TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 09 25

Ekspertai atskleidžia: kaip pasiruošti darbo pokalbiui ir gauti norimą pasiūlymą?

Išaugusi specialistų pasiūla diktuoja savo taisykles: Lietuvoje susirasti darbą tampa vis sunkiau. Reikia ne tik žinoti, kaip teisingai rašyti CV, bendrauti darbo pokalbio metu, bet vos per keliolika minučių būtina save pateikti iš geriausios pusės. Tačiau jaudintis nėra ko, jei darbo pokalbiui yra ruošiamasi atsakingai, o rašant CV apgalvojamos menkiausios detalės.
Pokalbis dėl darbo
Pokalbis dėl darbo / 123rf.com nuotr.

Atlikite namų darbus: 5 pasiruošimo žingsniai

Atrankų įmonės „Simplika“ vadovė Akvilė Kazlienė pateikia paprastą planą, kaip tinkamai pasiruošti darbo pokalbiui.

Visų pirma, būtina peržiūrėti įmonės, kurios darbuotoju siekiate tapti, interneto svetainę. Dažniausiai joje pateikiama informacija – vizija, vertybės, įmonės klientai nurodo, ko galima tikėtis iš darbdavio, kokios gyvenimiškos nuostatos turėtų sutapti su jūsų.

Vykdomą įmonės komunikaciją derėtų peržvelgti ir nuo šiandienos neatsiejamose platformose:

„Įprastai socialiniuose tinkluose (Facebook, Instagram ar LinkedIn) galima susidaryti įspūdį apie organizacijos vidinę darbo kultūrą, darbuotojus, tradicijas, šventes“, – pastebi A.Kazlienė.

Antra, kad ir kaip galbūt juokingai tai skambėtų, svarbu „pasigūglinti“ save, pažiūrėti, kokią informaciją apie jus gali surasti darbdavys. Tai gali sumažinti arba padidinti kandidato patikimumą.

Simplika nuotr./Akvilė Kazlienė
Simplika nuotr./Akvilė Kazlienė

Trečia, pailsinus akis reikėtų kritiškai peržvelgti savo CV ir pagalvoti, kokių klausimų galite sulaukti pokalbio metu ir kaip į juos atsakyti: „Dalis klausimų kartojasi visuose pokalbiuose, taigi atsakymus į juos tikrai galima paruošti. darbdavys ar įmonės personalo vadovas jūsų atsakymuose visada ieškos detalių, konkretumo, skaičių ir pavyzdžių iš darbinių ar mokslo situacijų“, – tikina A.Kazlienė.

Ketvirtas žingsnis – labai gerai pagalvoti ir susirašyti jus dominančius klausimus potencialiam darbdaviui. Šio veiksmo nauda – tai ne tik galimybė sužinoti daugiau apie įmonę, darbo specifiką, tačiau jūs tuo pačiu parodysite, kad į pokalbį atėjote pasiruošęs ir esate motyvuotas čia dirbti.

„Ir paskutinis, penktas, labai svarbus momentas – gerai išsimiegokite ir ateikite žvalus bei pasiruošęs naujiems iššūkiams“, – poilsio svarbą pabrėžia personalo paieškos ekspertė.

Atvykite į darbo pokalbį 2–3 minutėmis anksčiau, kad atsipūstumėte, susipažintumėte su aplinka ir kolegomis. Vėluojant būtina įspėti, tačiau atvirkščiai nei manoma, atėjimas per daug anksti – blogo laiko planavimo bruožas.

Jokių gilių iškirpčių, labai trumpų sijonų ar ryškių spalvų.

Skirkite laiko savo išvaizdai bei nusiteikimui

Eidami į darbo pokalbį, vadovaukitės senu posakiu: „Sutinkama pagal išvaizdą, palydima pagal protą.“ Personalo atrankų specialistai vieningai sutaria, jog pirmas įspūdis yra labai svarbus. Išvaizdoje svarbiausia ne kas kita, o švara ir tvarka.

„Apranga turėtų būti švari, išlyginta, tvarkinga bei neiššaukianti: jokių gilių iškirpčių, labai trumpų sijonų ar ryškių spalvų. Jei dalyvaujate dėl vadovaujančios ar aukšto lygio specialisto pozicijos, priimta rengtis dalykine apranga (kostiumas). Kitais atvejais aprangos stilius griežtų reikalavimų neturi ir puikiai tinka kelnės, sijonas, marškinėliai ir megztukas ar švarkelis“, – aiškina A.Kazlienė.

Moterys neturėtų persistengti su makiažu – nei raudonos lūpos, nei vakarinis makiažas nepadės gauti norimo darbo. Svarbiausia išvaizdoje švara: išplauti plaukai, tvarkingi nagai bei malonus kvapas.

A.Kazlienė tikina, jog svarbu ir tai, kaip komunikuosite neverbaline kalba: „Susitikę su įmonės atstovu, pasisveikinkite paduodami ranką. Pokalbio metu būtinai palaikykite akių kontaktą su pašnekovu. Nuleistos ar lakstančios po kambarį akys nesukuria pasitikėjimo žmogumi jausmo, būna sudėtinga klausyti ir užmegzti kontaktą. Jei pokalbyje dalyvauja keli asmenys, tuomet akių kontaktą palaikykite su visais dalyviais.“

Nei raudonos lūpos, nei vakarinis makiažas nepadės gauti norimo darbo.

Pasak „Atranka360” personalo atrankų vadovės Jurgitos Paičienės, darbo pokalbio metu atkreiptinas dėmesys ir į žmogaus nusiteikimą, nuotaiką, kuri išduoda žmogaus charakterį: „Patirtis rodo, kad labai kompetentingas darbuotojas gali būti sunkaus charakterio, ir tokiu atveju vadovai geriau pasirinks tą kandidatą, kuris, nors neturės daug patirties, bet bus labiau sukalbamas. Todėl jei būsite geros nuotaikos, nusiteikę nugalėti, tai išduos žvalus žvilgsnis, šypsena ir laikysena.“

„Atranka 360“ nuotr./Jurgita Paičienė
„Atranka 360“ nuotr./Jurgita Paičienė

Lengviausia tai padaryti atsimenant sėkmingiausias savo gyvenimo dienas, o einant su tokia džiaugsminga būsena į pokalbį visa kūno kalba patvirtins esant nugalėtoju.

Pasikeitęs darbdavio bei darbuotojo santykis

Padidėjusi darbuotojų pasiūla skatina sudėtingesnes bei kruopščiau planuojamas atrankas, kurios susideda iš daug etapų ir kompetencijos testavimo. Tačiau šiandien įgūdžiai svarbūs tiek, kiek ir asmenybė, turinti pritapti prie kolektyvo ir negriauti bendros atmosferos. Todėl tikėtina, jog darbą gaus pretendentas, kurio nuostatos, požiūris į darbą, lūkesčiai, motyvacija sutaps su darbdavio.

Tačiau iš kitos pusės, prieš dešimtmetį pretendentą tardantis pokalbis transformavosi į lygių šalių derybas, todėl šiandien kartais galios persvara būna darbuotojo pusėje.

Dabar darbdaviai ir patys turi padaryti tą kažką tokio, kad kandidatas norėtų pas jį ateiti dirbti.

„Nauja tendencija yra susirasti darbą, kur savęs nereikia keisti, prisitaikyti prie visiškai nemėgstamų veiklų. Tyrimais įrodyta, kad jei darbuotojas gerai jaučiasi darbo vietoje, didelė tikimybė, jog jis bus ištikimas, lojalus ir, gavęs darbo pasiūlymą su didesniu atlygiu ar geresnėmis pareigomis, jo atsisakys.

Darbe praleidžiame apie 70 procentų savo gyvenimo, tad šiuo atveju labai svarbus yra emocinis spektras. Būtent čia prasideda pasitenkinimas darbu bei atsidavimas darbdaviui siekiant geriausių rezultatų“, – sako J.Paičienė.

123RF.com nuotr./Mergina biure
123RF.com nuotr./Mergina biure

Jai pritaria ir A.Kazlienė, teigianti, jog „anksčiau darbdaviai laukdavo ir tikėdavosi, kad prieš juos sėdintys kandidatai turi padaryti kažką tokio įspūdingo, kad gautų darbą. Dabar darbdaviai ir patys turi padaryti tą kažką tokio, kad kandidatas norėtų pas jį ateiti dirbti“.

Ekspertės teigimu, pasikeitė įdarbinimo greitis, darbuotojai nebėra linkę ilgai laukti būsimo darbdavio: „Jauniems specialistams, neturintiems darbo patirties, laisvų darbo vietų šiuo metu Vilniaus darbo rinkoje yra per 400. O tai reiškia, kad kiekvienas jaunas žmogus aktyviai dalyvauja atrankose ir per darbo savaitę gauna bent 3–5 darbo pasiūlymus.“

Šiandien įgūdžiai svarbūs tiek, kiek ir asmenybė, turinti pritapti prie kolektyvo ir negriauti bendros atmosferos.

Einant į darbo pokalbį svarbu įvertinti žmogų, kuriam turėsite dirbti. „Darbdavys neturi teisės užduoti diskriminacinių klausimų apie vaikus, šeiminę padėtį, amžių, religinius įsitikinimus, lytinę orientaciją ar tautybę. Jūs turite teisę į juos neatsakyti, jei vis tiek užduoda. Tai niekaip jūsų neapibūdina kaip specialisto“, – tvirtai įsitikinusi cvonline.lt rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė.

Tačiau ir pačiam nederėtų maitinti darbdavio pažadais, jei turite kuo pasirūpinti namuose. O to daryti ir nebūtina, geriau pasakyti „kas nuo manęs priklausys, tą padarysiu“.

Kaip būti pakviestam į darbo pokalbį?

Nuo darbo paieškos neatsiejama dalis – CV rašymas. Juk būtent jis padeda darbdaviui jus pastebėti bei atsirinkti tinkamus kandidatus. R.Karavaitienės teigimu, prisistatymas turi būti glaudžiai susijęs su darbo skelbimu, kuris vienaip ar kitaip turi atsispindėti CV.

Cv-online.lt nuotr./Rita Karavaitienė
Cv-online.lt nuotr./Rita Karavaitienė

CV reikėtų rašyti tokia seka: kontaktinė informacija, esminė CV dalis – darbo patirtis, išsilavinimas bei papildomi mokymai, kalbų ir darbo kompiuteriu įgūdžiai: „Jei darbo patirties neturite, akcentuokite pasiekimus moksle ir „užklasinėje veikloje“. Beje, savanorystė taip pat laikoma rimta darbo patirtimi“, – pataria R.Karavaitienė.

Didžiausias galvosūkis – ką rašyti prie „pomėgių“ skilties? Dažnu atveju nesinori būti nuobodžiam, tačiau baugu pasakyti per daug, neaktualiai ar neskoningai.

CV rašymo specialistė R.Karavaitienė tiki, jog bendriniai pomėgiai, kaip kinas, muzika, kelionės, neprideda jokios papildomos vertės ir niekaip neatskleidžia asmenybės: „Tačiau, jei kalbėsite tiksliau, pvz., kelionės motociklu po Aziją, jau galite sudominti darbdavį, kaip įdomi asmenybė. Kai buhalterė nurodo, kad laisvalaikiu siuvinėja kryželiu, tai susiję su atidumu detalėms, kruopštumu.“

Ekspertės teigimu, rašant CV, rekomenduojama sutilpti į vieną puslapį. Nuotrauka nėra privalomas CV elementas, tačiau jei segama, pasirūpinkite, kad būtų dalykiška, kokybiška ir be dėmesį blaškančių detalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius