Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 06

Atlikėja Girmantė Vaitkutė: nesu tik romantiškos muzikos kūrėja

Muzika – tai jausmas, o jų gyvenimas turtingas pačių įvairiausių: meilės, nusivylimo, skausmo, džiaugsmo. Taip apie savo kuriamas bei atliekamas dainas kalba dainininkė Girmantė Vaitkutė. Todėl ir pati aksominio balso savininkė į savo grojaraštį įtraukia muziką, kuri šiek tiek melancholiška, skambanti su neišsipildymo natomis ar parašyta iš sudaužytos širdies. „Tokios yra ir mano dainos, kuriose pilna visko – tiek liūdesio, tiek nerūpestingumo, tačiau jos nesirenka, kada ateiti, jos tiesiog ateina“, – sako atlikėja, šiuo metu ruošianti staigmeną klausytojams.
Atlikėja Girmantė Vaitkutė
Atlikėja Girmantė Vaitkutė / Partnerio nuotr.

Įkvėpimas – ir socialiniuose tinkluose, ir duše

G. Vaitkutės balsas galėtų ištirpdyti net šalčiausią širdį, tačiau lietuviškąja Elza iš „Ledo šalies“ tituluojama dainininkė savęs vienareikšmiškai nevadina vien romantiškos muzikos atlikėja. Jos teigimu, vargu, ar įmanoma rasti muzikantų, kurie kurtų tik tokias dainas. Todėl G. Vaitkutė savo muziką apibudina kaip įvairiausių jausmų išraišką, atspindinčią visas gyvenimo spalvas.

„Kurti mane labiausiai įkvepia gyvenimas, žmonės, vaizdai, potyriai. Tiek laimingos, tiek liūdnos dainos dažniausiai ateina su kokiu nors suvokimu, kai sau pripažįstu, surandu atsakymą, kurio ilgai ieškojau. Nesvarbu, jis teigiamas ar neigiamas. Sunku paaiškinti, kaip kuriu: kartais eilutės ir melodijos gimsta prieš pat užmiegant, kartais dėl nemigos, kartais prausiantis duše ar vairuojant. Dainos nesirenka, jos tiesiog ateina“, – apie įkvėpimą kalba atlikėja.

Pasak dainininkės, jausmų bei minčių kūrybai ji neretai semiasi ir iš kitų muzikantų, kurie lydi pašnekovę kasdien.

„Juos kartais atrandu netikėtai, o ieškau – pačiais įvairiausiais būdais. Naudodamasi internetinėmis muzikos platformomis, stebėdama, ką klauso ir kuo socialiniuose tinkluose dalinasi žmonės, kurių muzikinis skonis man artimas. Taip pat vienas iš būdų – poilsiui kartais peržiūrimi įvairių šokio stilių vaizdo įrašai. Jau spėjau pajusti, kurie stebimi šokėjai renkasi man patinkančią muziką. Todėl nesvarbu, ar muzika skamba namuose kaip fonas, ar vairuojant, ar einant mieste su ausinėmis – renkuosi, kas man patinka. Mėgstu įsiklausyti į tekstus, patirti, apie ką dainuojama“, – pasakoja G. Vaitkutė.

Partnerio nuotr./Atlikėja Girmantė Vaitkutė
Partnerio nuotr./Atlikėja Girmantė Vaitkutė

Muzikos sukeliamus potyrius, anot technologijų specialistų, gali padėti sustiprinti kokybiškas ir švarus garsas. Tą užtikrina išorinį triukšmą slopinančios ausinės, aprūpintos inovatyviu filtru.

„Norintiems girdėti kokybišką, aiškų ir švarų mėgstamo atlikėjo balsą, praverstų aplinkos garsus izoliuojančios ausinės. „Huawei“ ištobulino ausines taip, kad jos galėtų prisitaikyti prie klausytojo ausies sandaros, taip sumažinant pašalinių garsų intensyvumą. Pavyzdžiui, su neseniai pristatytomis naujomis belaidėmis ausinėmis „FreeBuds3“ girdimas ne miesto ūžesys ar namų triukšmas, o vien tik natūralus muzikos skambesys“, – sako „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje Audrius Granickas.

Iš romantikos – į meilę tautos palikimui

Nors G. Vaitkutė ir nevadina savęs tik romantiškos muzikos atlikėja, meilės dainų grojaraštis jai artimas. Dainininkė taip pat negalvoja esanti liūdnas žmogus, tačiau klausomą muziką apibūdina kaip melancholišką. „Net jei tai yra dainos apie meilę, jos yra ir su neišsipildymo natomis, ir parašytos iš sudaužytos širdies. Romantiškam vakarui dažniausiai renkuosi Soul, RnB ar džiazą – turiu ne vieną grojaraštį“, – mintimis dalijasi dainininkė.

Tuo tarpu klausytojai, įpratę atlikėją rinktis dėl lyriškos ir meile alsuojančios nuotaikos, turėtų nustebti – su „Jazz trio“ atlikėja pristatė naują kompaktinę plokštelę, pavadinimu „Upės“, kuri skiriasi nuo anksčiau G. Vaitkutės įrašytos ar jos pirmame albume skambančios muzikos.

„Šįkart pasirinkome kitokį kūrybinį kelią – aranžavome lietuvių liaudies dainas, supynėme jas su džiazu. Tai muzika apie meilę savo tautos palikimui, atkeliavusi iš vaikystės, gauta iš šeimos. Klausytojams, pripratusiems girdėti mane romantišką, atliekančią balades apie surastą arba prarastą meilę, greičiausiai pasirodysiu visiškai kitokia. Bet tvirtai tikiu – bus tuo besidominčių ir tai mėgstančių“, – įsitikinusi dainininkė.

Šis G. Vaitkutės karjeros posūkis gali pradžiuginti gerbėjus, tačiau tikrąjį atlikėjos muzikos skambesį išgirs tie, kurie rinksis jo klausytis kokybiškai.

Partnerio nuotr./Atlikėja Girmantė Vaitkutė
Partnerio nuotr./Atlikėja Girmantė Vaitkutė

„Su kokybiškomis ausinėmis mėgstama muzika tikrai gali skambėti kitaip. Šiuo metu ausinės geba švariai atkurti kiekvieną natūralų ir originalų garsą. Taip klausytojas jaučiasi tarsi atsidūręs šalia mylimo atlikėjo ar netgi įrašų studijoje. „Huawei FreeBuds3“ ausinių dėka muzika skamba itin kokybiškai, nes tai pirmasis įrenginys su „Kirin A1“ lustu. Ausinėse integruotas dirbtinis intelektas kartu su dvigubu „Bluetooth 5.1“ kanalu užtikrina tikrą stereofoninį garsą, o paties signalo vėlavimas lieka praktiškai žmogaus ausiai nejuntamas. Visa tai suteikia visiškai naują patirtį klausytojui“, – pastebi „Huawei“ produktų vadovas Lietuvoje A. Granickas.

Pilnai įkrautos „FreeBuds3“ ausinės be sustojimo gali groti 4 val. – tiek laiko tikrai užteks išklausyti naujajai G. Vaitkutės ir „Jazz trio“ kompaktinei plokštelei. O su įkrovimo dėklu energijos pakaks iki 20 val. nepertraukiamo veikimo.

Partnerio nuotr./Atlikėja Girmantė Vaitkutė
Partnerio nuotr./Atlikėja Girmantė Vaitkutė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius