitės laikyti netoli viryklės ir lengvai pasiekiamus“, – teigė ji.

Tad kur viską laikyti?

Indus dažniausiai lengviausia laikyti netoli indaplovės, o puodelius, arbatą ir kavą - šalia virdulio. Pjaustymo lenteles ir peilius laikykite šalia stalviršio, kuriuo patogiausia naudotis (visi turime mėgstamiausią vietą), o keptuves su viryklės įrankiais – spintelėje ar stalčiuje netoli kaitlentės.

Konservams, miltams ir džiovintiems produktams rinkitės vėsią, sausą spintelę, kad jie išliktų geros būklės.

Niekada nebijokite "iškraustyti" daiktų, kurių tiesiog niekada nenaudojate. Salotų džiovyklės, makaronų gaminimo prietaisai ir duonkepės dažnai kaupia dulkes ir užima vertingą vietą namuose. Pagalvokite, kokių daiktų jums iš tikrųjų reikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius