Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 28

Dėmių valymas (IV): rūdžių, pelėsio, žolės dėmės

Valyti dėmes yra sunkus darbas. Vyrai juokauja, kad jas galima panaikinti per minutę. Kuo? Žirklėmis. Tačiau mes siūlome kitokius receptus.
Skalbiniai.
Skalbiniai. / Shutterstock nuotr.

Patarimai, kaip išvalyti rūdžių, pelėsio, žolės dėmes.

Dėmių valymas (I dalis): kavos, kakavos, arbatos, sulčių ir įvairių uogų dėmės
Dėmių valymas (II): vyno, alaus, tabako, kraujo dėmės
Dėmių valymas (III): riebalų, padažų, žuvų taukų, aliejaus dėmės

1. Rūdžių dėmes nuo baltų audinių galima pašalinti natrio hidrosulfito ir vandens tirpalu (1 arbat. š. natrio hidrosulfito stiklinei vandens). Tirpalą pašildykite iki 60–70 laipsnių ir kelias minutes pamirkykite jame audinį, po to išskalaukite šitame vandenyje.

2. Rūdžių dėmes taip pat galima išvalyti acto arba oksalo (rūgštynių) rūgšties ir vandens tirpalu. (1 arbat. š. priemonės stiklinei vandens). Užkaiskite tirpalą ir trumpam jame pamirkykite audinį, vėliau kruopščiai išplaukite, į vandenį įpilę šiek tiek sodos ar amoniako tirpalo. Jeigu dėmė neišnyksta, procedūrą pakartokite.

3. Jeigu rūdžių dėmė nežymi, galite ją išvalyti citrinų sultimis: sudrėkinkite dėmę sultimis, šiek tiek palyginkite audinį lygintuvu ir išskabkite.

4. Nuo spalvotų audinių rūdis gali pašalinti glicerinio, tarkuotos baltos kreidos ir vandens mišinys (lygiomis dalimis). Šiuo mišiniu įtrinkite dėmę ir palikite parai, o po to audinį išskalbkite.

5. Pelėsio dėmes valykite:

  • nuo medvilninių audinių: užberkite ant dėmės susmulkintos kreidos, uždėkite ant viršaus sugeriamąjį popierių ir palyginkite šiltu lygintuvu.
  • nuo šilkinių ir vilnonių audinų: dėmę pavalykite terpentinu, padenkite plonu sluoksniu sauso molio, uždėkite ant viršaus sugeriamąjį popierių ir palyginkite šiltu lygintuvu.
  • nuo baltų audinų: dėmę sudrėkinkite vandenilio peroksidu, vėliau išskalbkite audinį šiltame vandenyje.
  • nuo spalvotų ir dažytų audinių: dėmę sudrėkinkite amoniko tirpalu. Bet iš pradžių atlikite bandymą ant mažo audinio lopinėlio, įsitikinkite, ar neblunka audinio spalva.

6. Šviežias pelėsio dėmes galima išvalyti patrynus jas svogūnų sultimis ar rūgpieniu ir išskalbus audinį karštame vandenyje.

7. Šviežias žolės dėmes gerai išvalo degtinė, o geriausiai – denatūratas (techninis spiritas). Taip pat galima žolės dėmes pašalinti druskos ir vandens tirpalu (1 arbat. š. druskos pusei stiklinės šilto vandens). Jei dėmė išsivalė, išskalaukite audinį šiltame vandenyje.

8. Nuo baltų audinių žolės dėmes pašalina 3 proc. vandenilio peroksido ir nedidelio kiekio amoniako mišinys.

Prisijunkite prie „Ji“ paskyros „Facebook“ tinkle ir sekite naujienas savo metraštyje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius