Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 09

8 ekologiškos gyvensenos mitai. Ar tikrai vienas žmogus nieko negali pakeisti?

Vieni žmonės žaliąjį gyvenimo būdą vadina mada, kiti – perdėm išpūstu muilo burbulu, treti mėgina keisti įpročius, tapti sveikesni ir gelbėti gamtą. Kad ir kaip būtų, dažnai mūsų nuostatas bei elgesį lemia visuomenėje vyraujantys stereotipai. Keletą jų pamėginsime sulaužyti.
Ekologiškas automobilis
Ekologiškas automobilis / 123rf.com nuotr.

Mitas: gyventi ekologiškai be galo brangu

Pamačius parduotuvių lentynose ženklais „ekologiška“, „natūralu“, „sveika“ ir pan. pažymėtų prekių kainas, gali pasirodyti, kad ekologiška gyvensena – tik turtuoliams.

Nereiškia, kad visi, kurie rūpinasi gamta ir savo sveikata, privalo radikaliai keisti gyvensenos įpročius.

Lietuvos ūkininkų užaugintų vaisių, daržovių ir pagamintų kitų maisto produktų pigiau galite įsigyti turguose. Ne tik valgysite natūralesnį maistą, bet ir prisidėsite prie užterštumo mažinimo. Tik pagalvokite, kiek sudeginama degalų ir kiek teršalų patenka į aplinką, kad prekyvietes pasiektų obuoliai iš lietuvio ūkininko sodo, o kiek iš Ispanijos ar Brazilijos.

Kita vertus, ekologiška gyvensena nėra vien valgymas. Saikingai naudodami vandenį, kitus gamtinius išteklius, pirkdami drabužius bei kitus namų apyvokos daiktus, sumažinsite ne tik savo išlaidas, bet ir pasaulinį vartojimą.

Mitas: ekologiška gyvensena suryja daug laiko

Vienas dažniausių pasiteisinimų, kodėl žmonės nemėgina gyventi ekologiškai, esą tam stinga laiko. Sukdamiesi nesibaigiančių darbų ir pareigų karuselėje, neturime kada keisti mitybos įpročių, vaikščioti po turgų ir ieškoti sveikesnių produktų, rūšiuoti šiukšlių ir pan.

Iš tiesų, panorėję labiau rūpintis gamta, taip pat ir savo sveikata, tai galite padaryti nesugaišdami daug laiko. Sakykime, norite maitintis sveikiau. Vieną vakarą, užuot žiūrėję televizorių ar plepėję su kaimynu, paieškokite informacijos apie tai, kokius produktus valgyti naudinga, pasidarykite jų sąrašą, įsidėkite į piniginę ar pakabinkite prie šaldytuvo. Nuvykę apsipirkti, nesugaišite daugiau laiko nei paprastai.

Mitas: gyventi ekologiškai – tai atsisakyti malonumų ir patogumų

Daugelis esame linkę tikėti kraštutinumais, todėl įsivaizduojame, kad „žaliąjį“ gyvenimo būdą pasirinkę žmonės gyvena vienkiemiuose, neturi elektros ir valgo tik tai, ką patys užsiaugina. Tokių žmonių pasitaiko, bet tai nereiškia, kad visi, kurie rūpinasi gamta ir savo sveikata, privalo radikaliai keisti gyvensenos įpročius.

Stilingai įrengtus namus, gardų maistą ir atostogas egzotiškuose kraštuose galima derinti su elektros energijos taupymu, saikingu drabužių pirkimu, atliekų rūšiavimu ir pan.

Mitas: ekologiška gyvensena domisi tik „auksinis“ jaunimėlis

Linkstama manyti, kad žmonės, kurie domisi ekologija ir stengiasi gyventi pagal jos taisykles, jauni (apie 20–35 metų) ir gana daug uždirba. Jungtinėse

Amerikos Valstijose leidžiamo ekologiškos gyvensenos žurnalo „Ecohome“ organizuotos apklausos rezultatai parodė, kad „žaliai“ mąstantys žmonės toli gražu nepriklauso vienai amžiaus grupei ir gauna nevienodas pajamas. Tiesa, jie turi ir bendrų bruožų. Pavyzdžiui, mėgsta eksperimentuoti ir išmėginti naujoves.

Mitas: ekologija – tik mada

Daugelis pasaulio garsenybių maisto produktus perka ūkininkų turgeliuose, rūšiuoja šiukšles, naudoja ekologišką kosmetiką, remia aplinkosaugos organizacijas ir t. t. Tai girdėdami daugelis žmonių domėjimąsi ekologija laiko tuščiu mados vaikymusi.

Galbūt kai kuriais atvejais jie teisūs, bet yra tokių, kuriems iš tiesų rūpi gamta, planetos likimas, galiausiai jų pačių sveikata. Užuot kasdien pirkę kavą vienkartiniuose puodeliuose, jie nešiojasi termosą. Į darbą važinėja dviračiu arba eina pėsti. Perka dėvėtus drabužius. Naudoja perdirbtą popierių ir pan.

Atviras įsitikinimų demonstravimas, ypač tokių, kurie nesutampa su vyraujančiais visuomenėje, dažnai laikomas ekscentrišku. Visgi, kai elgiamės nuoširdžiai, kitų nuomonė mums neturėtų būti labai svarbi.

Mitas: vienas nieko nepakeisi

Pripažinkime, daugelis manome, kad vien mūsų pastangos nepadės apsaugoti planetos nuo globalinio atšilimo, sumažinti vartojimo ar aplinkos taršos. Jei pakeistume savo nuomonę ir pamėgintume įsivaizduoti, kad kiekvienas iš mūsų, užuot į darbą važiavęs savo automobiliu, mintų dviratį, vyktų viešuoju transportu ar eitų pėsčias, į aplinką patektų tikrai daug mažiau teršalų.

Arba jei kiekvienas, užuot kas kartą parduotuvėje įsigijęs naują maišelį, atsineštų savo, jų reikėtų daug mažiau pagaminti, kartu ir mažiau atsidurtų sąvartynuose bei vandenynuose. Pakartosime seną šimtąkart girdėtą tiesą: jei nori keisti pasaulį, pradėk nuo savęs.

Mitas: kad taupytum elektrą, nebūtina iš lizdo ištraukti prietaiso laido

Daugelis manome, kad pakanka paspausti išjungimo mygtuką, ir kompiuteris, televizorius ar muzikinis centras nustoja naudoti elektros energiją. Toks įsitikinimas klaidingas.

Gamtinių išteklių gynimo tarybos (NRDC) specialistai apskaičiavo, kad išjungdami iš elektros lizdo ilgesnį laiką neplanuojamų naudoti prietaisų laidus, ne tik sumažintume bendrąsias elektros energijos sąnaudas, bet ir galėtumėte gauti apie 10 proc. mažesnes sąskaitas už elektrą. Kad nereikėtų vaikščioti po visus namus ir ištraukinėti laidų, galite naudoti kelializdžius ilgintuvus. Paspaudę mygtuką, vienu kartu išjungsite kelis prietaisus.

Mitas: seną automobilį reikia kuo skubiau keisti nauju, ekologišku

Seni automobiliai yra vienas didžiausių aplinkos taršos šaltinių, kasdien į orą išmeta tūkstančius tonų anglies monoksido, anglies dioksido ir kitų mums kenksmingų medžiagų. Negana to, automobiliai skleidžia triukšmą, o jis žaloja sveikatą. Vis dėlto daugeliui iš mūsų jie reikalingi tiek darbui, tiek laisvalaikiui. Ką gi daryti?

Daugelis aplinkosaugininkų ir automobilių gamintojų siūlo važinėti ekologiškesniais, taupesniais, biodegalais ar net elektra varomais automobiliais. Mintis išties gera. Jei jau turite automobilį, kuris nors ir ne itin ekologiškas, bet gana taupus ir gerai rieda, neskubėkite jo keisti.

Stokholmo aplinkos instituto specialistai apskaičiavo, kad gaminant vieną įprastą lengvąjį automobilį į aplinką patenka apie 8 tonas anglies dioksido (CO2). Toks kiekis šių dujų išsiskiria automobiliui nuvažiavus apie 37 tūkstančius kilometrų.

Jei norite sutaupyti...

  • Naudokite elektrinį virdulį – vanduo jame užverda dvigubai greičiau nei ant viryklės. Vandens virkite tik tiek, kiek reikia. Jei visi europiečiai paisytų šio patarimo, būtų galima sutaupyti tiek energijos, kad jos pakaktų trečdaliui Europos gatvių apšviesti.
  • Maisto produktų pirkite tiek, kiek suvalgote. Šiandien Lietuvoje daugiau nei 1/4 pagaminto maisto, ypač pieno produktų, patenka į sąvartynus.
  • Valgykite mažiau mėsos – mėsos pramonė atsakinga už 18 proc. ore esančių metano ir anglies dioksido dujų. Jei per savaitę šeima valgys jautieną ar veršieną vienu kartu mažiau, išmetamų šiltnamio dujų kiekis per metus sumažės 50 kg.
  • Rinkitės lietuviškus, ekologiniuose ūkiuose užaugintus produktus (apskaičiuota, kad gabenant prekes lėktuvu iš vieno pasaulio krašto į kitą išmetama 1 700 kartų daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų nei vežant prekes sunkvežimiu netolimus atstumus) iš vietinių gamintojų.
  • Virdami valgį, uždenkite puodus – energijos sąnaudas sumažinsite net 60 proc.
  • Rinkitės sertifikuotus, ekologinius ženklus turinčius virtuvės prietaisus ir priemones.
  • Šaldytuvai ir šaldikliai sunaudoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos. Todėl juos būtina reguliariai atšildyti. Įrodyta, kad maždaug 3 mm storio šerkšnu padengto šaldytuvo sunaudojamos energijos kiekis padidėja maždaug 30 proc.
  • Plaunant indus indaplovėje, sunaudojama 37 proc. mažiau vandens nei plaunant rankomis po tekančia srove. Įsigijusi indaplovę, šeima per metus gali sutaupyti net apie 8000 litrų vandens. Tik prikraukite ją pilną ir indus plauti stenkitės ekologiškais plovikliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius