Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 19

Floristo A.Plindino patarimai, kaip dekoruoti Velykų stalą: už vieną augalą gresia ir bauda

Ramios ar ryškios spalvos? Miško žalumynai ar gėlės? „Niekada iš mados neišeis natūralumas ir gyvybė“, – sako floristas Andrius Plindinas. Savo ruožtu aplinkosaugininkai įspėja, kad vieno iš augalų rinkimas gali baigtis net bauda.
Velykų stalo dekoras
Velykų stalo dekoras / 123RF.com nuotr.

Pataria rinktis ramias spalvas

Dekoruojant Velykų stalą floristas pataria rinktis ramias ir neutralias spalvas.

„Ir šios tendencijos nesikeičia jau daugybę metų, išlieka tos pačios. Per Velykas turėtų būti klojama staltiesė, serviruojami indai, dedamos servetėlės, o bendra stalo visuma turėtų būti ramių žemės spalvų“, – sakė A.Plindinas.

Labai dažnai tenka matyti, kai žmonės, serviruodami stalą, užtiesia languotą arba gėlėtą staltiesę, dega ryškias geltonas ar salotines servetėles, naudoja ryškius indus, uždega spalvotas žvakes.

Asmeninio archyvo nuotr./Floristas Andrius Plindinas
Asmeninio archyvo nuotr./Floristas Andrius Plindinas

„Primaišo per daug spalvų, o juk ant stalo dedame ir maistą, ir margučius. Todėl išeina „mišrainė“, stalas atrodo netvarkingai.

Aišku, žmonės gali imti komentuoti: mes patys pasirenkame, kaip jį puošti ir dekoruoti. Bet jei visi apgalvotų, tai tikrai nebūtų viešoje erdvėje tiek daug tų publikuojamų nuotraukų, kur visi aikčioja, grožisi ir gėrisi, nes jose išlaikytas santūrumas“, – kalbėjo floristas.

Spalvos – detalėse

Jei vis dėlto norisi spalvingumo, A.Plindinas siūlo žaisti detalėmis: „Pamažinus patį kiekį spalvų ir pažaidus spalvingomis detalėmis, galime turėti labai gražų stalą.“

Renkantis spalvingas detales floristas pataria stalą puošti ryškiomis gėlėmis (tulpėmis, narcizais), tiktų spalvoto stiklo taurės arba ryškios servetėlės.

VMG nuotr./Velykų stalo dekoras
VMG nuotr./Velykų stalo dekoras

„Galima pažaisti, padėlioti detales, tačiau bendra visuma turėtų išlikti rami ir neutrali“, – sakė A.Plindinas.

Samanos – visuomet madingos

Prasidėjus pavasariui ant stalo norisi ir žalumos. A.Plindino teigimu, niekada iš mados neišeina tai, kas natūralu ir iš miško.

„Jeigu norisi kiaušinius gražiai sudėti inde, užtenka įkloti lopinėlį samanų. Jei ant stalo norisi žalumos – galima nuskinti lanksvos, klevo šaką, dabar jau netrukus skleisis kaštono pumpurai. Kitaip tariant, žalumą galima „pasidaryti“ pamerkus augalo šakų, kurios išskleis lapus“, – sakė floristas.

„Scanpix“ nuotr./Velykų stalo dekoras
„Scanpix“ nuotr./Velykų stalo dekoras

Samanas A.Pilindinas vadino universaliomis, kurios tinka prie įvairių stalų dekoravimo.

„Pavyzdžiui, galima paimti auksinės spalvos dubenį, įkloti kupstelį samanų ir vidun sudėti kiaušinius. To pakanka“, – kalbėjo specialistas.

Fotolia nuotr./Velykų stalo dekoras
Fotolia nuotr./Velykų stalo dekoras

Tiesa, A.Pilindinas patarė samanų nerauti iš miško, nes jų paklotės sparčiai nyksta: „Jos specialiai auginamos Olandijoje, ir samanų galima nusipirkti parduotuvėje.“

Pataisai – draudžiami

Vienas iš populiarių pavasario augalų, kuriais kartais vis dar puošiamas Velykų stalas, yra pataisai. Tačiau šiuos augalus skinti draudžiama – jie įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą.

„Gamtosaugininkai kartais net reidus prieš Velykas rengia, ir už šiuos augalus žmonės gali būti baudžiami“, – sakė floristas.

Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Pataisai
Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr./Pataisai
  • Kaip informavo Aplinkos ministerija, už laukinės augalijos išteklių naudojimą ar prekybą pažeidžiant nustatytą tvarką Administracinių nusižengimų kodekse nustatyta bauda asmenims nuo dešimt iki trisdešimt eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 30 iki 60 eurų.
  • Už saugomų rūšių laukinių augalų rinkimą, žalojimą, naikinimą, paėmimą iš natūralios aplinkos arba kitokį neteisėtas šių augalų įgijimas ar kitokį naudojimą Administracinių nusižengimų kodekse nustatyta, kad galima skirti įspėjimą arba baudą asmenims nuo 30 iki 300 eurų ir baudą juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 60 iki 580 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius