Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 29

Interjero dizainerė pasiūlė idėją, kaip dar kartą panaudoti žvakių indelius kapinėse

Parduotuvėse jau ruošiamasi Vėlinėms – lentynose pilna dirbtinių gėlių ir įvairiausių formų ir dydžių žvakių. Įvairios gėlių ir žvakių kompozicijos papuoš artimųjų kapus, o vėliau atsidurs – šiukšlyne. Tačiau šiaulietė interjero dizainerė Irmina Savickienė ragina neskubėti visko išmesti į konteinerius – ko nebereikia jums, gal prireiks kitiems.
Vėlinių žvakės
Vėlinių žvakės / 123RF.com nuotr.

Visų šventųjų, Vėlinių dienomis prie kapinių buriuosis lankantieji artimųjų kapus. Kas su naujomis žvakėmis, kas su papildymais stacionarioms žvakidėms.

Kartą lankydama tėvo kapą dizainerė Irmina Savickienė nerado žibinto, kuriame paprastai uždegdavo žvakę. „Teko galvoti, kaip padaryti, kad vėjuotą dieną žvakės įdėklas degtų. Reikėjo grįžti pas pardavėją ir keisti įdėklą į žvakę stikliniame indelyje. Ėjau pro vartus, prie kurių stovi perpildyti komunalinių atliekų konteineriai, bei šalia sukrautas kalnas žaliųjų atliekų, tarp kurių mėtėsi įvairiausių formų ir dydžių stikliniai, jau išdegę, žvakių indai“, – būtent šis vaizdas moterį ir paskatino naujai iniciatyvai.

Matydama prie kapinių nemažėjančius šiukšlių kalnus, išmetamus panaudotus žvakių indelius, I.Savickienė savo socialinio profilio paskyroje sukūrė įrašą-pasiūlymą prisidėti prie pokyčių. „Kam pirkti dar vieną žvakę su žvakide, kai galiu paimti išdegusios žvakės indelį ir į jį įdėti turimą žvakę. Sutaupysiu, o kartu neprisidėsiu prie vartojimo.

Man nebuvo gėda pasilenkti ir paimti. Tačiau, manau, daugeliui nepatiktų raustis po konteinerį ar atliekų krūvą. Kilo mintis, kad galima šalia konteinerių pastatyti žvakių indų lentynas, į kurią žmonės neštų ir statytų jau išdegusias žvakes. Jei man nebereikia, gal kitam reikės. Jei man svarbu – gal ir kitiems rūpės“, – apie iniciatyvą kalbėjo interjero dizainerė.

Socialiniame paskelbtas įrašas sulaukė didelio palaikymo, įvairiausių komentarų, žmonės dalijosi savomis istorijomis. Tokiomis žvakių indų lentynomis jau susidomėjo Radviliškio, Šiaulių miesto savivaldybės. Tikimasi, kad pirmosios atsistos dar iki Visų Šventųjų dienos.

Pasak Irminos Savickienės, pagaminti tokias lentynas nėra sunku, tačiau jų nauda ji net neabejoja. „Esame vartojimo visuomenė. Dėl to noriu priminti žmonėms ir atkreipti jų dėmesį į ekologinį aspektą. Ne tik Visų Šventųjų ir Vėlinių dienomis, bet kasdien į kapines atnešame žvakutes, o indeliai vėliau išmetami į šalia kapinių stovinčius komunalinių atliekų konteinerius. Vėliau daug darbo viską teisingai surūšiuoti, nes tarp žaliųjų atliekų pakliuvęs stiklas dūžta, o jo duženas atskirti yra itin sunku. O žvakių indų lentynose tvarkingi indai galės dar kažkam būti naudingi“, – teigė ji.

Moteris teigia tikinti, kad tik tokią dieną, kaip Vėlinės ar Visų Šventųjų diena, pristačius šią idėją, galima tikėtis ilgalaikių elgsenos pokyčių dėl žvakių indelių kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius