Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 26

Interjero dizainerės patarimai, kaip susikurti namuose patrauklų ir individualų stilių

Interjero dizainerė Monika Juknienė, grįžusi iš pavasarį Milane vykusio vieno svarbiausių metų renginio – Milano dizaino savaitės ir tarptautinės baldų, apšvietimo ir namų įrengimo parodos „Salone del Mobile“, dalijasi įžvalgomis apie karščiausias interjero dizaino naujienas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Atheus interjeras
Atheus interjeras

Anot pašnekovės, jei įdėmiai sektume interjero madas, pastebėtume, kad jos kinta beveik taip pat greitai kaip ir drabužių – interjeruose vyksta nuolatinis atsinaujinimas. Dabar svarbūs skirtingi medžiagiškumo kontrastai, naujai interpretuota šeštojo ir aštuntojo dešimtmečių geometrija, dedamas „raštas ant rašto“: smulkesniu motyvu dekoruotas tapetas, stambiai raštuotos užuolaidos ir margi minkštų baldų apmušalai.

Sigito Gaužėdos nuotr. /Monika Juknienė
Sigito Gaužėdos nuotr. /Monika Juknienė

Atsiranda daugiau lenktų linijų, paviršiai organiški, minkštesni ir tekstūriški, juos norisi paliesti (vyrauja keramika, akmuo). Ypač vertinamas meistrų rankų darbas. Įkvėpimui – „Villeroy & Boch“ kolekcijos „Atheus“ pavyzdys. Estetika, išskirtinė elegancija, natūralios medžiagos, nesenstantis dizainas ir, be abejo, aukščiausia kokybė – visa tai kolekcijos vizitinė kortelė.

Stačiakampiai baldų fasadai suapvalinami, pavyzdžiui, projektuojant žurnalinių staliukų, pietų stalų, netgi darbo stalų kojas taikoma cilindro forma. Aktualūs šiaudų, tamsesnio medžio baldai, akcentai, dykumos spalvos, abstraktūs akvarelės raštai, kurie atsikartoja interjero detalių – vazų, kilimų – raštuose. Žalius augalus keičia džiovinti, išnaudojamas perdirbto plastiko potencialas – japonų dizaineris pristatė iš jo pagamintas vazas.

„Kita dominuojanti tendencija – tai Didžiojo Getsbio, „Art Deco“ ir 21-ojo amžiaus pradžios įtaka, kuriai būdinga prabanga, sodrios spalvos, veliūras“, – svarbiausias šių metų tendencijas apibendrina interjero dizainerė.

Monika Juknienė pataria rinktis optimalius sprendimus. „Universalios interjero kryptys – visuomet teisingas pasirinkimas. Tai minimalistiniai, modernaus šiuolaikinio stiliaus, 50-ųjų, skandinaviški bei neutralių spalvų interjerai“, – vardija pašnekovė.

Erdvės pagal funkcionalumą

Tinkamas interjeras – ne tik akiai malonus vaizdas. Tai kartu ir komfortas juo naudotis ir jame gyventi. Interjero dizainerė Monika Juknienė pataria išskirti namų erdvę pagal naudojimo dažnumą.

Daugiausia dėmesio reikalauja virtuvė, čia būnama dažniausiai, ypač jei šeimoje yra vaikų. Vonios kambarys yra labai svarbi erdvė, kur pasitinkame naują dieną ir ieškome atgaivos po darbų. Tinkamai parinkti vonios baldai ir įranga gali paversti erdvę poilsio šventove, kurioje galima pasikrauti jėgų iš ryto ir atsipalaiduoti vakare.

Kalbant apie vonios įrengimą, rekomenduojama jam skirti ne mažiau dėmesio, nei renkantis televizorių ar svetainės baldus. Tualetas ir vonios kambarys – tai vieta, kurioje kelis sykius per parą apsilanko visi be išimties šeimos nariai.

Pasinaudojus šiomis keliomis gudrybėmis net paprastą vonios kambarį galime paversti rafinuotu ir išbaigtu. Keičiant vonios, praustuvų ar dušo išdėstymą, išlaidos vonios kambariui atnaujinti išaugs, todėl keiskite tik įrangą, rinkitės aukštos kokybės gaminius.

Patrauklumas – detalėse

Turėdami ribotą biudžetą, rankų darbo plytelių tikriausiai atsisakysime – ieškosime kompromisų ir koncentruosimės į funkcionalius dalykus.

Vonioje vienas iš labiausiai naudojamų vonios įrangos komponentų yra maišytuvai. Netinkami maišytuvai „nupigins“ geriausius baldus, grindis bei plyteles ir, priešingai, aukštos kokybės ir nepriekaištingo dizaino maišytuvai pakels vonios kambario vertę.

Raskite tinkamiausias daiktų pasidėjimo vietas. Jei grožio priemonės išsibarsčiusios, o rankšluosčiai sunkiai pasiekiami – kambarys atrodo netvarkingas. Atvirai išdėlioti smulkūs daiktai apkrauna erdvę, todėl renkantis baldus, jų dydį ir dizainą reikalingas tikslingas ir apgalvotas projektavimas.

Pamaloninkime pojūčius. Maudymasis tampa meditatyviu veiksmu, kai, panirus į karštą vonią, aprimsta visi pojūčiai. Į vandenį įlašinkite kvapnaus rožių aliejaus. Rinkitės natūralius augalinius kvapus ar žoleles. Naudokite minkštus rankšluosčius ir vonios kilimėlius, kurių švelnumą jaustumėte atsistoję basomis kojomis.

Būkite kūrybiški ir drąsūs. Išklijuokite vonios kambario sieną įspūdingu gyvo rašto tapetu, ypatingomis nelygios tekstūros ar tamsios spalvos plytelėmis.

Rinkitės ramybę. Išsirinkite tinkamiausią spalvą. Blyški pilkšva, žalia ir melsva spalvos turi raminamąjį poveikį, jos siejamos su atsinaujinimu ir gyvybingumu, todėl gali būti puikus pasirinkimas plytelėms ar akcentinei sienai, norint sukurti ramią vonios kambario aplinką.

Būkite svetingi. Jei laukiate svečių, pagalvokite apie juos ir vonios kambaryje paruoškite papildomų rankšluosčių ar naują muilą. Remkitės viešbučių vonios kambarių pavyzdžiu – jie visuomet minimalūs, tvarkingi, kvapnūs ir su švariais, baltais rankšluosčiais.

Namams atnaujinti visai nebūtina skirti dešimtis tūkstančių eurų. Pakeitus esmines interjero dalis, namai įgaus naują veidą.

7 universalūs Monikos Juknienės patarimai, kaip susikurti tobulą interjerą

1. Ieškokite savo stiliaus

Mada yra tai, ką matome vitrinose, stilius yra tai, ką sudėliojame ir sukuriame iš to, ką išsirinkome ir turėjome. Nekopijuokite parduotuvių vitrinų, kurkite sau patogius ir jaukius namus.

2. Nebijokite spalvų

Vienspalvė balta erdvė yra klasikinis ir skoningas pasirinkimas, bet ji stokoja individualumo. Galima atrasti kitų neutralių, bet įdomių tonų. Geras pasirinkimas yra rusvi atspalviai: deginto molio, medaus ar konjako – jie paverčia interjerą šiltu ir saulėtu.

3. Pasitikėkite interjero dizaineriu

Patirtį turintis profesionalus interjero dizaineris geriausiai žino, kaip tinkamai parinkti spalvas, formas bei dydžius ir išlaikyti dermę bei harmoniją, o erdvę paversti tokia, kurioje norėtųsi būti kuo ilgiau ir dažniau.

4. Laikykitės proporcijų

Mada, architektūra ir interjero dizainas turi vieną bendrą sąsają, tai – proporcijos. Kaip ir drabužių madoje, taip ir interjere turi būti išlaikoma pusiausvyra ir proporcijos: ne per didelė sofa, tinkamo dydžio komoda miegamajame, ne per aukštas žurnalinis staliukas.

5. Naudokite siauras linijas

Plonos linijos visada išgelbsti situaciją ir išlaiko interjerą lengvą. Tai gali būti šviestuvų, fotelių, lovos kojelės, skulptūros elementai, rėmeliai. Kuo linija siauresnė, tuo interjeras grakštesnis.

6. Investuokite į meno kūrinius

Tapyba, grafika, skulptūra, fotografija – visi meno kūriniai namams suteiks jaukumo, šilumos ir individualumo.

7. Rinkitės kokybę

Pirmiausia kokybė, vėliau – kiekybė. Geriau mažiau, bet aukštos kokybės apdailos medžiagos, baldai ir aksesuarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius