Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 23

Aktorės V.Kuklytės patarimai norintiems surasti išskirtines kalėdines dovanas

„Iki Kalėdų – viena diena, mieste didžiausi kamščiai, o tu leki į parduotuvę ir galvoji, kad dar trijų dovanų trūksta. Tada nerviniesi ir perki bet ką už bet kiek, gal tiks... Tačiau juk esmė ne dovanos brangume, o tame, kad ji tam žmogui tiktų!”,- praeities košmarą prisimena aktorė Virginija Kuklytė ir prisipažįsta dabar dovanomis, kurių didelei šeimai ir draugams reikia net apie 30, apsirūpinanti gerokai iš anksto.
Aktorė Virginija Kuklytė
Aktorė Virginija Kuklytė / Asmeninio arch. nuotr.

Planavimas padeda ir sutaupyti, ir išvengti neapgalvotų pirkinių

Pašnekovė neslepia – kalėdinėms dovanoms visus metus netaupo, biudžeto neplanuoja, bet apgalvoja pačias dovanas. „Planavimas iš anksto, ką ir kam norėtum padovanoti, labai pasiteisino mūsų šeimoje. Nes kai perki skubotai, bėgdamas, tada net nepastebi, kaip išleidi gerokai daugiau negu reikėtų ir netgi daugiau nei tas daiktas yra vertas. Kai pradedi planuoti iš anksto, turi laiko pagalvoti, ar tikrai vertas tas žmogus tokios dovanos, ar tu gali sau leisti, ar ta dovana to verta“.

Kadangi gruodis aktoriams – pats darbymetis, dovanomis V.Kuklytė sako apsirūpinanti dar spalį-lapkritį, o gruodį belieka tik supakuoti. „Tačiau ir tai nemažas darbas, kai vien pačių artimiausių žmonių šeimoje yra 14, o vaikų padaugėjo iki 7. O dar giminė iš vyro pusės, tada draugai ir kolegos“, – vardija aktorė.

Visgi smagiausia, anot pašnekovės, ieškoti dovanų vaikams, galvoti, kas juos nudžiugintų ir paskui stebėti jų, išpakuojančių tas dovanas, veidus. „Pernai vienas vaikas iš mūsų šeimos labai norėjo vieno žaidimo ir feisbuke pamatė Kalėdų Senelio nuotrauką. Tai su močiute atsisėdo ir po ta nuotrauka parašė komentarą, ko norėtų. Taip gavosi, kad Kalėdų Senelis tą dovaną ir atnešė. Tai kokia reakcija buvo to vaiko, kai išpakavo dovaną!”, – maloniausią akimirką prisimena moteris.

Asmeninio arch. nuotr./Aktorė Virginija Kuklytė
Asmeninio arch. nuotr./Aktorė Virginija Kuklytė

Maloniausios – rankų darbo dovanos

Kadangi dovanos būna apgalvotos iš anksto, V.Kuklytė stengiuosi pritaikyti kiekvienam individualiai. Juk visada norisi, kad ta dovana būtų naudojama, o ne dulkes renkanti skulptūrėlė. Pašnekovė prisipažįsta labiausiai mėgstanti rankų darbo dovanas – papuošalus, žaisliukus eglutei, įvairius dirbinius. „Norisi, kad tos dovanos būtų išieškotos ir pakrautos geromis emocijomis. Šiemet radau labai gražių rankomis gamintų žaisliukų eglutei. Galvoju, kad kasmet užsikabinęs tą žaisliuką ant eglutės galėsi prisimint ir tą laikotarpį, ir tas Kalėdas“.

Didžiausia dilema, anot V.Kuklytės, surasti ką nors nebrangaus, bet mielo kolegai ar draugui, kad ir dovana būtų vertinga, ir pinigai nebūtų išmesti. Tada jau tenka pasukti galvą ir gerokai paieškoti, tačiau kai su žmogumi bendrauji, žinai, kas jam patinka. Ypač gražių ir netikėtų dalykų moteris sako randanti kalėdinėse mugėse, kuriose savo rankų darbo dirbiniais prekiauja įvairūs kūrybingi žmonės.

Aktorė prisipažįsta ypač mėgstanti dovanų ieškoti „Nordikos“ prekybos slėnyje vykstančioje kalėdinėje mugėje, kur galima ne tik apsipirkti, bet ir pabendrauti su pačiais kūrėjais. Be to, čia esančioje vienintelėje Lietuvoje parduotuvėje „The Pier“ dovanų galima rasti visoms progoms, o ypač sau ir savo namams. „Pernai po visų pirkinių iš „Nordikos“ išeidavome dar įsigiję ir maišą kvepiančių mandarinių su šakelėmis“, – prisimena pašnekovė. O šiemet mugėje sako radusi mielų rankų darbo nykštukų, kalėdinių žaisliukų, netradicinių džemperių, neįprastų keksiukų formos natūralių muilų bei labai jaukių mezginių.

Olgos Polomos nuotr./Rankų darbo muilas „Nordikos“ kalėdinėje mugėje
Olgos Polomos nuotr./Rankų darbo muilas „Nordikos“ kalėdinėje mugėje

Lengviausia dovaną išrinkti mamai, sunkiausia – tėčiui

Prakalbus apie konkrečias dovanas, aktorė atsidūsta: sunkiausia išrinkti dovaną tėčiui. „Mūsų mamai labai lengva rasti dovaną, nes yra daugybė dalykų, kas jai patinka. Tai gali būti ir kosmetika, ir anūkų nuotraukos, drabužiai, aksesuarai, skaros. Labai daug kas, svarbu, kad būtų kokybiška ir gražu. O su tėčiu yra daug sudėtingiau, nes žmogus viską turi ir jam nelabai ko reikia. Tai čia mums reikia pasukti galvą, ką padovanoti, kad panaudotų. Kažkuriais metais dovanojome Lietuvos Gineso Rekordų knygą, kadangi joje yra įrašyta jo pavardė.“

Na, o labiausiai sekasi, ko gero, pašnekovės vyrui. Nes beieškant dovanų kitiems vis pamatai, kas galėtų jam praversti: tai megztinis gražus, kurio visai reiktų, tai chalatas, tai dėkliukas telefonui. Taip po eglute jis kartais randa ir po tris dovanas. Vyras Virginijai dažniausiai dovanojantis papuošalus ar drabužius. „Žino, ką labiausiai mėgstu, ką nešiosiu, tą ir dovanoja. Vyrui nėra taip sunku išrinkti dovaną, kad ir drabužį, nes kai kartu vaikštom, pamatai, užsimeni, kad tas daiktas tau patinka, tai ir gauni“.

Tiesa, pašnekovė pasidžiaugia, kad dovanų pirkimas, anksčiau buvęs jos pareiga, dabar jau yra abiejų reikalas. O tai paskatino kuriozinis atvejis, kad išpakavus dovanas vyras paklausė draugų, nuo ko ši dovana, o ji pasirodė esanti nuo jų.

„Dabar jei kur nors vaikšto ir pamato ką nors įdomaus ar gražaus, tai nufotografuoja ir grįžęs namo parodo, sako, gal kam tiks. Smagu, kad galima pasitikėti ir kartu atrasti tas dovanas. Šiemet kitokie metai ir kitokios Kalėdos, nes aš namuose su dukryte, tai turime daugiau laiko ir ieškome ko nors gražaus. Ir kartu gyvenant su žmogumi atsiranda kažkoks bendras požiūris. Prieš pora dienų parodžiau vyrui vieną dovaną ir jau buvau numačiusi, kam ji tiktų. Jis pažiūrėjo ir sako: „Manau, kad tik tam ir tam žmogui ji tiktų“, o aš sakau, kad kaip tik jam ir išrinkau“, – dalijasi V.Kuklytė.

Olgos Polomos nuotr./Kalėdinė mugė prekybos slėnyje „Nordika“
Olgos Polomos nuotr./Kalėdinė mugė prekybos slėnyje „Nordika“

Pačiai aktorei maloniausia yra gauti tokius dalykus, kurie tikrai bus panaudojami. „Dažniausiai tokias dovanas gaunu iš žmonių, kurie mane gerai pažįsta. Man visai patinka gauti drabužių, jeigu tikrai pataiko su dydžiu, taip pat rankų darbo dalykus, papuošalus. O būna atvejų, kai gauni dovaną ir neįsivaizduoji, kur ją reikės dėti. Tada užplūsta toks nesmagumas ir nejaukumas. Ir gaila, kai daiktą reikia kažkur nukišti ar išmesti“, – prisipažįsta moteris.

Palinkėjimas – mažiau laiko praleisti prie televizoriaus ir spūstyse

Nors gruodis neišvengiamai sukelia prieššventinį sąmyšį, V.Kuklytė 15min skaitytojams linki taip susiplanuoti laiką, kad jo kuo mažiau tektų praleisti kamščiuose, o kuo daugiau liktų artimiems žmonėms. Ir jeigu nespėsite dovanomis apsirūpinti iš anksto, bent maršrutą pasiplanuokite taip, kad išvengtumėte spūsčių keliuose. „Tai dar viena priežastis, kodėl aš mėgstu prekybos slėnį „Nordika“ – tik apie 10 minučių aplinkkeliu ir tu jau vietoje. Taip pat smagu, kad šiame prekybos centre nereikia vaikščioti kilometrų, kad pasiektum vieną ar kitą parduotuvę. Be to, lankantis dažniau daugelis pardavėjų tave prisimena ir aptarnauja kaip jaukioje šeimyninėje parduotuvėje, visuomet įsiklauso, pataria, todėl čia visada norisi sugrįžti”, – dalinosi pašnekovė.

Asmeninio arch. nuotr./Aktorė Virginija Kuklytė
Asmeninio arch. nuotr./Aktorė Virginija Kuklytė

Na, o prasidėjus šventėms, V.Kuklytė linki tik pakilus nuo stalo negriūti ant sofos priešais televizorių. Juk galima labai smagiai visiems praleisti laiką, tereikia šiek tiek pagalvoti. Aktorė siūlo išmėginti du linksmus žaidimus, kuriuos ypatingai mėgsta skandinavai.

„Skandinavijoje esu mačiusi tokį žaidimą. Į mažą dėžutę supakuoji dovaną, tą dėžutę dedi į didesnę, tą – dar į didesnę ir taip bent į 10 dėžių. Tada žmonės sustoja aplink stalą ratu ir vienas turi užsidėti nykštuko kepurę, dideles virtuvines pirštines ir išpakuoti vieną dėžę. Šalia stovintis žmogus tuo metu meta du žaidimo kauliukus, kai išmeta vienodą akių skaičių turi greitai perimti ir apsimauti pirštines, kepurę ir pradėti pakuoti dovaną. Kol bando išpakuoti dovaną, kaimynas bando išridenti vienodą akių skaičių kauliukais. Tempas būna labai greitas ir galybė smagių emocijų. Ir taip žaidžiama ratu, kol kas nors išsipakuoja paslėptą dovaną. Smagu, kai kartu žaidžia vaikai, anūkai, tėvai ir seneliai“, – dalinasi pašnekovė.

Svečiuojantis Danijoje V.Kuklytei teko stebėti dar vieną linksmą žaidimą, kuris trunka visą mėnesį prieš Kalėdas. „Prasidėjus Adventui, namų palėpėse pabunda nykštukai. Tie nykštukai dažniausiai būna geri, bet kartais, jeigu jiems kas nors nepatinka, prikrečia kokių nors išdaigų. Pavyzdžiui, kiekvieną vakarą tiems nykštukams reikia virti košę ir nešti į palėpę. Naktį atsikėlę jie tos košės pavalgo ir nueina toliau miegoti. O jeigu kas nors nepatinka, prikrečia šunybių. Tai mergaitė, pas kurią mes gyvenome, vieną rytą pabudusi nerado jokių šunybių prikrėsta ir pagalvojo, kad nykštukai yra viskuo patenkinti ir sau ramiai miega. Paskui sėdo valgyti pusryčių, pilasi pieną ir žiūri, kad jis mėlynas. Kitą rytą rado visų šeimos narių batus suraišiotus į vieną krūvą. Dar kitą kartą pusė namų buvo apraizgyta siūlais, nebuvo galima praeiti. Taigi kai dukra vakare užmigdavo, tėvai sėsdavo ir galvodavo, ką čia tie nykštukai galėtų iškrėsti. Labai smagu, kad ir tėvai tame dalyvauja, ir vaikui linksmą visą mėnesį tokius žaidimus žaisti“.

Anot pašnekovės, pakeliavus po pasaulį ir pamačius įvairių tradicijų, norisi ir savo šeimoje vieną kitą pritaikyti. Kad nebūtų šventė tik tris dienas, o visą mėnesį – vien tik dovanų paieškos ir parduotuvės.

Aktorė įsitikinusi, kad yra daug dalykų, kuriuos galima nuveikti ir namuose, pavyzdžiui, pinti vainikus ir kabinti ant durų, patiems gaminti žaisliukus eglutei, virti kalėdinį ryžių pudingą ar kepti kalėdinius sausainius. Idėjų apstu visur – internete, knygose, kitų šalių tradicijose, tereikia surasti laiko ir noro. To Jums visiems ir linkime!

Asmeninio arch. nuotr./Aktorė Virginija Kuklytė
Asmeninio arch. nuotr./Aktorė Virginija Kuklytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius