Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 20

Architektas dizaineris – apie spalvų derinimo principus ir juodą spalvą interjere

Ar susimąstėte, kad spalvų derinimas interjere yra labai svarbus? Kaip jas reikėtų derinti, kad namuose būtų harmoninga ir jauku?
Loftas
Loftas / Fotolia nuotr.

Apie spalvų derinimo niuansus kalba įmonės „Kirana“ architektas dizaineris Kirilas Ščerbakas.

– Kokie yra pagrindiniai spalvų derinimo principai?

– Spalva yra vienas svarbiausių veiksnių, nulemiančių interjero nuotaiką. Iš esmės spalvų derinimas interjere reiškia pagrindinių, papildomų bei akcentinių spalvų komponavimą pasirinktos spalvinės schemos – kontrastinės, niuansinės arba monochrominės – rėmuose.

– Kokios populiariausios spalvos?

– Populiarios spalvos turi savo „geografiją“ ir skirtinguose regionuose nėra tos pačios. Jos atspindi žmonių įpročius, temperamentą. Lietuvoje populiarios yra natūralios, gamtoje esančios, spalvos; šviesūs arba prislopintų spalvų deriniai, pilki atspalviai.

– Kokios spalvos madingos šiemet?

– Spalvų madas diktuojančios dizaino institucijos skelbia skirtingas prognozes, pavyzdžiui, 2018 metams Pantone madingiausia išrinko violetinę, o Tikkurila – terakotinę spalvą. Mano nuomone, viena madingiausių spalvų Lietuvoje 2018 m. išlieka pilka bei įvairios interpretacijos perkeliant ją į medieną, keramiką, audinį.

– Kokie populiariausi spalvų deriniai?

– Lietuvoje – pavyzdžiui, pilka + natūralus medis + juodi akcentai.

Leono Garbačausko nuotr./Viengungio butas Naujamiestyje: moderni klasika su prabangos prieskoniu
Leono Garbačausko nuotr./Viengungio butas Naujamiestyje: moderni klasika su prabangos prieskoniu

– Kokie deriniai sukuria modernų stilių?

– Modernų stilių kuria urbanistiniai, industriniai, taip pat bet kokie monochrominiai, minimalistiniai (turint omenyje naudojamų spalvų kiekį) deriniai. Tačiau taisyklių čia nėra, ir dažnai viskas priklauso nuo dizainerio sugebėjimo šiuolaikiškai mąstyti.

– Kada ir kaip naudoti juodą spalvą?

– Juoda spalva gali būti naudojama kaip akcentinė šviesiame (įvairios paskirties, taip pat ir gyvenamajame) interjere; arba kaip priemonė „išjungti aplinką“ – pvz., pramoginio tipo įstaigose (ekspozicijų, koncertų salėse, naktiniame klube, teatro scenoje).

Ed Reeve nuotr. /Dalios Ibelhauptaitės namų interjeras
Ed Reeve nuotr. /Dalios Ibelhauptaitės namų interjeras

– Kaip derinti šiltus ir šaltus atspalvius?

– Šiltų ir šaltų atspalvių derinimas padeda subalansuoti spalvinę interjero gamą. Pavyzdžiui, jeigu derinys yra pernelyg šaltas, jį galima „pašildyti“ įvedant dozę šaltesnių atspalvių (ir atvirkščiai).

– Kokie spalvų deriniai suteikia kambariui įdomumo?

– Galbūt galima sakyti, jog įdomu tam tikroje situacijoje bus tai, kas yra netikėta, kas sulaužo stereotipus (tarkime, oranžinės spalvos miegamasis). Tačiau įdomumo gali suteikti ir tam tikras „paslėptas turinys“ – elementas, matomas ne iš karto ir todėl intriguojantis, pavyzdžiui, kontrastinga spalva baldų viduje arba skirtingai nuo sienų išdažyta niša.

Vida Press nuotr./Miegamasis
Vida Press nuotr./Miegamasis

– Ar dažyti visus kambarius viena spalva?

– Taip! Ypač norint suteikti interjerui didesnio vientisumo arba išryškinti suskaidytą erdvę. Tačiau, žinoma, tai nėra taisyklė visiems atvejams, būdinga labiau minimalistiniam interjerui ir priklauso nuo individualaus suvokimo.

– Kaip derinti lubų ir grindų spalvas?

– Priklausomai nuo pasirinktos spalvinės schemos, lubas ir grindis galima daryti kontrastuojančių spalvų arba derinti giminingus atspalvius tarpusavyje. Tačiau reikia nepamiršti, jog dažnai lubos –labiausiai matoma, viską vienijanti plokštuma, todėl joms labiau dera neutralios spalvos. Pati universaliausia, laiko patikrinta lubų spalva – balta.

– Kokių spalvų negalima derinti tarpusavyje?

– Koloristikoje – kaip ir muzikoje, yra natos, kurios kartu neskamba dėl netaisyklingai parinkto intervalo. Iš tiesų kai kurios spalvos tarpusavyje nelabai dera. Tačiau modernus menas vis plečia naudojamų priemonių ribas, keičia mąstymą bei požiūrį į praeities kanonus, atsiranda naujų estetinių formų, pavyzdžiui, triukšmas.

Kartais netikėtai parinktos net tarpusavyje nederančios spalvos gali žiūrėtis maloniai. Be to, šiuolaikinio dizainerio rankose, be spalvų, yra ir kitų priemonių – paviršiaus faktūra, tekstūra, apšvietimo efektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius