Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 09 22

Interjero dizainerė pataria, kaip šį sezoną įrengti namus: tendencijas diktuoja ir pandemija

Jeigu jūsų namuose yra natūralių medžiagų, neutralių ir pastelinių spalvų tonų, galite būti ramūs, kad šį sezoną interjeras atitiks mados tendencijas. Būtent šiuos akcentus išskiria interjero dizainerė Violeta Ėvaltienė, vardindama, į ką rudenį turėtų atkreipti dėmesį naujai besikuriantieji arba norintys pokyčių. „Keičiantis sezonui, rekomenduoju atkreipti dėmesį į detales – siūlau į namų interjerą įtraukti akcentinius dekoro elementus“, – sako ji.
Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras
Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras / Asmeninio albumo nuotr.

Rekomenduoja atkreipti dėmesį į detales

Kaip aiškina V.Ėvaltienė, interjero tendencijos paprastai pristatomos metams, tad šį rudenį ir toliau madoje išlieka natūralios medžiagos, tokios kaip akmuo ar medis, neutralūs bei pasteliniai spalvų tonai.

„Keičiantis sezonui, rekomenduoju atkreipti dėmesį į detales – siūlau į namų interjerą įtraukti akcentinius dekoro elementus, kuriuos lengva pakeisti, priklausomai nuo metų laiko.

Pavyzdžiui, rudenį galima svetainės ar miegamojo zoną dekoruoti žemiškų spalvų – rudos, karamelės, samanų – pagalvėlėmis, pledais, o stalą papuošti vaza su sezonine gėlių kompozicija“, – sako interjero dizainerė.

Asmeninio albumo nuotr./Violeta Ėvaltienė
Asmeninio albumo nuotr./Violeta Ėvaltienė

Anot Violetos, svarbu, kad namai būti vientisi, stilistiškai ir spalviškai harmoningi, todėl ji visada stengiasi, kad medžiagiškumas kambariuose būtų atsikartojantis ar derinamas su kitais elementais.

„Paprastai interjeras kuriamas asmenybei, todėl labai svarbu išsiaiškinti, kokie yra žmogaus pomėgiai, koks stilius jam patinka ir kokią viziją turi. Tik taip gaunamas geriausias rezultatas, – tikina V.Ėvaltienė. – Pavyzdžiui, jei virtuvės baldų fasadai yra frezuoti, rekomenduočiau, kad ir svetainėje TV zonos balde ar sienos dekore atsikartotų tas pats raštas.“

Nors egzistuoja pakankamai ryškios interjero tendencijos, Violetos teigimu, jos keičiasi kur kas lėčiau, be to, vis atsiranda naujų stilių.

„Interjero tendencijos negali būti lyginamos, pavyzdžiui, su drabužių mada, nes investicijos įkūrimui ir apsirengimui yra labai skirtingos, – aiškina V.Ėvaltienė. – Tačiau užsakovai vis tik renkasi daug modernios klasikos natūralių elementų, tokių kaip akmens paviršiai, medžio dekoras ne tik grindimis, bet ir sienų panelėms.“

Asmeninio albumo nuotr./Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras
Asmeninio albumo nuotr./Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras

Tam, kad namų interjero nereikėtų kasmet kardinaliai atnaujinti, o namai vis tiek išliktų stilingi, Violeta pataria atkreipti dėmesį į dekoro elementus, kurie nėra didelė investicija palyginus su tuo, kiek kainuotų pakeisti baldus ar grindis.

„Svarbiausia pasirinkti prigesintų, pastelinių, šviesių spalvų bazę ir ją derinti su intensyvesnio rašto akmeniu ar medžiu. Taip pat tekstilei reikėtų naudoti akcentines spalvas, kurios, priklausomai nuo interjero tendencijų, gali kisti kasmet. Pavyzdžiui, pernai, anot „Pantone“, metų spalva buvo klasikinė mėlyna, o šiemet – pilka/geltona, – pasakoja V.Ėvaltienė.

– Atnaujinti interjerą galima įsigijus naujų pagalvėlių, šviestuvą, paveikslą, galbūt įkūrus poilsio zoną su supamu krėslu ir augalų kompozicija. Įvairios vazos, žvakidės, namų kvapai kuria jaukumą ir juos lengva atnaujinti priklausomai nuo sezono.“

Atnaujinti interjerą galima įsigijus naujų pagalvėlių, šviestuvą, paveikslą.

Violeta teigia pastebinti, kad užsakovai domisi naujomis technologijomis, tačiau rinkdamiesi baldus ir medžiagas, lieka ištikimi laiko patikrintiems, ilgaamžiškiems sprendimams bei dizainui.

„Žmonės pageidauja išmanių sprendimų elektros prietaisų valdyme, projektuojamos ne tik pažangios apšvietimo sistemos, bet ir garso sistemos, kitų buitinių prietaisų valdymas nuotoliniu būdu“, – atskleidžia interjero dizainerė.

Pandemija diktuoja naujas interjero taisykles

Miesto centre gyvenantys jauni žmonės, anot Violetos, dažniausiai renkasi modernios architektūros naujos statybos kompaktiškus butus. Kaip pasakoja interjero dizainerė, jiems svarbu, kad viskas būtų funkcionaliai sudėliota, klientai nebijo tamsių spalvų, neakcentuoja dekoro elementų, tačiau kreipia dėmesį į gerą apšvietimą.

„Šeimos didžiausią dėmesį kreipia į tai, kad butas būtų patogioje vietoje su teritorijoje įrengtomis vaikų žaidimo aikštelėmis ar parku. Vidaus interjere siekia, kad būtų patogu, o vaikai nesugadintų baldų, todėl medžiagas renku atsižvelgdama į nesudėtingą jų priežiūrą. Stilistiškai projektuojami daugiau šiuolaikiški butai, renkamasi neutralūs pilki ar rusvi tonai“, – atskleidžia V.Ėvaltienė.

Asmeninio albumo nuotr./Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras
Asmeninio albumo nuotr./Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras

Įprastą gyvenimą pristabdžiusi pandemija taip pat padiktavo naujas interjero taisykles – žmonės ėmė daugiau dėmesio kreipti į funkcionalius namus.

„Jiems svarbiausia, kad būtų galimybė dirbti iš namų, tad kuriamos atskiros darbo vietos, kreipiamas dėmesys į patogumą ir praktiškumą. Taip pat ne visi nori bendros svetainės bei virtuvės erdvės, nes dėl pandemijos reikia atskirų darbo zonų, o įrengiant pertvarą, sukuriami du kambariai. Visgi to mažuose butuose nerekomenduoju daryti, kad erdvė nebūtų suspausta.

Virtuvė tapo labai svarbia buto vieta, nes žmonės karantino metu ėmė daugiau gaminti. Be to, renkamasi butai su didesniais balkonais, terasomis, kur prašo pagalbos įsirengiant jaukią lounge zoną su augalais, dekoratyvinėmis lemputėmis, supamais krėslais“, – pasakoja V.Ėvaltienė.

Asmeninio albumo nuotr./Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras
Asmeninio albumo nuotr./Violetos Ėvaltienės kurtas interjeras

Įsirengiant nedidelį butą centre, Violeta pirmiausia pataria pasirinkti funkcionalius baldus, kad būtų apgalvotas daiktų išdėstymas spintelėse ir stalčiuose.

„Jei nėra daug vietos, baldus projektuoju iki lubų tam, kad būtų galima pilnai išnaudoti aukštį ir taip sutalpinti reikiamus, bet mažiau naudojamus daiktus. Visada vadovaujuosi taisykle, kad mažiau yra daugiau, – sako V.Ėvaltienė. – Neretai skatinu žmones įsigyti autorinių meno kūrinių, kadangi taip namai įgauna savitumo.“

Neretai skatinu žmones įsigyti autorinių meno kūrinių, kadangi taip namai įgauna savitumo.

Kaip tik šiuo metu Violeta kuria interjerą viengungio bei šeimos butams mieste ir jau dabar tarp jų mato ryškų skirtumą. Anot jos, pirmasis renkasi daugiau naujų technologijų, interjere vyrauja tamsios spalvos, juodo metalo akcentai.

„Virtuvėje jis renkasi ne valgomojo stalą, bet salą su pusbario kėdėmis. Taip pat vyras atsisako standartinės sienos, skiriančios miegamąjį, ir renkasi stiklinę pertvarą, – vardija interjero dizainerė.

– Šeimai svarbu, kad vaikai turėtų atskirtus kambarius, taip pat pageidaujama suprojektuoti papildomą sanitarinį mazgą su atskiru tualetu, kad rytais prie vonios kambario nebūtų spūsčių. Virtuvėje bus daugiau integruotų prietaisų, joje bus ir sala, ir atskiras valgomasis stalas.“

Violeta pabrėžia, kad kuriant interjerą svarbu atsižvelgti į tendencijas, tačiau pirmiausia namai įrengiami asmenybėms, tad privalu atsižvelgti į kliento gyvenimo stilių, pomėgius, darbą.

„Mada yra svarbu parenkant medžiagiškumą, detales. Vis dėlto tai, kam reikalingos didžiausios investicijos, visų pirma turi būti kokybiška ir ilgaamžiška“, – mano V.Ėvaltienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius