Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01

Eksperto patarimai apie lyginimą ir lygintuvus

Funkcionalus lygintuvas ne tik palengvina kasdienį drabužių lyginimą, bet ir mažiau kenkia medžiagos struktūrai ar net sumažina nelaimingų atsitikimų namuose riziką. 
Lygintuvas
Lygintuvas / Shutterstock nuotr.

Taip pranešime žiniasklaidai teigia „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis.

Galingas ar silpnas?

Nors daugelis vengia galingų prietaisų dėl didesnių elektros energijos sąnaudų, tačiau daugiau galios turintis lygintuvas įkaista kur kas greičiau, todėl galima išlyginti didesnį drabužių kiekį per trumpesnį laiką, susiformuoja intensyvesnė garų srovė.  Vienintelė išimtis – mažesnės galios lygintuvai praverčia keliaujant.

„Tolygiai ir greitai įkaistantis prietaisas yra didelis privalumas lyginant ypatingos priežiūros reikalaujančius ir glamžytis linkusius audinius, pavyzdžiui, sausą liną, medvilnę ar džinsą. Taip pat lyginimui galėsite skirti perpus mažiau laiko nei įprastai, – pastebėjo L. Skruibis. – Kitu atveju, jei lygintuvas įkaista nepakankamai, vietoj garų pradeda tekėti vanduo, ant audinio lieka dėmės.“

Anot eksperto, įsigijus nepakankamai galingą lygintuvą, suprastėja lyginimo kokybė, audiniai greičiau nusidėvi. Pavyzdžiui, jei lygintuvą tenka pakankamai stipriai spausti arba per tą pačią vietą braukti keletą kartų norint išlyginti gilesnes raukšles, audinys silpnėja.

Taip pat skaitykite: Baltoji magija: 40 būdų panaudoti sodą buityje

Aliuminis, keraminis, o gal nerūdijančio plieno?

Nusprendę įsigyti lygintuvą, neišvengiamai susidursite su dilema, kokį padą pasirinkti: aliuminį, keraminį, nerūdijančio plieno ar padengtą kitu lydiniu. Pasak buitinių prietaisų eksperto, tai bene svarbiausia lygintuvo dalis, kuri lemia lyginimo kokybę ir efektyvumą.

„Nesvarbu, kokios rūšies padą pasirinksite, jis tarnaus vienodai ilgai ir atliks savo funkciją, jei prietaisas bus naudojamas pagal paskirtį ir kruopščiai prižiūrimas, – prabrėžė L. Skruibis. – Atsargiai lyginkite drabužius, kuriuose yra sagų, užtrauktukų, kniedžių ir kitų detalių, galinčių subraižyti pado paviršių.“

Ar turi įtakos garų srovės stiprumas?

Sunkiai lyginamus, perdžiūvusius arba karščiui jautrius audinius rekomenduojama prieš lyginant apipurkšti vandeniu arba lyginti per drėgną skudurėlį. Todėl norint lyginti efektyviai ir patogiai, labai svarbu atkreipti dėmesį į garų srauto stiprumą.

„Kuo daugiau skylučių pado paviršiuje, tuo geriau ir tolygiau bus drėkinamas audinys. Ne mažiau svarbi ir skylučių padėtis. Norimą rezultatą pasieksite lengviau, jei skylutės bus išsidėstę tolygiai visame pado paviršiuje, ne tik priekyje. Skirtingiems audinių tipams reikalinga skirtinga lyginimo ir garų temperatūra, todėl praverčia ir garų srovės reguliavimo funkcija”, – akcentavo L. Skruibis. 

Taip pat garai lyginimo metu padeda pašalinti į gilesnius audinio sluoksnius įsigėrusius nemalonius kvapus ir audiniui suteikia naujumo pojūtį.

„Kai kuriuose lygintuvuose yra įdiegta vertikalios garų srovės funkcija, kuri trigubai stipriau garina audinį nei įprastai, todėl lygintuvu neliečiant audinio galima lengvai išlyginti net labai suglamžytus drabužius nenuimant jų nuo pakabos”, – pasakojo ekspertas.

Taip pat skaitykite: Ruošiame kavą namuose: 5 geros kavos paslaptys

Ar svarbi lygintuvo forma ir pado dydis?

Pasitaiko atvejų, kai vienintelis ir pagrindinis lygintuvui keliamas kriterijus – modernus dizainas. Iš dalies toks vertinimas yra teisingas, nes būtent nuo lygintuvo pado formos, dydžio ir storio priklauso prietaiso patogumas ir manevringumas.

„Aptakus prietaiso dizainas ir itin plonas padas su nuolydžiu antgaliu leidžia pasiekti net ir pačias siauriausias vietas, pavyzdžiui apykaklės galus ar tarpelius tarp sagų. Pado paviršiaus plotas platesnis pado paviršius apima didesnį medžiagos plotą, todėl lyginti tampa kur kas paprasčiau“, – teigė L. Skruibis.

Didelė ar maža vandens talpa?

Nuo vandens talpos dydžio priklauso, kiek ilgai galėsite lyginti nepapildydami vandens atsargų.

„Kuo didesnė talpa, tuo lygintuvas bus sunkesnis ir gali paskausti ranka lyginant didelį skalbinių kiekį, o, jei atvirkščiai – talpa per maža, teks dažnai keisti vandenį ir kiekvieną kartą laukti, kol lygintuvas įkais”, – sakė ekspertas.

Taip pat skaitykite: Kaip išlyginti drabužius be lygintuvo?

Jo teigimu, dažniausiai pasitaikanti lygintuvų problema – kalkės, kurios susidaro garams skirtose skylutėse arba ant kaitinimo elemento. Todėl į lygintuvą geriau pilti distiliuotą vandenį, kiekvieną kartą po lyginimo likusį vandenį išpilti iš vandens talpos, kad ši nepradėtų kalkėti. Jei lygintuvas turi išsivalymo funkciją, ją reikėtų taikyti bent kartą per pora mėnesių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius