-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 03

Acto panaudojimo būdai: padės pašalinti žvakių vašką, atnaujinti kilimą

Šis patikimas produktas – tiek baltojo acto, tiek obuolių sidro acto pavidalu – turi tiek daug panaudojimo būdų, kad tikrai nusipelnė vietos jūsų spintelėje.
Obuolių actas
Obuolių actas / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Švara Actas Namas

Pašalinkite purvą nuo kompiuterio ir išorinių įrenginių

Naudodami actą ofise, palaikysite jame švarą. Kompiuteris, spausdintuvas, fakso aparatas ir kita namų ofiso įranga veiks geriau, jei palaikysite ją švarią ir valysite nuo jos dulkes.

Prieš pradėdami valyti, įsitikinkite, kad įranga yra visiškai išjungta. Dubenyje lygiomis dalimis sumaišykite actą ir vandenį. Gautame tirpale pamirkykite švarią šluostę – niekada nenaudokite purškiklio, juk nenorite, kad lašeliai patektų į tarpelius – ir ją kaip galima geriau išgręžkite. Galite pradėti valyti. Naudokite ausų krapštukus sunkiai prieinamoms vietoms (pavyzdžiui, klaviatūrai) valyti, rašoma rd.com.

Nuvalykite kompiuterio pelę

Jei jūsų kompiuterio pelėje yra išimamas valdymo rutulys, jo valymui naudokite 1:1 dalimis sumaišytą acto ir vandens tirpalą. Pirmiausia, išimkite rutulį, atsukdami virš jo esantį dangtelį. Naudokite tirpale pamirkytą ir išgręžtą šluostę nešvarumų bei pirštų atspaudų šalinimui. Po to sudrėkintu ausų krapštuku iš rutuliui skirtos ertmės pašalinkite visus susikaupusius nešvarumus (leiskite kelias valandas pradžiūti prieš įdėdami rutulį atgal).

Pašalinkite šratinukožymes

Ar jaunasis jūsų šeimos menininkas šratinuku išpuošė jūsų namų sieną arba darbo stalą, žaisdamas ofisą? Nusiraminkite. Actu sudrėkinkite šluostę arba kempinę ir patapšnokite „meno kūrinį“. Kartokite, kol neliks dėmių.

Nublizginkite žirkles

Kai žirklių geležtės tampa lipnios ir nešvarios, nenaudokite vandens jų valymui, nes greičiausiai surūdys tvirtinimas, jungiantis geležtes, arba pačios geležtės. Geležtes valykite šluoste, pamirkyta baltajame acte ir nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu.

Nuvalykite žaliuzes

Įvairių rūšių žaliuzių valymas bus mažiau nemalonus, jei atliksite joms „baltųjų pirštinių“ procedūrą. Užsidėkite baltą medvilninę pirštinę, suvilgykite pirštus balto acto ir karšto vandens (1:1) tirpale ir valykite kiekvieną žaliuzių juostelę. Būsite nustebinti. Švariu vandeniu retkarčiais praskalaukite pirštinę.

123rf.com nuotr./Žaliuzės
123rf.com nuotr./Žaliuzės

Nuvalykite pianino klavišus

Pamirkykite šluostę tirpale – ½ stiklinės baltojo acto sumaišyto su 2 stiklinėmis vandens. Ją gerai išgręžkite, tada švelniai valykite kiekvieną klavišą. Antrą šluostę naudokite klavišų sausinimui. Pianiną 24 valandoms palikite neuždarytą.

Atsikratykite vandens dėmių nuo baldų

Jei jūsų šeimos nariai labai tingi naudoti puodelių padėkliukus, ant baldų tikrai liks balti ratai. Norėdami nuo baldų pašalinti šlapių indų paliktas dėmes, lygiomis dalimis sumaišykite actą ir alyvuogių aliejų ir naudokite su minkšta šluoste. Blizginimui naudokite kitą, švarią šluostę. Norėdami vandens žymes pašalinti nuo odinių baldų, tapšnokite valytinas vietas su kempine, išmirkyta baltajame acte.

Atnaujinkite kilimus

Jei jūsų kilimai atrodo nudėvėti ir purvini nuo per dažno vaikščiojimo jais, atgaivinkite juos su švariu šepečiu, išmirkytu tirpale (1 stiklinė baltojo acto sumaišyta su 3,7 litro vandens). Išblukusios spalvos atsigaus ir kilimo net nereikės skalauti. Galite net sustabdyti pelėsį nuo formavimosi ant apatinės kilimo ar kiliminės dangos pusės, tereikia apatinę pusę išpurkšti baltuoju actu.

Pašalinkite kilimų dėmes

Štai keli acto panaudojimo būdai šalinant užsispyrusias dėmes:

  • 2 valgomuosius šaukštus druskos sumaišykite su ½ stiklinės baltojo acto ir įtrinkite šį mišinį į šviesesnes dėmes. Leiskite išdžiūti. Susiurbkite likučius.

  • Didesnėms ir tamsesnėms dėmėms, į viršuje nurodytą mišinį pridėkite 2 valgomuosius šaukštus borakso, ir naudokite tokiu pačiu būdu.

  • Sunkiai pašalinamoms dėmėms pasidarykite pastą: 1 valgomasis šaukštas acto ir 1 valgomasis šaukštas kukurūzų miltų; ją įtrinkite į dėmę naudodami sausą šluostę. Palikite 2 dienoms. Tada susiurbkite.

Pašviesinkite plytų statinį

Norite lengvai nuvalyti plytų židinį? Sumaišykite 1 stiklinę baltojo acto su 3,7 litro šilto vandens, pamirkykite šluostę ir ja valykite. Šį mišinį taip pat galite naudoti, norėdami nuvalyti net plytines grindis.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Medžio pjuvenų briketai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Medžio pjuvenų briketai

Pašalinkite vaško ar kitų poliravimo priemonių sankaupas

Norėdami atsikratyti baldų vaško ar poliravimo priemonių sankaupų, lygiomis dalimis sumaišykite actą ir vandenį. Pamirkykite šluostę ir gerai ją išgręžkite. Valydami pašalinsite sankaupas. Nusausinkite sausu švelniu rankšluosčiu ar šluoste.

Atnaujinkite odinius baldus

Ar jūsų odinė sofa prarado savo žavesį? Lygiomis dalimis sumaišykite actą ir virintą linų sėmenų aliejų ir supilkite tirpalą į purškiklį. Tolygiai paskirstykite ant valomų baldų, palikite kelioms minutėms ir nuvalykite su švaria šluoste.

Paslėpkite įbrėžimus ant medinių baldų

Norėdami paslėpti įbrėžimus ant medinių baldų, mažame indelyje sumaišykite šiek tiek distiliuoto arba obuolių sidro acto ir jodo bei ištepkite įbrėžimus mažu teptuku. Tamsesniam medžiui naudokite daugiau jodo, o šviesesniems – daugiau acto.

Pašalinkite žvakių vašką

Norėdami pašalinti vašką nuo baldų, suminkštinkite vašką naudodami plaukų džiovintuvą, paleidžiant į vašką karščiausią ir stipriausią oro srovę. Kai tik vaškas atitirps, nuvalykite popierinėmis servetėlėmis. Kas liko, pašalinkite trindami šluoste, išmirkyta lygių dalių vandens ir baltojo acto tirpale. Nusausinkite sausa, gerai sugeriančia, minkšta šluoste.

Atkimškite nutekamuosius vamzdžius ir pašalinkite nemalonų kvapą

Acto ir valgomosios sodos tirpalas yra vienas geriausių būdų atkimšti užsikimšusius nutekamuosius vamzdžius ir pašalinti jų skleidžiamą nemalonų kvapą. Be to, šis tirpalas ne taip kenkia vamzdžiams (ir piniginei), kaip komercinės priemonės.

Per piltuvėlį į nutekamąjį vamzdį supilkite ½ stiklinės valgomosios sodos ir iškart užpilkite stikline acto. Kai vamzdis nebeputos, nuplaukite karštu vandeniu iš čiaupo. Palaukite 5 minutes, ir dar kartą nuplaukite, tik šį kartą šaltu vandeniu. Šis mišinys ne tik pašalina „kamščius“, bet ir panaikina blogą kvapą sukeliančias bakterijas.

„Scanpix“/„Panthermedia“ nuotr./Santechnikas
„Scanpix“/„Panthermedia“ nuotr./Santechnikas

Atsikratykite cigarečių kvapo

Jeigu gaminote ir maistas sudegė, arba turėjote rūkančių svečių, ir norite atsikratyti tų nemalonių kvapų, į kambarį, kuriame kvapas stipriausias, pastatykite negilų dubenėlį su baltuoju arba obuolių sidro actu (3/4 dubenėlio). Jei kvapas labai stiprus, pastatykite kelis dubenėlius su actu. Kvapas turėų dingti mažiau nei po vienos dienos. Šviežių cigarečių dūmų kvapo galite atsikratyti suvilgydami šluostę acte ir kurį laiką ja mojuodami.

Valykite chromą ir nerūdijantį plieną

Į purškiklį įpilkite baltojo acto ir išpurkškite valomą paviršių. Blizginkite minkšta šluoste.

Pašalinkite riebalų dėmes

Riebalų dėmes nuo viryklės, virtuvinio stalo ar stalviršio pašalinkite valydami šiuos paviršius šluoste, sudrėkinta lygių dalių vandens ir baltojo acto tirpale.

Išgarinkite mikrobangų krosnelę

Į stiklinį indą įpilkite ¼ stiklinės acto ir 1 stiklinę vandens. Indą su tirpalu įdėkite į mikrobangų krosnelę ir įjunkite ją 5 minutėms, naudodami aukščiausią temperatūrą. Kai indas atšals, pamirkykite tirpale šluostę ar kempinę ir valykite dėmes mikrobangų krosnelės viduje.

„Fotolia“ nuotr./Mikrobangų krosnelė
„Fotolia“ nuotr./Mikrobangų krosnelė

Atgaivinkite šaldytuvą

Actas yra saugesnis šaldytuvo valiklis už valgomąją sodą. Lygiomis dalimis sumaišykite baltąjį actą ir vandenį ir šiuo tirpalu valykite šaldytuvo vidų bei išorę.

Dezinfekuokite pjaustymo lenteles

Norėdami dezinfekuoti medines pjaustymo lenteles, nuvalykite jas baltuoju actu po kiekvieno naudojimo. Acto rūgštis puikiai pašalina tokias bakterijas kaip E. Coli, Salmonella ir Staphylococcus. Niekada nenaudokite vandens ar indų ploviklio, nes jie silpnina medienos audinį. Jei norite dezinfekuoti pjaustymo lentelę ir pašalinti nemalonų kvapą, pabarstykite ant jos valgomosios sodos ir apipurkškite baltuoju actu. Leiskite putoti 5–10 minučių ir nuvalykite drėgna šluoste.

Nublizginkite sidabrą

Sidabrinius įrankius bei papuošalus 2-3 valandoms įmerkite į ½ stiklinės baltojo acto ir 2 valgomųjų šaukštų valgomosios sodos tirpalą. Nuskalaukite šaltu vandeniu ir kruopščiai nusausinkite minkšta šluoste.

Atnaujinkite ledukų formeles

Jei plastikiniai indeliai ledukams nusėti kieto vandens dėmėmis – arba jau seniai jų nevalėte – įmerkite juos į baltąjį actą ir palikite 4-5 valandoms. Vėliau praskalaukite šaltu vandeniu ir leiskite nudžiūti.

Išvalykite kavos aparatą

Jeigu kava iš kavos aparato nuolat yra per silpna arba per karti, greičiausiai aparatą reikia valyti. Į grafiną įpilkite 2 stiklines baltojo acto ir 1 stiklinę vandens. Įdėkite filtrą ir pilkite tirpalą į aparato vandens talpyklą. Įjunkite kavos aparatą ir leiskite pabaigti pilną ciklą. Pakeiskite filtrą ir leiskite aparatui pabaigti dar du ciklus su švariu vandeniu (prieš antrą ciklą vėl pakeiskite filtrą). Jei vanduo minkštas, aparatą valykite kas 80 ciklų, jei kietas – kas 40.

Išvalykite arbatinuką

Norėdami iš arbatinio pašalinti nuosėdas, įpilkite į jį tris stiklines baltojo acto, virkite 5 minutes ir palikite actą virdulyje per naktį. Kitą dieną praskalaukite šaltu vandeniu.

Fotolia nuotr./Arbatinukas
Fotolia nuotr./Arbatinukas

Išvalykite virtuvės orą

Jei vakarykščio gaminimo kvapai nepalieka virtuvės, įpilkite į puodą ½ stiklinės baltojo acto ir 1 stiklinę vandens. Palikite virti, kol skystis beveik išgaruos.

Dezinfekuokite stiklainius, indelius ir vazas

Į norimą indą lygiomis dalimis įpilkite acto ir šilto, muilino vandens. Palikite 10-15 minučių. Jei valote stiklainį, užsukite jį ir kelis kartus gerai pakratykite.

Išvalykite purviną termosą

Norėdami išvalyti termosą, įpilkite į jį šilto vandens ir ¼ stiklinės baltojo acto. Jei pamatysite, kad kažkas neatsiplovė, įdėkite žalių ryžių. Užsukite ir gerai pakratykite. Praskalaukite ir leiskite išdžiūti.

Pasidarykite vaisinių muselių spąstus

Seną stiklainį iki pusės pripildykite obuolių sidro actu. Dangtelyje padarykite kelias skyles ir užsukite stiklainį. Spąstai paruošti.

Pasirūpinkite automobilio kilimėliais

Norėdami iš automobilių kilimėlių pašalinti įsisenėjusias dėmes, lygiomis dalimis sumaišykite vandenį ir baltąjį actą ir kempinėle patapšnokite kilimėlį. Palikite kelioms minutėms, tada nuvalykite popierine servetėle ar šluoste. Ši technika taip pat pašalina druskos dėmes žiemą.

Pašalinkite automobilio lipdukus

Sudrėkinkite atsibodusius automobilio lipdukus distiliuotu actu ir palaukite 10-15 minučių. Naudokite seną plastikinę kortelę ir nuklijuokite lipdukus. Stipresnį actą naudokite pašalinti klijų likučius.

Nublizginkite keramines plyteles

Jeigu vandens ar muilo liekanos nusėjo jūsų vonios plyteles, šveiskite jas su tirpalu iš ½ stiklinės baltojo acto, ½ stiklinės amoniako ir ¼ stiklinės borakso bei 3,7 litro šilto vandens. Gerai nuskalaukite šaltu vandeniu ir leiskite nudžiūti.

Valykite vonias ir kriaukles

Porcelianines vonias ir kriaukles šveiskite baltuoju actu ir praskalaukite šaltu vandeniu. Norėdami pašalinti kieto vandens žymes, po bėgančiu karštu vandeniu įpilkite 3 stiklines baltojo acto ir leiskite voniai prisipildyti taip, kad vanduo būtų virš dėmių ir palikite 4 valandoms. Kai vanduo išbėgs, nušveisti dėmes turėtumėte labai lengvai. Norėdami išbalinti tarpelius tarp plytelių, pamirkykite į actą dantų šepetėlį ir šveiskite.

Pašalinkite nuosėdas nuo dušo galvutės

Norėdami nuvalyti dušo galvutę, 10 minučių įmerkite ją į 1 litrą karšto vandens su ½ stiklinės distiliuoto acto (plastikinėms galvutėms naudokite karštą, o ne verdantį vandenį). Kai išimsite galvutę iš vandens, nuosėdų turėtų nebebūti.

Nuvalykite vonios kambario įrangą

Suvilgykite šluostę actu ir valykite chromo čiaupus, rankšluosčių laikiklius, vonios kambario veidrodžius ir kitokius vonios kambario dalykus – jie tiesiog švytės.

Kovokite su pelėsiu

Norėdami pašalinti ir nuslopinti pelėsį vonioje, padarykite tirpalą iš 3 valgomųjų šaukštų baltojo acto, 1 valgomojo šaukšto borakso ir 2 stiklinių karšto vandens ir supilkite jį į purškiklį bei gerai pakratykite. Purkškite tirpalą ant visų paviršių, kur matote pelėsį. Šiurkščia kempinės puse įtrinkite tirpalą į pelėsį ir leiskite susigerti.

123RF.com nuotr./Pelėsis vonioje
123RF.com nuotr./Pelėsis vonioje

Išvalykite dantų šepetėlių laikiklį

Pašalinkite nuosėdas, bakterijas ir nuvarvėjusią dantų pastą – valykite dantų šepetėlio laikiklio kraštus ausų krapštuku, išmirkytu baltajame acte.

Paruoškite naujus drabužius dėvėjimui

Pašalinkite chemikalus, dulkes, kvapą iš naujutėlaičių rūbų, įpildami 1 stiklinę baltojo acto pirmojo skalbimo metu.

Nuplaukite pelėsį nuo vonios užuolaidų

Nuplaukite tas bjaurias pelėsio dėmes nuo plastikinių vonios užuolaidų: įdėkite jas ir keletą purvinų rankšluosčių į skalbimo mašiną. Taip pat įpilkite ½ stiklinės skalbimo miltelių ir ½ stiklinės valgomosios sodos bei skalbkite šiltame vandenyje įprasta programa. Pirmo skalavimo metu įpilkite 1 stiklinę baltojo acto. Prieš prasidedant gręžimui, išimkite vonios užuolaidas ir leiskite išdžiūti.

Išvalykite skalbimo mašiną

Geras būdas periodiškai išvalyti skalbimo mašiną nuo skalbimo miltelių likučių ir ją dezinfekuoti, yra įpilti į ją 2 stiklines acto ir leisti atlikti pilną skalbimo ciklą be drabužių ar skalbimo miltelių. Jei jūsų skalbimo mašina yra ypač purvina, pripilkite į ją labai karšto vandens, 7,5 litro acto ir leiskite dirbti 8-10 minučių. Išjunkite skalbimo mašiną ir palikite tirpalą per naktį. Ryte ištuštinkite ir leiskite iki galo užbaigti skalbimo ciklą.

123rf.com nuotr./Skalbimo mašina
123rf.com nuotr./Skalbimo mašina

Paryškinkite skalbinius

Kam švaistyti pinigus brangiam, spalvotų skalbinių balikliui, kai actas suteikia tą patį rezultatą. Skalbdami įpilkite ½ stiklinės baltojo acto į skalbimo mašiną.

Išbalinkite patamsėjusias baltas kojines

Į didelį puodą pripilkite 1,5 litro vandens ir 1 stiklinę acto. Tirpalą užvirinkite, išpilkite į kibirą ir įmeskite patamsėjusias kojines. Palikite per naktį. Kitą dieną skalbkite jas kaip įprasta.

Pašalinkite iš drabužių geltonas dėmes

Norėdami atnaujinti pageltusius rūbus, per naktį mirkykite juos vandens ir acto tirpale atitinkamu santykiu 2:1. Kitą dieną skalbkite.

Atsikratykite susiglamžymų

Tobulame pasaulyje, skalbiniai iš skalbimo mašinos būtų lygut lygutėliai. Tačiau iki kol ateis ta diena, susiglamžymų atsikratykite išdžiūvusius drabužius purkšdami acto ir vandens tirpalu (santykis 1:3). Kai viską tolygiai nupurkšite, pakabinkite ir leiskite išdžiūti. Su kai kuriais rūbais šis metodas veikia geriau už lyginimą.

Išlaikykite gerą lygintuvo būklę

Norėdami pašalinti apnašas bei išvengti korozijos, retkarčiais pravalykite lygintuvą į jo vandens rezervuarą įpildami baltojo acto. Pastatykite lygintuvą stačiai, įjunkite garinimo funkciją ir leiskite actui garintis 5-10 minučių. Tada pripilkite į rezervuarą švaraus vandens ir pakartokite. Po to gerai praskalaukite rezervuarą šaltu švariu vandeniu. Degėsių žymes nuo lygintuvo pado galite pašalinti patrindami jį pasta – ją pasigaminti galite lygiomis dalimis į puodą įpylę acto ir druskos ir pakaitinę.Pastos likučius pašalinkite švaria sudrėkinta šluoste.

Vida Press nuotr./Skalbiniai
Vida Press nuotr./Skalbiniai

Performuokite vilnonius drabužius

Susitraukę vilnoniai megztiniai bei kitokia vilnonė apranga paprastai išsitempia iki pradinio dydžio 25 minutes pavirus juos acto ir vandens tirpale (santykis 1:2). Po procedūros leiskite drabužiams išdžiūti.

Nuvalykite dėmes nuo zomšos

Norėdami nuvalyti šviežią riebalų dėmę nuo zomšinio švarkelio, sijono ar batų, švelniai patrinkite ją dantų šepetėliu, išmirkytu baltajame acte. Leiskite nudžiūti ir patrinkite su zomšai skirtu šepečiu. Jei reikia, pakartokite.

Pašalinkite vandenyje tirpias dėmes

Šlapias dėmes – įskaitant alaus, sulčių, juodos kavos ar arbatos dėmes iš medvilninių ar medvilnės turinčių audinių pašalinsite prieš skalbimą dėmę patapšnodami šluoste, išmirkyta baltajame acte. Norėdami pašalinti dideles dėmes, apdarą nakčiai pamerkite į acto ir šalto vandens tirpalą (santykiu 3:1).

Pašalinkite dėmes

Kraujo, kolos, plaukų dažų bei vyno dėmės turėtų būti valomos kaip įmanoma greičiau (per 24 valandas). Actu sudrėkinkite išteptą vietą ir iš karto skalbkite. Sudėtingoms dėmėms pašalinti, 1-2 stiklines acto įpilkite ir į skalbimo mašiną. Senesnes, įsisenėjusias dėmes pašalinsite pamirkę drabužį tirpale iš 3 valgomųjų šaukštų baltojo acto ir 2 valgomųjų šaukštų skalbimo skysčio 1 litre šilto vandens. Įtrinkite tirpalą į dėmę, išdžiovinkite ir skalbkite.

123RF.com nuotr./Dėmės valymas
123RF.com nuotr./Dėmės valymas

Pašalinkite prakaito dėmes

Pabodo prakaito dėmės ties pažastimis ir ant apykaklių? O ant rankogalių? Atsikratykite jų įtrindami dėmes pasta iš baltojo acto (2 dalys) ir valgomosios sodos (3 dalys). Palikite pusvalandžiui, tada skalbkite. Šis metodas tinka ir rašalo bei nedidelėms pelėsių dėmėms ant rūbų šalinti. Taip pat prieš skalbimą galite tiesiai ant dėmės užpilti šiek tiek acto ir ją patrinti.

Nuvalykite žoliapjovės geležtes

Žolė, ypač drėgna, turi įprotį po žolės pjovimo kauptis ant žoliapjovės geležčių – kartais su visokiais vabzdžiais. Prieš pastatydami žoliapjovę į vietą, nuvalykite geležtes šluoste, išmirkyta baltajame acte. Actas pašalins žolę bei kenkėjus, planavusius užsilaikyti ilgiau.

Pašalinkite sodą terorizuojančius vabzdžius

Jei vabalai puola jūsų sode augančius vaisius ir daržoves, atsikratykite jų šių nenuodingų spąstų pagalba. Į 2 litrų butelį pripilkite 1 stiklinę obuolių sidro acto ir 1 stiklinę cukraus. Mažais gabalėliais supjaustykite banano žievelę, sudėkite ją į butelį, įpilkite 1 stiklinę šalto vandens ir pakratykite. Aplink butelio kaklelį apvyniokite virvutę ir pakabinkite ant žemos medžio šakos arba pastatykite ant žemės. Spąstus keiskite pagal poreikį.

Pamatuokite žemės rūgštingumą ar šarmingumą

Norėdami greitai pamatuoti savo sodo žemės šarmingumą, į indą įdėkite saują žemės ir užpilikte ½ stiklinės baltojo acto. Jei žemė pradės šnypšti ar burbuliuoti, ji tikrai šarminga. Jei norite sužinoti, ar jūsų žemė rūgšti, žemę sumaišykite su ½ stiklinės vandens ir ½ stiklinės valgomosios sodos. Šiuo atveju šnypštimas parodytų žemės rūgštingumą.

Sustabdykite augalų lapų geltonavimą

Staigus augalų, mėgstančių rūgščią dervą, lapų geltonavimas, reiškia sumažėjusį augalo geležies pasisavinimą arba pH, pakilęs virš 5. Abi problemas galima išspręsti kartą per savaitę, tris savaites laistant tą augalą viena stikline tirpalo iš 2 valgomųjų šaukštų obuolių sidro acto ir 1 litro vandens.

Atbaidykite keturkojus

Kai kurie gyvūnai – įskaitant kates, šunis, elnius ir meškėnus – negali pakęsti acto kvapo, net jam išdžiūvus. Nuo savo sodo atbaidyti šiuos nekviestus svečius galite išmirkę keletą senų skudurų baltajame acte ir padėję juos aplink savo auginamas daržoves. Skudurus mirkykite acte kas 7-10 dienų.

Išnaikinkite pienes ir kitas piktžoles

Visam išnaikinkite nepageidaujamas pienes, išpurkšdami jas obuolių sidro actu. Sezono pradžioje kiekvieno nepageidaujamo augalo vidurį papurkškite actu. Taip pat papurkškite stiebą prie pat žemės, kad actas pasiektų šaknis. Tačiau stebėkite orą. Jei kitą dieną lis, turėsite procedūrą pakartoti.

Atsikratykite skruzdėlių

Lygiomis dalimis sumaišykite baltąjį actą bei vandenį ir supilkite į purškiklį. Tada purkškite ant skruzdėlynų ir aplink juos, bei ten, kur matote skruzdėles. Jos nekenčia acto kvapo. Be to, tokį purškiklį galite pasiimti su savimi keliaudami į pikniką – atbaidysite nekviestus svečius nuo vaišių stalo.

Nuvalykite paukščių išmatas

Paukščių išmatas apipurkškite arba apipilkite obuolių sidro actu, arba užpilkite ant šluostės ir jas nuvalykite.

Atsikratykite rūdžių

Jei norite nuvalyti aprūdijusius įrankius, pamerkite juos į baltąjį actą ir palaikykite kelias dienas. Tokia pati procedūra tinka ir varžtams bei sraigtams. Acto galite užpilti ant surūdijusios durų staktos, kad būtų lengviau išimti duris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius