-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 31

Dažniausi kenkėjai darže: ko nemėgsta šliužai ir amarai?

Taip lauktas derlius daugeliui sodininkų ir daržininkų gali virsti skaudžiu nusivylimu – kenkėjai gali sunaikinti visą įdirbį. Kaip nuo jų apsisaugoti natūraliomis priemonėmis?
Luzitaninis arionas
Luzitaninis arionas / Vida Press nuotr.

Šliužai

Šliužų pastaruoju metu vis daugėja, o ir dauginasi jie pašėlusiai greitai. Kaip nuo jų apsisaugoti? Galite išmėginti kelias namines priemones: „prisikviesti“ juos galite mėgstamomis salotomis. Sudėkite jas į krūvą ir palikite per naktį.

Kai kurie šliužus vilioja ir alumi – į nupjautą butelį ar konservų dėžutę įpilkite alaus ir palikite per naktį. Ryte beliks viską išpilti kartu su šliužais, o indą vėl pripildyti alaus. Padėti turėtų ir skalda bei kiaušinių lukštai, nes aštrios dalelės šliužams itin nepatinka.

„Scanpix“ nuotr./Sraigė
„Scanpix“ nuotr./Sraigė

Sraigės

Sraigių išvengti gali padėti panašūs būdai – kiaušinių lukštai, skalda ir pan. Dar prie daržo galite padėti keletą didelių medinių lentų. Po jomis labai mėgsta slėptis sraigės, nes ten drėgna ir vėsu. Taip pat patariama daržą laistyti ryte, o ne vakare, nes tada sraigės naktį bus kur kas mažiau aktyvios – sausa dirva joms labai nepatinka. Kai kurie sraiges naikina actu ar druska, tačiau nepamirškite, kad šie būdai kenkia ir jūsų augalams.

Kai kurie sraiges naikina actu ar druska, tačiau nepamirškite, kad šie būdai kenkia ir jūsų augalams.

Vikšrai

Vikšrai gali pridaryti išties nemažai bėdų sode ir darže, nes labai mėgsta graužti įvairius gėlių ir daržovių lapus. Kaip išvengti jų daromos žalos? Tam, kad juos atbaidytumėte, pasitelkite kvapų terapiją: pasodinkite šalia čiobrelių ir paprastųjų raudonėlių.

Amarai ir skruzdės

Amarus sunku pastebėti, tačiau jų daroma žala išties didelė – lapai gelsta ir deformuojasi, tampa lipnūs. Tačiau verta žinoti, kad mūsų augalams, gėlynui ir daržui labiausiai kenkia skruzdžių ir amarų draugystė.

Skruzdės – tarpininkės, nunešančios amarus ant augalų. Šis procesas vyksta dėl to, kad amarai maitindamiesi išskiria lipnų skystį, kuris labai patinka skruzdėms. Taigi amarų ir skruzdžių tandemas daržui, sodui ir gėlynui, augalams, žiedams, uogoms gali pridaryti nemažai žalos. Pradėti galite nuo to, kad sukurtumėte skruzdėms ne itin palankias sąlygas, tada sumažės ir amarų.

Vida Press nuotr./Skruzdės ant gėlių
Vida Press nuotr./Skruzdės ant gėlių

Kas nepatinka skruzdėms?

  • Skruzdėms labai nepatinka pelyno, mėtų, anyžių aromatai, todėl galite arba pasodinti šių augalų, arba susidžiovinti, arba pasigaminti jų nuoviro ir palaistyti vietas, kur veisiasi skruzdėlės.
  • Tikinama, kad petražolės, pomidorų, lauro lapai, garstyčios taip pat išvaro skruzdes. Galite susidžiovinti šių lapų ir padėti norimose vietose.
  • Išmėginkite kavos tirščius, sakoma, kad šis kvapas skruzdėlėms nėra pats maloniausias.
  • Pabarstykite cinamonu mėgstamas skruzdžių susibūrimo vietas. Taip pat galite naudoti ir druską ar druskos tirpalą.
  • Kai kurie skruzdes iš gėlyno išvaro ir manų kruopomis, ir priviliodami boružėles, kurios naikina amarus, todėl sumažėja ir skruzdžių. Boružėms patinka kraujažolės, bitkrėslės, šeivamedžiai, krapai ir pan.
  • Verdantis vanduo. Kai kurie pasitelkia štai tokį kovos su skruzdėmis būdą. Ekstremalią procedūrą reikėtų atlikti ne vieną kartą, kol pamatysite rezultatus. Tačiau verčiau pasitarkite su specialistais, koks būdas jūsų atveju tiks labiausiai – gal verčiau išmėginti įvairius atbaidančius kvapus?
  • Pasirodo, skruzdėms ne itin patinka ir česnako (tinka tiek antpilas, tiek skiltelės), citrusinių vaisių žievelių kvapas.
  • Citrinos sultimis galite apipurkšti tas vietas, kuriose dažniausiai lankosi skruzdėlės. Pavyzdžiui, ant durų slenksčių, palangių ir pan. Lauke pravers ir citrinų žievelė. Ją reikia susmulkinti ir išbarstyti, tarkime, vejoje, darže, gėlyne.

Kas nepatinka amarams?

Galite augalus, kuriuos puola amarai, apipurkšti citrusine, pačių pasigaminta priemone. Jums reikės vienos citrinos arba vieno apelsino tarkuotos žievelės, kurią reikia užpilti 0,5 l verdančio vandens. Palikite šį užpilą 12 valandų tamsioje ir vėsioje vietoje. Tuomet perkoškite ir apipurkšite vietas, kur daugiausiai šių kenkėjų – t. y. apatines augalo lapų puses.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius