Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balandžio mėnesio sėjos kalendorius

Nors kai kurie augalai, pasėti vasario ir kovo mėnesiais, balandį spėję ir ūgtelėti, tačiau kitus dar tik planuosime sėti ar persodinti į atvirą dirvą. O kad būtų lengviau susigaudyti, ką ir kada sėti, pažvelkime, ką mums pataria balandžio mėnesio sėjos kalendorius.
Sėja
Sėja / Shutterstock nuotr.

Balandžio mėnesį dauguma augalų jau gali būti sėjami tiesiai į dirvą. Šį mėnesį sėjamos ankštinės daržovės (žirniai, pupos), kai kurios šakninės daržovės (svogūnai, burokėliai, ropės), ankstyvos lapinės daržovės (salotos, ankstyvieji kopūstai). Taip pat pats metas sėti vaistažoles, prieskoninius augalus ir daugumą gėlių.

Ankštinės daržovės

Patys pirmieji iš ankštinių daržovių turėtų būti sėjami žirniai. Jie sėjami vos dirvai pradžiūvus, kad iki atsirandant pirmiesiems kenkėjams jau spėtų ne tik sudygti, bet ir sustiprėti. Norint užsiauginti ne vieną žirnių derlių, patariama juos sėti kas tris savaites iki birželio mėnesio.

123RF.com nuotr./Žirniai
123RF.com nuotr./Žirniai

Taip pat anksti sėjamos ir pupos: balandžio pradžioje. Tuo tarpu pupeles galima bus sėti tik balandžio gale. Pupas galima sėti tarp bulvių, nes jos padeda nubaidyti kolorado vabalus.

Šakniavaisinės daržovės

Burokėliai, morkos, svogūnai, ropės ir ridikėliai taip pat sėjami balandžio mėnesį. Tiesa, iš šių tik ridikėliai gali būti sėjami pačioje balandžio pradžioje, nes jie yra gana atsparūs šalčiui ir pradeda dygti jau prie +4–5 °C. Tuo tarpu burokėliams, morkoms, ropėms bei svogūnams sėti reikia sulaukti bent +12–15 °C. Tad šios daržovės sėjamos tik balandžio pabaigoje.

Balandis pats tinkamiausias metas bulvių daiginimui, o ankstyvąsias veisles galima sodinti jau balandžio pabaigoje. Žinoma, galima kiek paeksperimentuoti ir, esant šiltam pavasariui, pačias pirmąsias bulves į dirvą susodinti balandžio pradžioje. Tačiau anksti pasodintos turėtų būti auginamos po plėvele.

Shutterstock nuotr./Daržas
Shutterstock nuotr./Daržas

Ankstyvosios lapinės daržovės

Pačios pirmosios tiesiai į dirvą yra sėjamos gūžinės salotos. Tam tinkamas metas balandžio pradžia. Jeigu dar labai šalta, galima kiek luktelėti arba pasėtas pridengti plėvele.

Taip pat nuo balandžio pradžios sėjami žiediniai, ropiniai bei ankstyvieji kopūstai daigams. Tiesiai į dirvą šios daržovės gali būti sėjamos nuo balandžio pabaigos, tačiau bent iki sudygimo reikėtų papildomai pridengti plėvele.

Shutterstock nuotr./Kopūsto daigas
Shutterstock nuotr./Kopūsto daigas

Tuo tarpu salotos bei špinatai jau nuo balandžio pradžios gali būti sėjami tiesiai į šiltnamius. O nuo balandžio vidurio jau galima sėti ir į atvirą dirvą. Špinatų bei salotų sėkloms palankiausia dygimo temperatūra +8–15 °C.

Cukinijos, moliūgai, arbūzai

Šios daržovės sėjamos į daigyklas maždaug nuo balandžio vidurio. Kadangi tai labai jautrūs šalčiui augalai, į atvirą dirvą jie bus persodinami tik gegužės–birželio mėnesiais.

Vėliausiai rekomenduojama sėti arbūzus: tik pačioje mėnesio pabaigoje. O į atvirą dirvą juos persodinti tik birželio mėnesį. Netgi nuo birželio vidurio, kai visiškai išnyksta šalnų rizika.

Shutterstock nuotr./Moliūgo daigas
Shutterstock nuotr./Moliūgo daigas

Arbūzai į atvirą dirvą nesėjami. Jie auginami tik iš daigelių. O štai moliūgai ir cukinijos gali būti nuo balandžio pabaigos – gegužės mėnesį sėjami tiesiai į atvirą dirvą. Moliūgams sudygti pakanka ir +12–15 °C, o štai cukinijoms lauke sudygti reikalinga kur kas aukštesnė temperatūra: +20–22 °C.

Agurkai

Balandžio pradžioje pats metas pasisėti agurkų daigyklose. Tačiau reikia nepamiršti, kad agurkų šaknys labai jautrios persodinimui, todėl ypač nepatyrusiems sodininkams, gali būti sunkiau juos perkelti vėliau į atvirą dirvą.

123RF.com nuotr./Agurkų sodinukai
123RF.com nuotr./Agurkų sodinukai

Tad galima palaukti gegužės mėnesio ir juos sėti tiesiai į lysves arba nuo balandžio vidurio sėti agurkus šiltnamiuose. Agurkų sėkloms sudygti šiltnamyje turi būti pakankamai šilta: apie +20–22 °C.

Prieskoniniai augalai ir vaistažolės

Balandis – daugumos prieskoninių bei vaistinių žolelių sėjos mėnuo. Tinka sėti krapus, petražoles, šalavijus, laiškinį česnaką, kmynus, mairūnus, kalendrą, ramunėles, mėtas ir pan.

Žolelės sėjamos į atvirą dirvą, kai vidutinė oro temperatūra pasiekia bent +15 °C. Optimali augimo temperatūra – +22 °C ir daugiau.

Dekoratyviniai augalai

Balandį į daigyklas sėjamos ir daugelis gėlių: serenčiai, petunijos, ratiliai, lobelijos, gvaizdūnės, medetkos ir kt. Į atvirą dirvą daigeliai bus perkeliami tik gerokai įšilus: gegužės mėnesį.

123RF.com nuotr./Petunijos
123RF.com nuotr./Petunijos

Taip pat gegužės mėnesį gėlės gali būti sėjamos tiesiai į dirvą, jeigu nesuspėsite jų išsidaiginti daigyklose. Tačiau vėliau pasėtos, vėliau sudygs ir vėliau žydės. Todėl verta pasisėti anksčiau ir gegužę į dirvą perkelti jau ūgtelėjusius daigelius.

Kiti balandžio mėnesio sodo bei daržo darbai

Balandis – tikras sodininko darbymečio mėnuo. Reikia suspėti ne tik viską laiku pasėti, tačiau ir atlikti kitus svarbius darbus.

Ravėjimas: kol dauguma augalų tik dygsta, piktžolės jau seniai pradėję savo vegetacijos sezoną. Tad balandį sode bei darže laukia ir ravėjimo darbai. Vis dėlto nepamirškite, kad kol laukiame šviežių daržovių, dauguma piktžolių yra puikiausias vitaminų bei kitų naudingųjų medžiagų šaltinis. Todėl užuot metę jas per tvorą, geriau pasigaminkite pavasarinių salotų.

Genėjimas: balandžio mėnesį yra genimi kaulavaisiai, kadangi jie jautresni šalčiui, tad kovo mėnesį to daryti dar buvo nepatartina.

Shutterstock nuotr./Vaismedžių genėjimas
Shutterstock nuotr./Vaismedžių genėjimas

Vejos priežiūra: po žiemos pradeda atželti ir veja, tad pats metas ja pasirūpinti, kad vasarą galėtumėte mėgautis žalia ir tankia žole. Balandžio mėnesį veja tręšiama mineralinėmis trąšomis bei aeruojama. Taip pat tai tinkamas mėnuo atsėti „praplikusias“ vejos vietas, nupurkšti samanas.

Tręšimas: dauguma daugiamečių augalų balandžio pradžioje pradeda savo vegetacijos sezono pradžią, tad pats metas jas patręšti. Ypač svarbus pradžioje yra karbamidas.

Genėjimas: balandžio mėnesį genimos rožės, tujos, hortenzijos, levandos bei kai kurie kiti dekoratyvūs augalai.

Daugiau informacijos apie sodo ir daržo darbus ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius