Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 30

Grilio sezonas prasidėjo: pasitikrinkite, ar turite, ko reikia

Vos pradėjus šilti orams, kiekvienas iš mūsų laiko garbės reikalu užkurti ugnį ir ant jos paskrudinti ką nors gardaus. Nesvarbu, tai vyks prie ežero, miške, ar tiesiog vidiniame kieme. Bet kokiu atveju niekas neprilygs tam jausmui, kurį patiriate, suleidę dantis į ką tik ant laužo spirgėjusį šašlyką ar mėsainį.
Grilio patiekalų kepimas
Grilio patiekalų kepimas / Projekto partnerio nuotr.

Stebina tik vienas dalykas – nors kasdien virtuvėje naudojame daugybę įvairių įrankių ir rakandų, vyrauja įsitikinimas, kad gamtoje to neprireiks. Parūdijusi šašlykinė, penki kreivi iešmai ir iš virtuvės nukniaukta šakutė – štai ir visas standartinis iškylautojo arsenalas.

Pateikiame sąrašą daiktų, kuriuos būtina turėti, kad kiekviena išvyka į gamtą taptų maža kulinarijos švente.

1. Kepsninė. Gerai parinkta kepsninė ne tik lengvai tilps į automobilio bagažinę, bet ir leis pasigaminti beveik bet kokį norimą patiekalą. Profesionalai rekomenduoja populiarias keramines kepsnines, kurios neleidžia maistui išsausėti ir išsaugo natūralų skonį.

2. Kepimo įrankiai. Vieni svarbiausių daiktų, kurie dažnai pražiūrimi. Rinkinyje turėtų būti 4–6 iešmai arba grotelės mėsai, speciali ilga šakutė, mentelė mėsainiams vartyti ir žnyplės, kurios nepamainomos, kai reikia vartyti ar nuo ugnies nuimti kepsnius.

„Prekiaujame grilio įrankiais ne pirmus metus ir matome vis labiau augantį pirkėjų susidomėjimą kokybiškais vokiškais, olandiškais gaminiais. Visi supranta, kad tai yra pirkinys ne vienam kartui, o daugybei metų, tad negaila ir investuoti“, – sako Nomeda Liesienė, įmonės „Metalo amžius“ vadovė.

3. Krepšys. Jums gal ir tinka trečius metus iš eilės naudojamas plastikinis parduotuvės maišas, iš kurio šono kyšo pajuodęs iešmas, tačiau tai nei estetiška, nei saugu – plastikiniai maišai greit praplyšta, aštrius įrankius nešantis žmogus gali susižaloti. Dėl to geriausias pasirinkimas – velti arba pinti krepšiai, pakankamai stori, kad jų nepažeistų aštrūs įrankiai ir patogiai talpinantys savyje būtiniausius indus bei kepimo įrankius.

Projekto partnerio nuotr./Iškylos krepšys „Como“, 4 asmenims
Projekto partnerio nuotr./Iškylos krepšys „Como“, 4 asmenims

4. Pledas. Kiek kartų jums teko valandą ar ilgiau mindžikuoti šalia laužo, laukiant kol iškeps mėsa ir tada suprasti, kad valgyti taip pat teks stovint? Storas ir minkštas pledas tiks tiek patiesimui ant žemės, tiek ir ant suolo ar nuvirtusio medžio, kad sėdėti būtų maloniau.

5. Valymo įrankiai. Apanglėjusi kepsninė ne tik nemaloniai atrodo, bet ir gali ištepti jūsų rankas ir drabužius, be to, sudegusio maisto likučiai naujiems patiekalams gali „paskolinti“ savo kvapą. Laimė, yra specialių šepečių, skirtų specialiai grilio valymui.

„Šepetys turi būti su ilga rankena, kad neišsisuodintumėt rankų, bei su tvirtais metaliniais šeriais. Su juo valymas truks vos kelias minutes, o jūsų kepsninė atrodys švari ir tvarkinga“, – komentuoja N.Liesienė.

6. Krepšelis daržovėms kepti. Grilio iškylose didžiausias dėmesys skiriamas mėsai, tačiau gerai parinktos ir ant ugnies paskrudintos daržovės suteikia patiekalams visiškai naujų skonio spalvų. Vienas iš iškylautojų atradimų – metaliniai krepšeliai daržovėms kepti.

Į tokį krepšelį galima sudėti mėgstamas daržoves (dažniausiai ant laužo čirškinamos cukinijos, svogūnai, paprikos ar pievagrybiai), pašlakstyti aliejaus ir kartais pamaišant kepti. Ant ugnies keptos daržovės bus puikus patiekalas ar garnyras, o serviruoti jas galima iš to paties kepimo indo.

7. Kažkas neįprasto. Profesionalūs virtuvės šefai šią paslaptį jau seniai atrado – kai maisto gamyboje panaudojama kažkas neįprasto, žiūrovams būna maloniau ne tik stebėti procesą, bet ir ragauti jau pagamintą maistą. Todėl savo užantyje turėkite ir vieną kitą nestandartinį daiktą.

Projekto partnerio nuotr./Druskos plokštė kepsnių kepimui
Projekto partnerio nuotr./Druskos plokštė kepsnių kepimui

„Turime produktų, kurie dažniau naudojami profesionalų, tačiau jie pakankamai paprasti ir nebrangūs, kad paįvairintų kiekvieną iškylą. Vienas iš pavyzdžių – Himalajų druskos plokštė. Plokštę iš pradžių reikia įkaitinti ant ugnies, o po to ją padėti ant stalo (geriau turėti specialų medinį pagrindą) ir kepti tiesiai ant jos. Ypač patogu taip kepti produktus, kurie byra ar kuriuos sunku suverti ant iešmo, pavyzdžiui, žuvį, krevetes ir pan. Be to, nereiks papildomai sūdyti, nes pakankamai skonio patiekalui suteiks pati plokštė“, – pasakoja N.Liesienė.

Anot pašnekovės, druskos plokštę taip pat puikiai galima naudoti esant prastam orui, ją įkaitinus orkaitėje ir naudojant kaip mažą stalo kepsninę.

Tarp kitų „Metalo amžiuje“ parduodamų neįprastų grilio reikmenų – šakutės mėsai plėšyti, puikiai tinkančios lėtai keptai kiaulienai (angl. pulled pork) ir speciali forma mėsainių kepimui, padėsianti pagaminti itin išvaizdžius ir sultingus mėsainius.

Daugiau grilio produktų ir patarimų galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius