Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kaip dažnai turėtumėte skalbti patalynę? Štai ką sako ekspertai

Jei jau seniai neskalbėte patalynės (arba net neprisimenate, kada paskutinį kartą ją keitėte), esate ne vieninteliai. „Mattress Advisor“ apklausos duomenimis, amerikiečiai teigia, kad patalynę skalbia vidutiniškai kas 24 dienas.
Patalynė
Patalynė / 123rf.com nuotr.

Kadangi savo kūno kvapų nejaučiate, greičiausiai nejaučiate ir savo patalynės kvapų taip stipriai, kaip tą galėtų padaryti kitas žmogus, sako Laura Goodman, medicinos mokslų daktarė, „P&G Fabric Care“ vyresnioji mokslininkė, rašoma womansday.com.

Neskalbta patalynė ir paklodės ilgainiui gali sukelti tam tikrų sveikatos problemų, pavyzdžiui, oda gali sudirgti, padaugėti spuogų ir pan.

Taigi, kiek laiko yra per daug, kad nekeistumėte patalynės? Sukluskite – štai ką atskleidžia ekspertai.

Kaip dažnai skalbti patalynę?

Bendra taisyklė yra ta, kad patalynę reikėtų skalbti kas vieną ar dvi savaites, sako L.Goodman. Jei jūs ir jūsų partneris prakaituojate, užsiimate seksu, snaudžiate nuogi arba miegate vienoje lovoje su naminiais gyvūnais, savo miego erdvę sutepsite labiau nei tuo atveju, jei, tarkime, miegate vieni su pižama. Jei kas nors iš to, kas išdėstyta pirmiau, jums pažįstama, turėtumėte stengtis skalbti patalynę kartą per savaitę.

Dar viena pastaba: jei turite polinkį į spuogus, Amerikos dermatologijos akademijos (AAD) duomenimis, pagalvės užvalkalus reikėtų skalbti dar dažniau (du ar tris kartus per savaitę). Tas galioja ir tuo atveju, jei esate linkę užmigti nenusivalę makiažo, plaukus plaunate tik kelis kartus per savaitę arba prieš miegą gausiai tepate drėkinamąjį kremą, sako L.Goodman.

Kas bus, jei patalynę skalbti pamiršite?

Patalynėje negyvomis jūsų odos ląstelėmis minta mažytės dulkių erkutės, kurios yra vienos iš dažniausių alergijos sukėlėjų ištisus metus, teigia Amerikos astmos ir alergijos fondas (AAFA). Jei reguliariai neskalbiate patalynės, gali būti, kad čiaudėsite ir sloguosite, o kraštutiniais atvejais net švokšite ar sunkiai kvėpuosite, sako L.Goodman.

Verta žinoti, kad tokie mikroorganizmai kaip bakterijos ir grybeliai yra linkę vešėti drėgnoje aplinkoje, įskaitant jūsų nešvarų pagalvės užvalkalą, sako medicinos mokslų daktaras, Mount Sinai medicinos centro Niujorke dermatologijos kosmetikos ir klinikinių tyrimų direktorius Joshua Zeichneris.

Kai turėsite laiko skalbti patalynę, būtinai vadovaukitės priežiūros etiketėje pateiktomis konkrečiomis skalbimo ir džiovinimo instrukcijomis (paprastai poliesterio audinius geriausia skalbti šiltame vandenyje, o medvilnę galima skalbti karštame vandenyje), pažymi L.Goodman.

Jei įmanoma, rinkitės karščiausią skalbimo temperatūrą, kad sunaikintumėte dulkių erkutes, pataria specialistai. Ir, žinoma, nepamirškite atskirti patalynės pagal spalvas.

Nors jums gali kilti pagunda įpilti visą indelį skalbiklio, jei jūsų patalynė labai purvina, nepersistenkite. Naudodami daugiau skalbiklio, nei reikia, galite pasiekti, kad skalbiklio užsiliks jūsų pataluose, o tai, deja, gali dar labiau sudirginti jūsų odą, sako daktaras J.Zeichneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius