Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 09

Daržas ir sodas balkone: čia gali augti nuo krapo iki obels. Agronomo T.Gursko patarimai

Viena mažiausių namų erdvių – balkonas – gali tapti jaukiausia vieta namuose, jei tinkamai parinksite augalus. Dar daugiau – balkone gali augti net obelys. „Tikrai balkonus galima apželdinti ir turėti nuostabios naudos – užsiauginti tiek prieskoninius augalus, tiek valgomus augalus, net ir uogas ar vaisius. Tai priklauso nuo jūsų požiūrio ir, be abejo, tinkamo pasirinkimo“, – sako apželdinimo įmonės „Žali sodai“ vadovas, agronomas Tautvydas Gurskas.
Sodelis balkone
Prieskoniai balkone. / 123RF.com nuotr.

„Balkone galite auginti net obelį, tik tam reikia pasirinkti gerą poskiepį, kuris duoda medžio žemaūgiškumą. Tokia obelaitė ne tik žydės, bet ir duos vaisių“, – sakė T.Gurskas.

Balkone tinka auginti visus prieskoninius, dekoratyvinius augalus, daržoves.

Auginti galima tiek vienmečius, tiek daugiamečius augalus, krūmus. Balkonas – tinkama vieta net šilauogėms.

Tačiau yra keli svarbūs dalykai, ką reikėtų žinoti.

VIDEO: Kraštovaizdžio specialisto patarimai, ką auginti balkone: puikiai derės ir braškės

Augalams reikia saulės

Visi prieskoniniai augalai, kurių dauguma yra kilę ne iš Lietuvos, mėgsta šilumą ir vandenį. Todėl, jei balkonas saulėtas – saulė jame būna arba nuo ryto iki pietų, arba nuo pietų iki vakaro, – jis šiems augalams auginti tinkamas.

Saulė taip pat svarbi ir kitiems augalams: braškėms, pomidorams, krūmams.

123RF.com nuotr./Priekoniniai augalai
123RF.com nuotr./Priekoniniai augalai

„Jeigu balkonas šiaurinėje pusėje, vargsite su prieskoniniais augalais, net su tais pačiais medžiais ir krūmais. Tada reikia rinktis ūksmingus augalus. Saulė – labai svarbus veiksnys augalui“, – sakė specialistas.

Pasak T.Gursko, dauguma balkonų turi „bent po šiek tiek saulės" – taip yra suprojektuota dauguma daugiabučių.

Vanduo būtinas

Reikėtų atsižvelgti į laistymo, drenavimo sistemą. Antras veiksnys pagal svarbumą yra vanduo. Saulės dirbtinai nesukursi ir „neatvesi“, su vandeniu – gerokai lengviau.

„Vandenį jūs galite atsivesti į balkoną arba galite vaikščioti ir laistyti patys“, – kalbėjo specialistas.

Specializuotose parduotuvėse ar skyriuose galima įsigyti paruoštus augalų rinkinius terasoms, kuriuose yra kompiuteris. Atnešus į balkoną talpą vandens ir prijungus kompiuterį augalai patys pasiima vandens tiek, kiek reikia. Tai itin patogu, kai išvažiuojama atostogauti, – nereikia rūpintis augalų laistymu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Čiobrelis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Čiobrelis

Drenažas

„Kitas gana svarbus veiksnys – drenažas. Jeigu perlaistote, vanduo negali bėgti žemyn, pas kaimyną. Jei augalai balkone yra kiek pakelti, vandens perteklių galima surinkti.

Didesniam pertekliui galima įrengti groteles, kur surenkamas vanduo kanalizuojasi. Balkonuose, ypač patys viršutiniai, jei nėra didelio stogo, paprastai tokios sistemos jau būna įrengtos“, – aiškino T.Gurskas.

Kaip rinktis braškes ir pomidorus?

Ruošiantis balkone auginti braškes ir pomidorus, juos reikia rinktis savidulkius.

„Labai norėčiau akcentuoti tai, kad kai kurių veislių, ypač pomidorai, auga labai dideli ir būna daugiau skirti pramonei. Tada reikia vynioti stiebą, tai – sudėtinga. Tad tokių veislių rinktis nereikia.

O šiaip renkamasi pagal skonį: kekiniai, vyšniniai, geltoni ar kitokie. Veislių yra daug“, – kalbėjo agronomas.

Pomidorus taip pat reikia genėti, prižiūrėti, laistyti, jiems būtina saulė.

Balkone labiau tinka auginti svyrančias braškes, kai ant ūsų mezgasi vis nauji krūmeliai. „Toliau – taip pat skonio reikalas, kokias braškes rinksitės“, – sakė T.Gurskas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius

Žiemojimas

Balkone puikiai auga ir dekoratyviniai augalai, tačiau jiems sunkiau peržiemoti.

„Todėl labai svarbu, kad daugiamečiai augalai būtų gerai paruošti žiemai. Vazonai, talpos, kuriuose auginame, turi būti padaryti su putos sluoksniu. Jos reikia, nes augalai nebijo šalčio, augalai bijo saulės – kai saulė žiemą kaitina vazono šoną, augalo šaknys "mano", kad pavasaris ir reikia pradėti busti. Taip mes prarandame savo augalus“, – kalbėjo specialistas.

Jei į vazoną bus įdėta šiek tiek putos, saulė taip nekaitins šaknų. Tinka uždėti mulčio ar durpių maišelius – tada saulė kaitins būtent juos.

Augalams reikalinga ir priežiūra: reikia skabyti ūglius, karpyti, genėti, sekti, ar nėra kenkėjų, ligų. Tačiau tai, pasak pašnekovo, reikia daryti ir darže.

Šiaurinė pusė – ne nuosprendis

Jei vis tik nutiko taip, kad balkonas yra šiaurinėje pusėje – jį galima paversti jaukia erdve apželdinant dekoratyviniais, pavėsyje augančiais augalais.

„Tiek ir sieneles, tiek ir šonus, kampus. Taip pat tinka auginti gebenes, paparčius, melsves, bergenijas. Taip balkone pasidarytumėte mažą oazę. Šešėliniai augalai, nedidelis fontanas. Būtų nuostabus balkonas, į kurį įėjus pasitinka gaiva“, – kalbėjo T.Gurskas.

Labai svarbu, kad daugiamečiai augalai būtų gerai paruošti žiemai.

Šiek tiek egzotikos

Pasak T.Gursko, balkone puikiai auga ir žiemoja kaktusai.

„Yra kaktusų veislės, kurie net lauke, kieme ar balkone auga. Kas su jais įvyksta? Jie rudenį, prieš žiemą, suglemba, visa drėgmė iškeliauja į šaknis ir taip žiemoja, juos gali ir apsnigti. O pavasarį atsigauna“, – sakė T.Gurskas.

Alfredo Pliadžio nuotr. /Pražydęs kaktusas
Alfredo Pliadžio nuotr. /Pražydęs kaktusas

Kokią žemę rinktis?

Kokia žemė tinka ir kokią ją rinktis balkone augantiems augalams? Tai, pasak agronomo, priklauso nuo augalų, kurie bus auginami.

„Jei šilauogės ar sausmedis – turės būti rūgšti dirva, jei pomidorai, agurkai – tai turėtų būti žemė, skirta daržovėms. Jei norime auginti sukulentus – įvairius kaktusus, perkūnropes – žemė turėtų būti lengvesnė, maišyta su smėliu“, – aiškino pašnekovas.

Vertikalūs sodai

Balkonas – maža erdvė, tačiau vietos trūkumą gali išspręsti vertikalios apželdintos sienos, kur taip pat galima auginti braškes, įvairius prieskoninius augalus.

Tam reikia įsigyti konstruktyvą. Pats paprasčiausias – kai iš medžiagos susiuvamos nedidelės kišenės, į kurias dedamas augalas. Tose kišenėse jis drėkinamas ir žemės tuo atveju nereikia. Tačiau medžiagoje augalai nežiemoja, todėl taip galima auginti tik vienmečius.

Ikea nuotr./Terasos įrengimo idėja
Ikea nuotr./Terasos įrengimo idėja

Kitas konstruktyvas – auginti akmens vatoje, bet taip pat gali kilti rūpesčių dėl žiemojimo.

Geriausi konstruktyvai yra tie, kuriuose augalas auga substrate. Jų galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

„Miesto ūkininkavimas pasaulyje labai populiarėja. Jis tausoja aplinką, vandenį, o daržovės ir prieskoniai yra švieži“, – sakė T.Gurskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius