Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 19

Agronomas T.Gurskas pataria: kaip prižiūrėti veją per karščius?

Vasaros darbai niekada nesibaigia. Vienas iš pagrindinių šiltojo sezono darbų – žolės pjovimas. Kaip išsirinkti tinkamą žoliapjovę savo sklypui? Pastaruoju metu populiarėja akumuliatorinės vejapjovės, kurios yra ne tik galingos, bet ir tylios, netrikdančios kaimynų ramybės.
Tautvydas Gurskas
Tautvydas Gurskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Agronomas dalijasi ir patarimais, kaip prižiūrėti veją atėjus karščiams: „Kaitros metu žolę reikėtų palikti aukštesnę ir pjauti ją 4–5 cm aukštyje. Taip pat patariu pjauti kuo dažniau, kadangi taip veja bus kur kas gražesnė ir vešlesnė. Tad šį darbą atlikite bent kartą per savaitę“, – sako specialistas.

Tręšti veją jis pataria kartą per mėnesį su azoto turinčiomis trąšomis, o turintiems laistymo sistemą sako sureguliuoti ją taip, kad ji veją palietų gausiai du kartus per savaitę labai anksti – 2–3 val. ryto.

123RF.com nuotr./Kiemas
123RF.com nuotr./Kiemas

Visi šie patarimai padės vejai giliau įleisti šaknis, ji geriau peržiemos, tad pavasarį atrodys kur kas geriau. „Jeigu jūsų vejoje atsirado daug piktžolių, pabandykite pjauti žolę žemiau ir dažniau – tai gali padėti. Tačiau iš kitos pusės – piktžolės tai ir blogos priežiūros indikatorius: laiku nenupjovėte, nepatręšėte ir pan.“, – sako T.Gurskas ir priduria, kad vejos grožis priklauso ir nuo pasirinktos žoliapjovės.

Nuo ko pradėti rinktis?

Agronomas sako, kad renkantis vejapjovę, reikia įvertinti savo sklypą, jo plotą, įvairius nelygumus. Akumuliatorinės gali įveikti ir labai didelius sklypus - net iki 30 arų, įvairius šlaitus, griovius, todėl jums neprireiks nešiojamosios žoliapjovės (trimerio). „Pavyzdžiui, atkreipkite dėmesį į tai, kiek turite siaurų ruožų – galbūt jums reikės pravažiuoti tarp lysvių, tarp medžių ir krūmų, tad žoliapjovė turės būti siauresnė“, – sako agronomas.

VIDEO: Tautvydas Gurskas: kaip išsirinkti žoliapjovę

Jis prideda, kad šiuolaikinės akumuliatorinės žoliapjovės yra galingos ir tylios, neskleidžia jokio kvapo, nereikia galvoti apie tepalų keitimą, yra lengvos ir paprastai valdomos. „Atkreipkite dėmesį, kad būtų lengva prižiūrėti įrenginį – iškratyti vejos prisikaupusią dėžę, sulankstyti, kad neužimtų daug vietos ir būtų kompaktišką, tilptų, kur jums reikia“, – pataria T.Gurskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius