Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 02 23

Donkichotė, įkūrusi pirmąją pasaulyje augalų prieglaudą

Jau pusmetį Lietuvoje veikia pirmoji ir vienintelė visame pasaulyje augalų... prieglauda „Gyvybės langelis“.
Augalų prieglaudos įkūrėja Aistė Virketė
Augalų prieglaudos įkūrėja Aistė Virketė / TV3 nuotr.

Jos įkūrėja – Aistė Virketė, šio sekmadienio TV3 laidos „Pasaulis pagal moteris“ viešnia – baigusi rimtus mokslus, šiandien rūpinasi nereikalingais kambariniais augalais. Vienus atiduoda draugai, artimieji, kitus ji randa pasmerktus žūti gatvėje, prie konteinerių ir visi jie gauna antrą šansą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Gripas, kuris nepraėjo

Idėja įsteigti augalų prieglaudą ne vienam laidos žiūrovui skambės keistokai, tačiau Aistė įsitikinusi – tai geriausias ir įdomiausias sprendimas jos gyvenime.

TV3 nuotr./Laidos vedėja K.Rimienė ir Aistė Virketė
TV3 nuotr./Laidos vedėja K.Rimienė ir Aistė Virketė

Laidos vedėjos Kristinos Rimienės paklausta, kaip šią idėją sutiko aplinkiniai, augalų prieglaudos įkūrėja neslėps – ne veltui yra sakoma, jog „savam kaime pranašu nebūsi“. Artimieji neprieštaravo, atvirkščiai – net ignoravo jos veiklą, manydami, kad tai tiesiog praeis. Iš pradžių tai, atviravo Aistė, labai žeidė. Jos vyras Evaldas, pirmasis išgirdęs idėją įkurti augalų prieglaudą, pasiūlė ramiai viską apsvarstyti, juk, pasak jo, idėja turi susigulėti. „Bet kai pamatai, kad šitas gripas nepraeina, tai viskas, vadinasi, reikia palaikyti“, – juokavo Evaldas.

Laidos viešniai teko ne tik įveikti artimųjų skepsį, bet ir įtikinti vyrą, kad ši idėja verta dėmesio, šeimos investicijų, kad tai turi ateitį ir iš to galima gyventi. Aistė atvira – ji, kaip ir daugelis pradedančių verslininkų, neuždirba nieko, tačiau vizija, kad galima ir dirbti, ir daryti gerus darbus, gena ją pirmyn.

Laidos vedėjos K.Rimienės paklausta, kaip kilo tokia išties neeilinė mintis ir nuo ko viskas prasidėjo, Aistė išskyrė paprastą dalyką – meilę gamtai, gimusią dar vaikystėje, praleistoje Dzūkijos miškuose. Būtent vaikystės atgarsiai ir paskatino laidos viešnią saugoti gamtą, esančią šalia mūsų – namuose.

Jau kovo pradžioje prieglaudos įkūrėja keliaus į Turkiją, kur tarptautinėje konferencijoje pristatys savo idėją ir, žinoma, Lietuvą.

Gėlių kalba

„Gėlių kalbą vienodai supranta skirtingų religijų, tautybių ar politinių pažiūrų žmonės. Manau, kad Lietuva sulauks atgarsio visame pasaulyje. Galbūt ši mano vizija labai donkichotiška, tačiau noriu atkreipti visų dėmesį į gamtą, kuri išgyvena ne pačius geriausius laikus“, – neslepia Aistė.

Šiuo metu prieglaudoje yra daugiau kaip 300 augalų, tačiau tai, anot Aistės, tik pradžia. Ji turi didelių planų: pastatyti erdvią oranžeriją, kurioje augalai nebūtų tarsi eksponatai muziejuje, kur vyktų veikla, edukaciniai užsiėmimai.

Laidos žiūrovai, susipažinę su Aiste Virkete, neabejos, kad visa tai ji įveiks – ryžto ir aistros savo veiklai ji nestokoja. „Pasaulis pagal moteris“ – sekmadienį, 10.00 val. per TV3!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius