-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 06

Augalai tinginiams. Kokiems reikia mažiausiai priežiūros?

Ant palangės matote tik sudžiūvusius stagarus? Vyras padovanojo naują augalą, tačiau iš jo beliko tik... vazonas? „Ak, aš nesutverta jokioms gėlėms auginti, jos numiršta vos peržengusios mano namų slenkstį“, – skundžiamės dar kartelį artimiesiems, besistengiantiems įteikti kvapų augalėlį... Šiandien jums siūlome pluoštelį augalų, kurie puikiai auga užmiršėlių namuose. Ir netgi džiugina ryškiais žiedais!
Žvilgsnis
Žvilgsnis / Shutterstock nuotr.
Fotolia nuotr./Vėzdūnė
Fotolia nuotr. / Vėzdūnė
Vėzdūnė

Puošnūs, lengvai auginami ir paprastai prižiūrimi augalėliai, džiuginantys baltais žiedeliais. Puikiai vešės pasodinti ant vakarinės, rytinės ar net šiaurinės palangės, tačiau žiemos metu verčiau perkelkite į šiltesnę pietinę pusę. Jei ilgiau nepalaistysite, gėlės lapai sukris, nulinks, tačiau užtenka vėzdūnei gauti šlakelį vandens, ir ji iškart atsigauna. Nepamirškite nuskabyti senų, nudžiūvusių augalo dalių, kartais patręškite ir saugokite nuo šalčio bei skersvėjų.

Fotolia nuotr./Ciklamenas
Fotolia nuotr. / Ciklamenas

Ciklamenas

Šis augalas žavus tuo, kad dovanoja spalvingą žiedų jūrą, todėl ant palangės, net ir atšiaurios žiemos metu, kvepia tikru pavasariu. Augalas visiškai nelepus, nors mėgsta nuolatinę drėgmę (o tuo pasirūpinti visai nesunku, tačiau šiukštu neperlaistykite). Svarbiausia, kad jis iškenčia nedidelę  temperatūrą. Verta atminti, jog po aktyvaus žydėjimo ciklamenas kurį laiką trokšta būti paliktas ramybėje ir mažiau laistomas. Venkite tiesioginių saulės spindulių, skersvėjų.

Fotolia nuotr./Alavijas
Fotolia nuotr. / Alijošius

Alavijas

Alavijo gydomosios savybės žinomos jau nuo seniausių laikų. Garantuojame, kad jūsų mamos ir močiutės tikrai augina šį stebuklingą augalą namuose. Neišvaizdusis alavijas tikrai nesunkiai prižiūrimas – parinkite jam gerai apšviestą vietą, kurioje ne per daug tiesioginių saulės spindulių. Vasarą galite išnešti jį į lauką, kartkartėmis apipurkšti. Sodinti geriausia į kaktusų žemę (tokiame mišinyje yra komposto, durpių ir smėlio). Laistykite gausiai ir retai, pasisaugokite perlaistyti žiemą. Jei alavijas yra patalpoje, kurioje vėsu, užteks palieti sykį per 2–3 savaites (jei perlaistysite – supus šaknys). Pasirūpinkite geru drenažu – galite pridėti akmenėlių į vazono dugną ir žemių paviršiuje (kad nepūtų stiebas). Žiūrėkite, kad laistymo vandens neliktų sumedėjusių lapų įgaubimuose.

Fotolia nuotr./Kalankė
Fotolia nuotr. / Kalankė

Kalankė

Kalankės, kaip ir alavijai, pasižymi vaistinėmis savybėmis, nereikalauja ypatingos priežiūros. Be to, pasižymi  išskirtine energetika, pavyzdžiui, toks augalas idealiai tinka vaikų kambaryje. Taip pat kalankė dezodoruoja orą, padeda atsikratyti per dieną susikaupusios įtampos. Ši gėlė gali būti įvairių spalvų žiedais, auga lėtai, nereikalauja dažno persodinimo ir intensyvaus laistymo. Tiks ant bet kurios palangės.

Shutterstock nuotr./Pinigų medis
Shutterstock nuotr. / Zamiokulkas

Zamiokulkas

Nors zamiokulkas pastaruoju metu kaunasi su storlapiu dėl pinigų medžio vardo, tačiau tiek vieną, tiek kitą auginti ne sudėtinga. Nereiklusis zamiokulkas jums dovanos ryškiai žalius blizgius lapus ir netgi – finansinę sėkmę (pasak prietarų ir legendų). Vienintelis priežiūros ypatumas – negalima perlaistyti, nes augalas, gavęs per daug drėgmės, pradės nykti ir galiausiai supus. Taigi tręškite ir laistykite saikingai, dovanokite šviesią ir šiltą gyvenamąją aplinką, nuo lapelių nušluostykite dulkes ir stebėkite, kaip jis reaguoja į jūsų priežiūrą. Jeigu zamiokulkui kas nors nepatiks, tuomet jis gels, mes lapus. Taigi teks arba persodinti, arba mažiau laistyti.

Shutterstock nuotr. / Storalapis
Shutterstock nuotr. / Storlapis
Storlapis

Šis augalas taip pat vadinamas pinigų medžiu – augalotas, vešlus ir labai dailus. Geriausiai auga šiltose, pietinėse namų vietose, nėra reiklus, bet nedovanos, jeigu laistysite dažnai. Tręšimas ir laistymas turėtų būti atliekami kartkartėmis, nes ir pati gėlė auga ne itin greitai. Tiesioginiai saulės spinduliai – ne draugai, lapeliai gali pradėti rausti, kristi, tad verčiau dovanokite tik šviesią aplinką. Augimo temperatūra – ne mažesnė nei 10–14 °C. Nepamirškite augalėlio lapus „nuprausti“ ar apipurkšti vandeniu. 

Fotolia nuotr. / Sansevjera
Fotolia nuotr. / Sansevjera

Sansevjera

Sansevjera – dar vienas augalas, kurį prižiūrėti sugebės bet kuri šeimininkė. Ar  laikysite ją tamsesnėje vietoje, ar ant saulėtos palangės, ji puikiai augs ir per daug nesiskųs. Tačiau jeigu norite ryškesnės spalvos sansevjeros, verčiau leiskite šiai pasimėgauti saulės spinduliais. Kas kelerius metus reikėtų persodinti, kartais patręšti. Ypatinga tuo, kad iškenčia net ir sausą orą, kurio mūsų namai prisipildo tik prasidėjus šildymo sezonui… Neperlaistykite!

Shutterstock nuotr./Pelargonijos
Shutterstock nuotr. / Pelargonijos

Pelargonija

Ryškiaspalvės pelargonijos pagyvina namus, suteikia jiems jaukumo ir netgi  vadinamos tikru šeimos būsto simboliu. Dar XVII a. viduryje į Europą atkeliavusi pelargonija šiandien džiugina ir akį, ir širdį. Įvairių formų ir spalvų pelargonijos dailiai žydi, gražiai atrodo tiek namuose, tiek vasaros metu išneštos į lauką. Svarbiausia – neperlaistykite, žiemos metu laikykite vėsesnėje temperatūroje, apkarpykite ir apgenėkite džiūti pradedančius augalus. Trumpai tariant, net ir norėdamos sunkiai sugebėsite atsikratyti pelargonijos. Taigi, jeigu mėgstate augalus, bet trūksta laiko – šis pasirinkimas puikiai tiks!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius