-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 29

Fitodizainas. Kas tai?

Visos žinome, kad namai be užuolaidų ir augalų būtų labai liūdni. Tačiau dar liūdnesnis vaizdas – bet kaip sustatyti nedailūs vazonai su atželdintomis pelargonijomis ar po tamsia laiptų aikštele merdėti paliktas milžiniškas fikusas.
Augalai interjere
Augalai interjere / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Interjeras

Kad būsto interjeras atrodytų skoningai, turite žinoti, kaip deramai statyti augalus ir kokias sąlygas jie mėgsta. To ir moko fitodizainas, arba augalų komponavimas interjere. Taip tik atrodo, kad štai pastatysiu vazonėlį su visžaliu augalu bet kur ir jau atgaivinsiu kambarį. Nieko panašaus! Ar žinote, kad augalai atlieka ne tik dekoratyvinę, bet ir praktinę funkciją – tinkamai sustatyti suskaido erdvę, atskiria vieną patalpą nuo kitos. Taip pat lemia patalpų orą ir netgi emocinę mūsų sveikatą – vienos gėlės padeda atsipalaiduoti, kitos – susikaupti. Todėl viena labiau tiks miegamajame, kita – darbo kambaryje. Kai kurie augalai, pavyzdžiui, begonijos, pelargonijos atlieka sanitaro darbą – kambaryje gali sunaikinti iki 60 proc. mikrobų.

Praktiški patarimai

Nors vazoniniai augalai gali pagyvinti bet kurį namų kampelį, statydamos juos darbo kambaryje  žiūrėkite, kad augalai netrukdytų vaikščioti ir darbuotis. Ant dažnai varstomų virtuvės spintelės durelių neturėtų svirti gebenės, o ten, kur stovi šviesos šaltiniai, – keroti juos dengiantys augalai.

Apie pavienius augalus ir jų kompozicijas

Kiek ir kokių augalų namuose auginti, turite nuspręsti pačios. Arba pasitarti su interjero dizaineriu. Ir būtinai užduokite sau klausimą – ar aš myliu augalus ir turėsiu kantrybės juos prižiūrėti. Jei ne, namuose pakaks ir vieno kito nelepaus augalėlio. O jeigu esate užkietėjusi gėlių mylėtoja, jūsų namuose turėtų atsirasti vietos ir stilingoms augalų kompozicijoms. Tik žinokite, kad kambarys atrodytų įspūdingai, nebūtina jo perpildyti žaluma. Netgi atvirkščiai augalų perteklius neretai atrodo neskoningai. 

Verta žinoti
Jeigu auginsite pavienius, ypač stambialapius, augalus, pavyzdžiui, dracenas, filodendrus, bengališkuosius fikusus, žinokite, kad tokie itin gražiai atrodo neutraliame fone šviesioje patalpoje. Juos tinka statyti erdviuose prieškambariuose, taip pat patalpose, kuriose nedaug baldų.

Rinksitės augalų kompoziciją? Apsispręskite, kokia ji bus – miniatiūrinė ar žiemos sodo dydžio, tuomet dairykitės tam tinkamos šviesios šiltos ir erdvios patalpos. Vazonus su augalais galite statyti ant specialių lentynų, tvirtinti ant laikiklių prie kapitalinių sienų ir kolonų, netgi lubų. Nedideles augalų kompozicijas iš svyrančių ir šliaužiančių augalų galite komponuoti ir ant stalo, komodos, spintelių.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis augalus

Į namų stilių. Vienokie augalai, pavyzdžiui, gebenės gražiau atrodo moderniame, kitokie, pavyzdžiui, bambukai, bonsai, – rytietiškame, o dar kiti, tokie kaip orchidėjos – klasikiniame interjere. Prie angliško ir prancūziško stilių baldų harmoningai atrodo krūminiai ir vešliai žydintys augalai – ciklamenai, kamelijos, taip pat palmės ir sumedėję augalai.

Erdvę. Vizualiai erdvę didina aukšti, liekni augalai karpytais lapais, pavyzdžiui, palmės. Jei augalas bus išsikerojęs, kambarys vizualiai atrodys mažesnis.

Apšvietimą. Rinkdamosi interjerui tinkamus augalus, atkreipkite dėmesį ne tik į tai, kaip gerai apšviestas kambarys, bet ir į šviesos kritimo kampą, kuris lems, ar augalas bus apšviestas ryškiai ir aiškiai, ar atrodys blankiai tarsi šešėlis.

Vazonėlius. Augalo indas – svarbus akcentas, neretai atsieinantis kone brangiau nei pats augalas. Sakote, neketinate išlaidauti tokiems dalykams. Statykite augalėlius į dekoratyvius krepšius, molinius ąsočius, statinaites, pačių, kad ir dekupažo būdu atnaujintus vazonus. Taip pat žinokite, kad augalai geriau auga keraminiuose, o ne plastikiniuose vazonėliuose, o tie, kurių šaknims būtinai reikia šviesos, pavyzdžiui, orchidėjoms, tik skaidrūs stiklo indai.

Tinkamą patalpos temperatūrą. Nors daugelis kambarinių gėlių sėkmingai prisitaiko prie nuo metų laiko priklausančių temperatūros pokyčių, vis dėlto reikėtų pasirūpinti, kad žiemą patalpoje, kur jos snūduriuoja, būtų ne žemesnė nei 15 ir ne aukštesnė nei 20 ºC temperatūra.

Verta žinoti

  • • Vienas įspūdingo dydžio žalialapis augalas kur kas geriau nei begalė bet kaip sustatytų vazonėlių su apšiurusiais ar ne tokiais išvaizdžiais augalais. Juos galite statyti ne tik ant grindų, bet ir ant įvairių patalpoje esančių paaukštinimų. Mažesnius augalus galite statyti ant lentynų, spintelių, specialių stovų.
  • • Jeigu esate prisiekusi kambarinių gėlių mylėtoja, prieš planuodama interjerą pasakykite tai dizaineriui – erdves galima suplanuoti atsižvelgiant ne tik į jūsų, bet ir augalų poreikius. Juk jeigu iš anksto parinksite jam tinkamą vietą su tinkamu apšvietimu, augalas tikrai augs vešlesnis ir tvirtesnis.
  • • Prieš pirkdamos bet kokį augalą, būtinai perskaitykite informacinį lapelį – sužinosite, ar jis reiklus priežiūrai ir kokią aplinką mėgsta.
  • • Virtuvėje puikiai jaučiasi vijoklinės svyrančios gėlės (jas statykite ant spintelių), stilingai atrodo prieskoniniai ir kiti „valgomi“, tegul ir dekoratyvinės rūšies, augalai, pavyzdžiui, citrinmedžiai, paprikos, spanguolės.
  • • Vonioje augalus auginkite tik tuo atveju, jei joje yra langas. Šilta ir drėgna vonios patalpa ypač tinkama atogrąžų augalams. 
  • • Gėlių dėžėse sukomponuotas augalų kompozicijas galite statyti prieškambariuose, ilguose koridoriuose, laiptų aikštelėse.
  • • Kurdamos šventinį, pavyzdžiui, Kalėdų interjerą, atkreipkite dėmesį į dekoratyviai atrodančius žydinčius augalus, pavyzdžiui, sanpaulijas, azalijas, puansetijas. 
  • • Jeigu visžaliais augalais norėtumėte užpildyti tamsias kambario nišas, pasirūpinkite dirbtiniu apšvietimu – viršuje įsukite specialias lempas. Jeigu mažus šviestuvėlius įtaisysite ir nišos apačioje, jų skleidžiama šviesa paryškins augalo grožį.
  • • Ant šviesiausių pietinių palangių puikiai veši šilumą mėgstantys stepių, dykumų ir kalnų augalai. Nemėgstantys ryškių saulės spindulių augalai puikiai augs ant rytinės bei vakarinės palangių. O štai šalčiausia – šiaurinė palangė puikiai tiks paūksmės augalams, pavyzdžiui, paparčiams, gebenėms auginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius