-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 22

Baldai kaip nauji

Turbūt kiekviena puikiai prisimename jausmą, užplūdusį namo parsivežus naujus, dar gamykla kvepiančius baldus... Tačiau bėgantis laikas, namuose praūžęs ne vienas vakarėlis, ir ant mūsų mėgstamiausios sofos „puikuojasi“ ne viena dėmė...
Sofa
Sofa / Shutterstock nuotr.

Odiniai baldai

Vienas didžiausių odinių baldų pranašumų – lengva priežiūra. Dulkės ir dėmės taip greitai neįsigeria į odinius baldus kaip, pavyzdžiui, į medžiaginius. Tačiau laikui bėgant oda tempiasi, balduose atsiranda raukšlių ir kaupiasi dulkės.

Kaip prižiūrėti
Reguliariai išsiurbkite odinius baldus dulkių siurbliu. Tada nuvalykite juos švariu drėgnu  skudurėliu. Vieną ar kelis kartus per metus odinius baldus išvalykite specialiai jų priežiūrai skirtomis priemonėmis. Odos balzamai veikia panašiai kaip kremai skirti moters odai. Tad odą tikrai verta impregnuoti. Ji ne tik atgaus buvusią išvaizdą, bet ir bus apsaugota nuo dėmių atsiradimo išsiliejus skysčiui. Be to, kur kas lengviau nuvalysite dėmes. Jeigu atsirado dėmių, kuo skubiau jas valykite nekoncentruoto muilo tirpale pamirkyta šluoste, o išvalytą vietą nusausinkite. Odos stipriai netrinkite. Prieš naudodama kokias nors valymo priemones, išbandykite jų poveikį nematomoje baldų vietoje.

Verta žinoti
Odinių baldų priežiūrai nepatartina naudoti jokių universalių buitinių valiklių ar kitų cheminių priemonių, jeigu jų aprašyme nenurodyta, kad tinka ir odai valyti. Netinkamos medžiagos, patekusios ant odos, gali net visai sugadinti baldus. Saugokite odinius baldus nuo tiesioginių saulės spindulių. Nestatykite šių baldų arti šildymo įrenginių, židinio. Per arti židinio ar radiatoriaus stovinčių baldų oda gali perdžiūti ir suskilinėti. Todėl odinius baldus derėtų statyti ne arčiau kaip per pusmetrį iki šilumos šaltinio. Baldų nepatariama laikyti ilgai apkrautų įvairiais daiktais, nes po kurio laiko buvusi uždengta oda gali įgauti šviesesnę spalvą. Šviesiai odai ypač pavojingi dažantys tekstiliniai gaminiai, ant odos gali likti spalvotų dėmių.

Jeigu odinius baldus žiemai paliksite patalpoje, kurioje oro temperatūra nukrinta žemiau nulio, juos apdenkite medvilniniu audeklu. Jeigu turite mažų vaikų, po ranka turėkite specialių priemonių, kad nedelsdama galėtumėte išvalyti rašiklių ar kitokių piešimo priemonių paliktas dėmes. Suteptas vietas pasistenkite nuvalyti iš karto, nes ilgesnį laiką nenuvalyta dėmė, ypač ant šviesių baldų, gali likti visam laikui.

Odiniai baldai ilgiau išsaugo savo išvaizdą namuose, kuriuose drėgnesnis oras. Jeigu namuose oras sausas, palijus atidarykite langus ir leiskite odai pakvėpuoti drėgnu oru.

Medžiaginiai baldai

Minkštuosius medžiaginius baldus taip pat geriausiai išsiurbti siurbliu. Svarbu stengtis dulkes išvalyti iš visų plyšių. Susitepusius apmušalus galite ištrinti pamirkyta šiltose pamuilėse ir gerai išspausta šluoste. Apmušalams išdžiūvus, nepamirškite jų dar kartelį išsiurbti. Baldų apmušalus galite išvalyti ir apdengusi juos drėgna šluoste, pamirkyta parūgštintame actu vandenyje (šaukštas acto litrui vandens) ir išmušti mušekliu. Dulkės nusės ant drėgno audinio. Kai šluostė susiteps, išskalaukite ją švariame vandenyje, paskui vėl pamirkykite acto skiedinyje ir vėl muškite. Baigusi švarintis apmušalus dar nuvalykite sausu šepečiu.

Įsidėmėkite. Jeigu jūsų minkštieji baldai aptraukti pliušu, nesiurbkite jų siurbliu, nevalykite šluostele ar kietu šepečiu: iškris plaukeliai. Šiuos baldus galite valyti sausa šluoste paplaukiui, o kartkartėmis – švaria kempine, pamirkyta šiltame vandenyje ir gerai išspausta. Ant apmušalų atsiradusias riebalų dėmes galite valyti benzinu.

Verta žinoti
Prastesnės kokybės, šiurkštesnis gobelenas maždaug po poros metų nusidėvi, ant jo dažniau lieka sunkiai išvalomų dėmių, tad baldas išoriškai pasensta anksčiau, nei susidėvi jo vidaus užpilas. Norint minkštus baldus prikelti antram gyvenimui, tereikės pakeisti gobeleną.

Pinti baldai

Pintus baldus nuvalyti ir atnaujinti galite kietu šepečiu, pamirkytu šilto vandens ir sodos tirpale. Nuplovę baldus nušluostykite vandenilio perokside sudrėkinta šluoste, kad vėliau baldai nepatamsėtų. Visokių rūšių šiaudinius baldus ir nendrinius gaminius valykite sausa druska. Tada jie atrodys kaip nauji. Jeigu rašalo užtiško ant šviesių baldų, tai dėmes plaukite šiltu alumi. Kai išdžius, nutrinkite vilnone šluoste, patepta šviesiu vašku.

Raudonmedžio baldai

Pirmiausia nuo baldų reikėtų nuvalyti dulkes. Šluostyti galite marle, suvilgyta iš anksto pasiruoštame skystyje. Skysčiui paruošti jums reikės: verdančio vandens, citrinų aliejaus ir terpentino. Į litrą verdančio vandens įpilkite tris valgomuosius šaukštus citrinų aliejaus, valgomąjį šaukštą terpentino ir kibkite į darbą...
Įsidėmėkite. Skystyje suvilgytą skudurėlį būtinai labai gerai išgręžkite. Nedidelį baldo plotą nuvalykite skystyje suvilgyta marle ir iš karto nušluostykite sausa. Jeigu baldas yra raižytas, raižinius galite nuvalyti skystyje pamirkytu švelniu šepetėliu.

Kaip atnaujinti
Jeigu norite raudonmedžio baldus atnaujinti ir pagerinti jų išvaizdą, lygiomis dalimis naudokite terpentiną, sėmenų aliejų ir actą. Gerai viską sumaišykite. Patrinkite flaneline šluoste ir nupoliruokite švelniu zomšiniu skudurėliu. Baldai atrodys vėl kaip nauji.

Poliruoti baldai

Tokius geriausiai valyti specialiai paruošta šluoste, prisodrinta glicerino ir vandens tirpalo. Ji sugeria dulkes, poliruoja baldų paviršių. Jeigu poliruoto stalo paviršiuje atsirado balta dėmė, vadinasi, kažkas pastatė karštą kavos arba arbatos puodelį. Tokią dėmę išvalysite iš cigarečių pelenų ir žibalo pačių pasigaminta tyrele. Ja patepkite dėmę, po penkiolikos minučių tą vietą patrinkite sausa šluoste. Jeigu neturite cigarečių pelenų, baltą dėmę galite išvalyti vilnone skiautele, sudrėkinta spirite arba aliejuje. Tereikės sukamaisiais judesiais trinti, kol dėmė išnyks. Jeigu poliruotų baldų paviršiuje atsirado vandens dėmių, tas vietas patepkite vazelinu ir po kelių valandų gerai ištrinkite sausa šluoste. Jeigu atsirado kompoto, sulčių ar vyno dėmių, jas galite nuvalyti ataušusiais kavos tirščiais. 

Nuo šlapių stiklinių arba taurelių ant medinio stalo lieka dėmės. Patrinkite jas graikinio riešuto branduoliu. Po kurio laiko, kai riešutų aliejus įsigers į medį, pablizginkite vilnone šluoste. Ąžuolinių baldų paviršiuje atsiradusias riebalų dėmes valykite šilto alaus, cukraus ir vaško mišiniu.

Verta žinoti
Namuose esanti temperatūra ir drėgmė gali labai paveikti baldus. Per sausa aplinka gali medį išdžiovinti ir priversti trauktis, o per drėgnoje aplinkoje baldai gali pradėti pelyti. Baldams taip pat gali pakenkti tiesioginė saulės šviesa – reikėtų jos vengti. Baldams valyti sausai gaminamos įvairios specialios servetėlės. Valant prie jų lengvai prikimba dulkės. Be to, baldų paviršius apsitraukia  plonu antistatiniu sluoksneliu, todėl kurį laiką dulkės negali vėl nusėsti ant baldų.

Alkoholio lašai

Ant baldų išsiliejus kvepalams ar vaistams, jų sudėtyje esantis alkoholis tirpina laką, žinoma, laką tirpina ir išsiliejęs ant baldo bet koks alkoholinis gėrimas. Kad pavojingi lašeliai nesugadintų baldo, dėmės vietą būtinai iš karto patrinkite pirštu, tada minkštu skudurėliu ir citrinų aliejumi.

Vandens dėmė

Dažna dėmė, likusi ant raudonmedžio baldų, – vandens. Ją galite nuvalyti marle ar skudurėliu, pamirkytu karštame vandenyje su dviem trim naminio amoniako lašais. Švelniai ir greitai patrinkite reikiamą vietą marle, paskui iškart pavalykite aliejuje pamirkytu švelniu skudurėliu. Galiausiai visą paviršių nuvalykite aliejuotu skudurėliu. Trinkite, kol ant baldo neliks aliejaus pertekliaus.

Prilipęs popierius

Prilipusio popieriaus net nemėginkite nugrandyti aštriu daiktu. Verčiau užtepkite ant popieriaus šiek tiek sėmenų aliejaus. Leiskite aliejui įsigerti ir tada galėsite lengvai nutrinti jį pirštais.

Jeigu pastebėjote įbrėžimą

Gerai apžiūrėkite, kokio gilumo baldo įbrėžimas. Jeigu jis yra tik paviršinis ir nepažeidė pačios medienos, pažeistą vietą galite pamėginti nudažyti. Jeigu jūsų baldas padengtas laku ar vašku – galite įbrėžimą paslėpti naudodamasi tik akvarele ir teptuku. Pirmiausia nuvalykite nuo baldų dulkes ir labai atsargiai, stengdamasi, kad dažai nepatektų ant nepažeistos baldų apdailos, į akis krentantį įbrėžimą užtepkite plonu sluoksniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius