Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 24

Ekspertai: kaip taisyklingai skalbti džinsus ir kokių klaidų nedaryti

Daugelis esame patyrę: kartais užtenka vieno skalbimo, kad nepataisomai sugadintume mėgstamą drabužį. Todėl reikėtų nenumoti ranka į tam tikras taisykles, ypač, kai pasaulyje vis daugiau kalbama apie tvarumą ir skatinama kuo ilgiau dėvėti. Šįkart kviečiame sužinoti, kaip skalbti džinsus – vieną populiariausių visų laikų drabužių, kuriuos daugelis mūsų dėvime kasdien.
Gatvės stilius: „mamos džinsai“
Gatvės stilius: „mamos džinsai“ / Vida Press ir 123rf nuotr.
Temos: 2 Džinsai Kelnės

Kai kurie specialistai sako, kad džinsus reikėtų skalbti tik rankomis, kiti – kad jų nereikėtų skalbti visai – versijų ne viena. Tačiau realybė tokia, kad dažniausiai džinsus mes sukišame su kitais drabužiais į skalbyklę, o po skalbimo piktinamės, kad jie išbluko, susilamdė ar prarado formą.

Kokias taisykles verta žinoti, kad taip neatsitiktų? Portalas Goodhousekeeping.com primena, kad džinsai yra gana tvirto audinio ir atsparūs nešvarumams, todėl juos galite nešioti gana ilgai išvengdami nešvarumų. Taigi, geriausia džinsus skalbti tik po trečio-ketvirto dėvėjimo.

Štai dar keletas patarimų, kuriais verta vadovautis skalbiant džinsus

Pirmiausia, džinsus visada skalbkite išverstus į blogąją pusę. Kodėl? Tai padės išvengti medžiagos dilimo, spalvos išblukimo, susidėvėjimo žymių ant apvadų. Venkite naudoti karštą vandenį, verčiau rinkitės kuo vėsesnį. Išlošite pasirinkę skalbimo priemones, kurios skirtos tamsiems audiniams.

Skalbkite pasirinkę atitinkamą programą. Jeigu ant džinsų parašyta vienokia temperatūra, tai tokią ir rinkitės. Tikrai neverta savo nuožiūra didinti ar mažinti jos tam, kad neva geriau žinote, kaip skalbti. Rekomendacijos ir skirtos tam, kad į jas atsižvelgtumėte. Beje, dar geriau, jeigu šį darbą galėtumėte atlikti rankomis.

Taip pat svarbu užsegti užtrauktukus ir užsegti sagas, kadangi tai padeda išlaikyti džinsų formą ir tuo pačiu neleidžia užkliūti kitiems daiktams skalbyklėje. Beje, jeigu nešiojate plėšytus džinsus, tokius geriausia skalbti rankomis.

Džiovinti patariama taip pat išverstus džinsus, rinktis žemą temperatūrą ir švelnią programą. Patariama pasinaudoti ir kamuoliukais džiovyklei, kad džinsai išdžiūtų tolygiau.

Beje, džinsai ilgiau tarnaus ir išlaikys savo formą tuomet, jeigu juos iš skalbyklės išimsite dar šiek tiek drėgnus. Ištraukę juos iš džiovyklės rankomis suformuokite, išlyginkite raukšles. Džiovindami džinsus aukštoje temperatūroje galite juos sugadinti, kadangi tokiu atveju jie susitraukia, kenčia spalva ir medžiaga.

123RF.com nuotr./Džinsai
123RF.com nuotr./Džinsai

Laikykitės ir kitų svarbių taisyklių, kai skalbiate. Pavyzdžiui, kai kurie stengiasi kaip įmanoma labiau prikimšti skalbyklę ar džiovyklę, tačiau tokiu atveju drabužiai ne tik neišsiplauna, bet ir stipriai susiglamžo. Be to, taip dėvisi audiniai, o užtrauktukai bei sagos gali užstrigti, nutraukti siūles.

Nedelsdami pašalinkite dėmes. Jeigu džinsai dėmėti, neskubėkite iškart jų skalbti – išskyrus tai atvejais, jeigu jie yra visi purvini. Iškart pašalinę dėmes vėliau negaišite laiko, kai reikės jas šalinti įsisenėjusias. Be to, taip drabužis ir kur kas menkiau susidėvės.

Vieną dėmę galite pašalinti švelniais būdais, pavyzdžiui, riebalų dėmes išvalys indų ploviklis, tačiau jo nepatariama iškart pilti ant dėmės – verčiau švelniai įmasažuokite kempinėle ar švariu audiniu. Rašalo dėmes pašalins plaukų lakas arba medicininis spiritas, kremo ar benzino – bulvių krakmolas.

Atskirkite tamsius ir šviesius džinsus. Nors gali pasirodyti, kad visus džinsus galite skalbti kartu, geriau nerizikuokite. Tamsūs džinsai gali nudažyti šviesesnius, todėl tikrai neapsiriksite, jeigu juos skalbsite atskirai.

Skalbkite džinsus be skalbinių minkštiklio. Siurprizas? Tačiau tikrai vertas dėmesio patarimas. Pasirodo, kad dėl audinių minkštiklio džinsai tampa pernelyg minkšti ir greičiau susinešioja.

„Užtvirtinkite“ spalvą. Galite pamėginti išsaugoti spalvą – jums reikia tik nusipirkus džinsus pamerkti juos į šaltą vandenį, kuriame ištirpinti keli šaukštai valgomosios druskos ir įpilta viena stiklinė acto. Mirkykite išverstus į blogąją pusę džinsus vieną valandą ir vėliau gerai perskalaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius