-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 21

Atrastas iš naujo: penkialapis vynvytis

Greičiausiai šį augalą matėte ne kartą – jis labai populiarus mūsų šalyje, tačiau žvilgsnis už jo užkliūva retai. Egzotika šios lianos nepavadinsi, nors ji kilusi iš Šiaurės Amerikos, tačiau užtenka sulaukti šaltesnio rudens, kai akis ima džiuginti besikeičiančios šio augalo spalvos... Parkų kultūroje penkialapis vynvytis žinomas jau nuo XVII amžiaus ir šiais laikais vaidina ne mažiau svarbų vaidmenį.
Penkialapis vynvytis
Penkialapis vynvytis / Fotolia nuotr.

Pasak apželdinimo specialistų, šis augalas puikiai tinka papuošti ir apželdinti namo kiemą, t. y. pavėsinę, tvorą, arką, sieną ar bet kokias kitas vietas, kurios vizualiai atrodo ne itin patraukliai. Be to, penkialapis vynvytis pasižymi daugybe puikių savybių. 

 

♦ Tarkime, jis greitai auga, savo mažais ūseliais prikimba prie įvairių paviršių ir greitai žalia lapija uždengia tuščius plotus. Per metus gali užaugti 2–3 metrus. Ilgainiui užima ir 20 m² plotą.

 

Fotolia nuotr. / Vynvyčiu apaugęs namas
Fotolia nuotr. / Vynvyčiu apaugęs namas

 

♦ Nors jis žydi gražiais mažučiais žiedeliais ir subrandina tamsiai mėlynas uogas (šios nevalgomos), vis dėlto labiausiai akis traukia lapai, ypač rudenį, kai tampa tamsiai raudoni, purpuriniai, įgyja ir gelsvą atspalvį.

 

♦ Labai mėgsta šviesą, tačiau gali augti ir nesaulėtose, pavėsingose vietose. Užauga net iki 20 metrų ir daugiau aukščio. Tiesa, reikia paminėti, kad labiausiai penkialapio vynvyčio grožis atsiskleidžia tuomet, kai jis auginamas saulėtose vietose.

 

♦ Yra atsparus šalčiams, todėl dažnai nė nereikia uždengti žiemos metu. Nebijo daugelio kenkėjų, neišrankus dirvai, atsparus ligoms. Dauginamas sėklomis ir sumedėjusiais auginiais.

 

Fotolia nuotr. / Penkialapio vynvyčio uogos
Fotolia nuotr. / Penkialapio vynvyčio uogos

 

♦ Galima išgirsti įvairių nuomonių apie šį augalą – esą jis gali sugadinti sienas, stogus ir kitus paviršius, ant kurių kabinasi savo ūseliais. Tačiau vyrauja ir kita nuomonė. Teigiama, kad penkialapis vynvytis ne tik nekenkia, bet dar ir apsaugo pastato paviršių vasarą nuo perkaitimo, o kai lapai nukrinta, tuomet paviršius puikiai išsivėdina.

 

♦ Penkialapis vynvytis žinomas ir liaudies medicinoje. Teigiama, kad kaip gydomoji priemonė gali būti naudojamos sumedėjusios penkialapio vynvyčio šakelės be lapų. Jose gausu gliukozės, fruktozės, sacharozės, citrinų, obuolių rūgšties.

 

Shutterstock nuotr. / Vynvyčiu apaugusi tvorelė
Shutterstock nuotr. / Vynvyčiu apaugusi tvorelė

 

Taigi, rūpinantis šiuo augalu, tikrai nereikės atiduoti paskutinių jėgų. Laikui bėgant, svarbu formuoti ir apkarpyti jį, pašalinti sudžiūvusias šakeles, lapus ir tiesiog leisti jam augti. Tiesa, jeigu paliksite likimo valiai, augalas kaip reikiant išsikeros ir jį bus sunkoka suvaldyti.

Trumpai tariant, itin vešlia lapija penkialapis vynvytis gali paslėpti ir uždengti bet kokius namo, pavėsinės, ar tvorelės trūkumus ir suteikti aplinkai jaukios žalumos...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius