Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Citrina. 11 jos panaudojimo būdų

Citrina
Shutterstock nuotr. / Citrina
Šaltinis: 15min
0
A A

Apie citriną labai dažnai sakoma, kad tai – universalus citrusinis vaisius, tinkamas ne tik maistui gardinti. Ji puikiai praverčia namų ruošoje ar atliekant grožio procedūras. Štai keletas idėjų, kaip galima panaudoti citriną.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

1. Riebalų šalinimas.

Gamindamos ištepėte virtuvės stalą aliejumi, o po sekmadienio pietų kriauklėje riogso krūva indų? Citrina padės pašalinti riebalus ne tik nuo įvairiausių paviršių, bet ir palengvins darbą plaunant indus. Tad kaip pasigaminti natūralaus riebalus naikinančio indų ploviklio? Jo gausite sumaišydami trijų citrinų sultis, tris stiklines vandens, stiklinę acto ir du valgomuosius šaukštus druskos. Viską užvirinkite. Atvėsinkite gautą skystį ir supilkite į stiklinį indą. 100 proc. natūralus indų ploviklis jau paruoštas!

Paviršiams valyti geriausia citriną perpjauti pusiau, pabarstyti druskos, patrinti aliejuotą vietą ir palikti kelioms minutėms. Nusausinkite sausu audiniu. Nenaudokite citrinos marmurui valyti!

2. Blogų kvapų naikinimas.

Citrina – puiki priemonė blogiems virtuvės kvapams (degėsių ar stipraus maisto kvapui) naikinti. Tai padaryti labai paprasta! Supjaustykite citriną kubeliais, suberkite juos į metalinį indą ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Pasklidęs aromatas akimirksniu panaikins nemalonius kvapus.

Prasti kvapai neaplenkia ir mikrobangų krosnelės, todėl citrina gali pagelbėti ir čia. Pripildykite stiklinę lygiomis dalimis vandens ir citrinų sulčių ir įpilkite šaukštelį acto. Stiklinę su gautu mišiniu įdėkite į mikrobangų krosnelę, nustatykite aukščiausią temperatūrą ir 5 minutes. Pasibaigus laikui, atsargiai ištraukite stiklinę, o krosnelės sieneles nuvalykite sausu audiniu.

Jei rankos „kvepia“ žuvimi, česnakais ar svogūnais, nesijaudinkite – ištrinkite jas per pusę perpjauta citrina ir nuplaukite vandeniu.

3. Metalinių paviršių valymas.

Citrina tinka variniams, žalvariniams, aliumininiams ir plieniniams paviršiams valyti, rūdims ir kalkėms šalinti. Tam pakaks ištrinti nešvarų paviršių per pusę perpjauta citrina ir išblizginti medvilniniu audiniu. Beje, toks būdas puikiai tinka peilių ašmenims valyti.

4. Alkūnių odos atgaivinimas. 

Labai dažnai alkūnių oda būna sausa ir šerpetoja. Natūralios kosmetikos gamintojai pataria naudoti citriną ir valgomąją sodą. Jums tereikia supjaustyti šį vaisių riekelėmis, apibarstyti soda ir palaikyti ant alkūnių kelias minutes. Reguliariai kartojant šią procedūrą, oda tampa minkštesnė.

5. Veido tonizavimas ir kūno šveitimas.

Nuvalius makiažą, veido odą galite atgaivinti naudodamos šiek tiek citrinų sulčių. Paimkite vatos gumulėlį, pamirkykite citrinų sultyse ir lengvai tapšnokite veido odą (saugokitės, kad nepakliūtų į akis). Baigusios nuprauskite veidą drungnu vandeniu.

Beje, citriną galima naudoti ir kūnui šveisti. Štai paprastas receptas, kaip galima pasigaminti šveitiklio: supjaustykite labai mažais gabalėliais citrinos žievelę ir sumaišykite su puse stiklinės rudojo cukraus ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Gautą masę naudokite drėgnai odai šveisti. Vėliau kūną nuplaukite vandeniu. 

6. Dantų balinimas.

Puikiai žinote, kad rūkymas, kava ir raudonasis vynas – baltų dantų priešai. Dantis galima balinti ne tik odontologo kabinete. Tai įmanoma atlikti ir namuose! Šią procedūrą darykite kartą per mėnesį. Į nedidelę stiklinę įpilkite citrinų sulčių ir sumaišykite jas su šaukšteliu valgomosios sodos. Gautame skystyje pamirkykite dantų šepetėlį ir gerai išvalykite dantis.

7. Plaukų priežiūra.

Citrina padeda išsaugoti švytinčius ir blizgius plaukus, o dėl sutraukiamųjų savybių – sureguliuoti riebalų gamybą. Dėl to šio vaisiaus produktai rekomenduojami turintiems riebius plaukus ir patariama jų vengti sausų plaukų savininkams. Tad kaip naudoti citriną? Išspauskite dviejų citrinų sultis, ištrinkite galvą įprastu šampūnu, gerai išskalaukite ir sultimis lengvai masažuodami įtrinkite galvos odą. Baigę gerai išskalaukite.

8. Virimas.

Išvirti ryžius taip, kad nebūtų sulipę ir išliktų balti, – nelengvas darbas. Tačiau tam yra puikus pagalbininkas. Į vandenį, kuriame verda ryžiai, įlašinkite šiek tiek citrinos, ir visos bėdos bus išspręstos!

O verdant uogienes ir marmeladus, keli šaukšteliai citrinų sulčių padeda išsaugoti natūralią spalvą.

9. Saldumynų gardinimas.

Kiek neįprastas būdas saldumynams gardinti – citrinų milteliai. Susmulkinkite citrinos žievelę ir palikite džiūti (tam reikės maždaug keturių dienų). Išdžiūvusius gabalėlius susmulkinkite maltuvėliu ar smulkintuvu. Gautus miltelius galima maišyti su cukrumi ar naudoti įvairiems kepiniams ir saldumynams gardinti.

10. Idealiai išvirti kiaušiniai.

Kiek kartų verdant kiaušinius jų lukštas įskilo ir dalis kiaušinio ištekėjo į vandenį? To išvengsite kiaušinio lukštą prieš virimą ištrindami citrinų sultimis. Beje, šis būdas ne tik išsaugo nepažeistą lukštą, bet ir lengviau nulupamas išviręs.

11. Dezinfekavimas

• Nuo seno gydytojai pataria citrinų sultis vartoti kaip profilaktikos priemonę nuo žarnyno ligų. Rytą tuščiu skrandžiu išgurkšnota stiklinė vandens su pusės citrinos sultimis – veiksmingas organizmą valantis vaistas.

• Sukramčiusi griežinėlį citrinos, dezinfekuosite burnos ertmę (ypač jei gleivinėje yra nedidelių žaizdelių ar spuogelių), pagerinsite burnos kvapą, be to, gausite dozę natūralaus vitamino C.

• Citrina sumažina tikimybę užsikrėsti odos grybeliu. Apsilankiusi viešoje pirtyje ar baseine, galite citrinos griežinėliu patrinti tarpupirščius, kojų nagus, užkulnius.

• Eterinis citrinų aliejus, kurio gausu vaisiaus žievelėje, padeda naikinti stafilokokus, meningokokus, salmoneles. Jei marinuojate mėsą su citrinų sultimis, į marinatą pravartu įmesti ir žievelių.   

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Citrinos
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką