Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 04 16

Agurkai – spartuoliai augti ir derėti, tačiau yra vienas „bet“

Agurkų niekada nebus per daug – mėgstame ne tik jų salotas, bet ir sandėliukų lentynos lūžta nuo stiklainių su konservuotais agurkais, statinėse rauginame žiemos atsargas. Atrodo, kad agurkų užsiauginti gali visi, kurie tik turi šiltnamį ar daržą ir netingi – juk jie greitai auga ir gausiai dera. Tačiau agronomijos žinių pradžiamokslio prireiks ypač tiems, kurie nori sulaukti ankstyvo derliaus. Kokių klaidų nedaryti auginant agurkus?
Agurkai
Agurkai / 123RF.com nuotr.

„Agurkai – šilumamėgiai augalai, todėl neskubėkite jų sodinti į šiltnamį ar į daržą“, – pataria „Agrochemos“ agronomas–konsultantas Andrej Lenart.

Pamatuokite dirvos temperatūrą

Saulėtos ir šiltos pavasario dienos jau ne už kalnų, tačiau neskubėkite agurkų daigų nešti į lauką. Sodinant daigus į šiltnamį ar daržą, būtina atkreipti dėmesį ne tik į oro, bet ir į dirvožemio temperatūrą, ją pamatuoti 10–15 cm gylyje. Dirva turi būti pakankamai šilta, apie 15 laipsnių. „Jei pasodinsite agurkų daigus į šaltą dirvą, jie neaugs, gali ir žūti“, – perspėja agronomas.

Į šiltnamį agurkus galima sodinti anksčiau, nei lauke, bet specialistas abejoja, ar daržininkai matuoja dirvos temperatūrą? „Nepakanka vien tik išėjus į lauką pajausti, kad šilta – žmogiškais pojūčiais pasikliauti negalime, daržovės į oro sąlygas reaguoja kitaip“, – sako A.Lenart.

Jei termometro stulpelis nukrenta žemiau 10–12 laipsnių, agurkai gali neišgyventi. „Agurkams, kaip ir pomidorams, reikia pakankamai šilumos, todėl negalima skubėti. Agurkai geriausiai auga, kai dienos temperatūra siekia 20–25 laipsnius“, – akcentuoja specialistas.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Geriau auga trąšiame dirvožemyje

Agurkai mėgsta trąšų dirvožemį, kuriame yra daug organinių medžiagų. „Agurkus galima tręšti mėšlu, bet jeigu jis neperpuvęs, geriau jį naudoti iš rudens – išbarstyti ir sukasti. Organinės trąšos praturtina dirvožemį mikroorganizmais, agurkai geriau auga“, – sako A.Lenart.

Jei agurkų lysves ruošiate pavasarį, dirvą rekomenduojama patręšti kompostu ar „Agrochemos“ „Ekologišku galvijų mėšlu“. Šios natūralios, be cheminių priedų lengvai tirpstančios organinės trąšos gerina dirvožemio fizines ir agrochemines savybes, didina organinės anglies ir humuso kiekį dirvoje, atstato nualintas dirvas bei padidina derlių. Agronomas pataria šias trąšas į dirvą įterpti savaitę ar dvi prieš agurkų daigų sodinimą, kad daržovėms pakaktų maisto medžiagų ir intensyviau augtų bei gausiau derėtų. Vėliau šias trąšas galima ištirpdyti vandenyje ir tokį tirpalą naudoti kasdieniam agurkų laistymui.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ granuliuotas mėšlas, 1 kg
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ granuliuotas mėšlas, 1 kg

Nepadauginkite azotinių trąšų

Pagrindinis tręšimas pavasarį ir papildomi tręšimai padeda užauginti didelį ir nuolatinį derlių. Papildomam tręšimui naudojamos kompleksinės trąšos, kurios barstomos kas 2–3 savaites. „Agrochema“ gamina kompleksines trąšas, specialiai skirtas agurkams ir šios grupės augalams. Specializuotos lietuviškos birios trąšos „Agurkams“ užtikrina gausų ir geros kokybės derlių, gerina agurkų skonį ir išvaizdą.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos agurkams, 4 kg
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ trąšos agurkams, 4 kg

„Jei norite naudoti ir azotines trąšas – jas berkite tik pavasarį pagal rekomenduojamas normas. Artėjant derėjimo periodui, azotines trąšas naudokite atsargiai arba iš viso jų atsisakykite“, – perspėja konsultantas.

Laistykite šiltu vandeniu

Agurkai sparčiai dera, derlius nurenkamas beveik kasdien, todėl juos reikia pakankamai laistyti. Žydėjimo metu agurkai laistomi retai, bet gausiai, kad lėčiau augtų, bet sukrautų daugiau žiedų. Derėjimo metu agurkai laistomi gausiau, svarbu ir tai, kad vanduo būtų šiltas.

Agronomas pabrėžia, kad agurkai mėgsta didelę santykinę oro drėgmę, kuri gali siekti net iki 90–95 proc. Agurkus sudėtinga auginti viename šiltnamyje kartu su pomidorais, nes juos dėl didelės drėgmės užpuola maras.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Genėjimas lemia didesnį derlių

Pasodinus agurkus šiltnamyje, daigai rišami prie atramų, kad liptų į viršų. Lauke agurkų ūgliai laisvai gula ant lysvės, nes jiems pakanka vietos. Daigus rekomenduojama sodinti 30–35 cm atstumu.

Šiltnamyje auginamiems agurkams reikia daugiau priežiūros – laiku retinti ir genėti, kad keras gautų daugiau oro ir šviesos. Agronomas rekomenduoja ant pirmos eilės šakų susiformavus antrai eilei arčiau stiebo palikti vieną ar dvi žiedų užuomazgas. Vėliau nugnybiamos ūglių viršūnės ir keras retinamas: pagrindinis stiebas prispaudžiamas, paliekami du – trys šoniniai ūgliai, kurie rišami prie atramų, ant jų formuojasi derlius.

„Genėti reikia tik šiltnamyje auginamus agurkus, nes vietos nėra daug, o norisi gauti maksimaliai didelį derlių, nors tai galima daryti ir lauke, jei rišam prie atramų“, – sako A. Lenart.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Agurkai neatsparūs miltligei

Dažniausiai agurkus puola netikroji miltligė – viršutinėje lapų pusėje atsiranda šviesiai žalsvos dėmės, jų pakraščiai nuruduoja, atrodo kaip mozaika. Apatinėje lapo pusėje susiformuoja grybų sporos. Jei agurkai pasodinti per tankiai, gali pasitaikyti ir tikroji miltligė – ant lapų atsiranda baltas apnašas.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Kovai su netikrąja miltlige galima naudoti „Agrochemos“ fungicidą „Previcur energy“ – laistyti sodinukus ir dezinfekuoti dirvožemį, kuris pasižymi gydomosiomis ir apsauginėmis savybėmis, stabdo grybienos augimą, sporų vystymąsi, ir tokiu būdu neleidžia ligoms plisti.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ fungicidas „Previcur energy“
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ fungicidas „Previcur energy“

Profilaktiniam purškimui puikiai tinka „Agrochemos“ fungicidas „Infinito“. Šis preparatas pasižymi stipriomis apsauginėmis savybėmis, kurias lemia naujos cheminės klasės veiklioji medžiaga fluopikolidas. Be to, produktui būdingos gydomasis poveikis. „Infinito“ puikiai stabdo sporų vystymąsi ir sporuliaciją.

„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ fungicidas „Infinito“
„Agrochemos“ nuotr./„Agrochemos“ fungicidas „Infinito“

Agurkus laiku nuskinkite

Nekantriai laukiame, kol galėsime paragauti vasaros derliaus agurkų, tačiau priklausomai nuo veislės, reikia leisti jiems užaugti iki pakankamo dydžio. Pagal bendrą rekomendaciją, agurkus konservavimui skiname, kai jie užauga 8 – 10 cm, rauginimui tinka iki 15 cm dydžio. Svarbu neleisti jiems peraugti, nes šie agurkai brandina sėklas. Peraugę agurkai netinka ne tik konservavimui, neskanūs ir salotoms.

„Agurkų veislių yra įvairių, naujoves mėgstantys daržininkai augina partenokarpinius hibridus, kurie yra savidulkiai, besėkliai. Tokius galima skinti ir mažesnius, jie jau būna skanūs. Kitų veislių maži agurkai dar nespėja subręsti“, – sako agronomas.

123RF.com nuotr./Agurkai
123RF.com nuotr./Agurkai

Agurkų auginimo klaidos

Pirma klaida: skubėjimas. „Pagrindinė agurkų auginimo klaida – per daug skubame, pasėjame agurkų sėklas per anksti, užaugusius daigus jau laikas sodinti šiltnamyje ar lauke, o orai dar nepakankamai įšilę. Jei trūksta šilumos, agurkai neauga, nedera, lapai tampa šviesiai žali, daigai gali ir žūti“, – sako A.Lenart.

Antra klaida: trūksta drėgmės. Jei agurkai gauna per mažai vandens ir yra per žema santykinė oro drėgmė, lėčiau auga ir mažiau dera.

Trečia klaida: trūksta šviesos. „Jei anksti pasėjote agurkų sėklas, daigams trūksta šviesos. Agurkus sėjame vėliau nei pomidorus, nes jie greitai sudygsta ir sparčiai auga“, – apibendrina „Agrochemos“ agronomas–konsultantas Andrej Lenart.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius