Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 15

Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?

Išmanūs namai – tai sistema, apjungianti ir valdanti visus elektrinius namų prietaisus, o jums suteikianti išskirtinį komforto, patogumo bei saugumo pojūtį. Nors šiandien išmanaus namo sąvoką yra girdėjęs bene kiekvienas, visuomenėje vis dar gajus požiūris, jog jis skirtas tik prabangos išlepintiesiems. Visgi, tai gerokai prasilenkia su realybe. Apie tai, kokią įtaką namuose veikiančios technologijos daro jų energiniam efektyvumui bei kaip pakeičia jas naudojančių žmonių kasdienybę, kalbamės su Ogmios mieste įsikūrusios parduotuvės „Lemona electronics“ išmanių namų sprendimų verslo plėtros vadovu Andrejumi Kuzmicku.
Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti? / Partnerio nuotr.

Pasak specialisto, išmaniųjų technologijų atsiradimas namuose rodo dar stipresnį šių priartėjimą prie žmogaus ir jo lūkesčių bei galimybių. „Dar prieš keliolika metų negalėjome net pasvajoti, kad turėsime galimybę keliais mygtuko paspaudimais nuotoliniu būdu valdyti namų šildymą ar apšvietimą. Pirmieji tokie sprendimai buvo pakankamai brangūs ir prieinami labai siauram ratui žmonių. Tačiau dabar, technologijoms nuolat tobulėjant, turime galimybę naudotis santykinai nebrangiomis priemonėmis, leidžiančiomis mums savo namuose sukurti sistemas, leidžiančias ne tik sutaupyti, bet ir gyventi patogiau bei paprasčiau“, – tikina A.Kuzmickas.

Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?

Kodėl namuose verta diegti išmanias sistemas?

Pašnekovas išskiria keturias pagrindines priežastis, kodėl išmanūs namai yra patrauklūs daugeliui – tai komfortas, patogumas, saugumas ir energinis efektyvumas. „Išmanieji namai atsakingi už tai, kad namuose esantys įrenginiai veiktų pagal jūsų poreikius – individualiai parinkdami nustatymus galite valdyti praktiškai visus elektrinius namų prietaisus, taigi, pasirūpinti tuo, jog apšvietimas automatiškai reaguotų į paros metą, šildymas į orų prognozę, o kur dar galimybė visas šias sritis valdyti naudojant nuotolinius pultelius arba išmaniuosius telefonus, pamirštant vaikščiojimą prie kiekvieno prietaiso atskirai, – pasakoja specialistas ir priduria, jog išmaniosios technologijos namuose gelbsti ir nuo kiekvienam pažįstamų situacijų, kai tik išvykę prisimename, kad pamiršome išjungti lygintuvą ar viryklę. „Tokia problema nors kartą gyvenime tikriausiai yra ištikusi mus visus. Tačiau namuose įdiegus išmaniąsias sistemas jos nebelieka – prisiminę, kad palikote įjungtus tam tikrus buitinius prietaisus, keliais mygtuko paspaudimais galite atjungti elektros srovę lizduose“, – tikina A.Kuzmickas.

Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?

Anot jo, ne mažiau svarbūs yra ir saugumo bei energinio efektyvumo aspektai. „Įdiegus išmanius apsaugos įrenginius, namus stebėti galima net esant už tūkstančių kilometrų, tad išvykę visuomet žinosite, ar viskas gerai. Tokia sistema ne tik geba aktyviai stebėti, nustatyti ir automatiškai pranešti apie įvairias grėsmes, tokias kaip vandens nuotėkio, gaisro, įsilaužimo ir kt., bet ir gali būti pilnai valdoma nuotoliniu būdu“, – teigia pašnekovas ir priduria, jog paskutinė, energinio efektyvumo, nauda neigia visus mitus apie išmaniųjų namų buvimą tik prabangos produktu. Namų automatizavimas leidžia sumažinti išlaidas išjungiant nenaudojamus elektros prietaisus, adaptuojant apšvietimo intensyvumą arba išjungiant apšvietimą tuo metu, kai patalpoje nieko nėra. „Bene didžiausias energinių kaštų taupymo efektyvumas pasiekiamas tuomet, kai komfortiška temperatūra valdoma kiekvienoje patalpoje individualiai, atsižvelgiant į gyventojų įpročius, individualius poreikius bei kitus faktorius, tokius kaip paros laikas, lauko oro sąlygos ir t.t. Tokiu būdu išmaniosios namų sistemos tampa gera investicija, pakeliančia gyvenimo kokybę į naują lygį“, – pasakoja A.Kuzmickas.

Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?

Kokias sritis gali valdyti išmaniosios sistemos?

Išmanūs namai leidžia patogiau ir efektyviau valdyti namų apšvietimą, šildymą, apsaugos sistemas ir kitus įrenginius, tokiu būdu sukuriant patogesnę ir saugesnę jūsų namų aplinką. A.Kuzmickas išskiria kelias pagrindines sritis, kurių automatizavimas šiandieną yra populiariausias:

  • Šildymas, vėsinimas

Galite itin paprastai nustatyti, kurias patalpas namuose šildyti ir kokią temperatūrą jose palaikyti, o kai kuriuose įrenginiuose ir nustatyti įprastą grįžimo namo laiką, tokiu būdu perduodant sistemai žinią, jog metas įjungti šildymą tam tikrose patalpose. Tokia sistema padeda ženkliai sumažinti energijos sąnaudas, kadangi apima ne tik temperatūros kontrolę, bet ir kitus išmaniųjų namų įrenginius. Pavyzdžiui, sistema automatiškai išjungs šildymą ar kondicionavimą tame kambaryje, kuriame atvertas langas, kad energija nebūtų eikvojama nereikalingai. Kitas pavyzdys – žaliuzių arba užuolaidų valdymas atsižvelgiant į oro sąlygas lauke, saulės padėtį, šildymo ar vėsinimo poreikį.

Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
  • Apšvietimas

Išmanioji sistema suteikia galimybę visą namų apšvietimą valdyti nuotoliniu būdu, naudojant išmanųjį telefoną ar kompiuterį iš bet kurios namų ar pasaulio vietos. Taip pat, ji gali būti valdoma ir automatiškai – atsižvelgiant į paros laiką arba jutiklių (judesio, šviesos lygio ir kt.) gaunamą informaciją. Apšvietimo sistema padeda taupyti užtikrindama, kad apšvietimas įjungiamas tik tada ir tik ten, kur jo reikia. Vieningai valdant apšvietimą galima susikurti scenas kiekvienai situacijai: šventiniai pietūs, vakaras prie televizoriaus ekrano, vakarėlis, budintis apšvietimas, imitavimas, kad namuose kažkas yra ir t.t.

  • Apsauga

Sistema apima bendrą namų saugumą ir pagal poreikį saugo nuo įsilaužimo, gaisro, smalkių ir dūmų, užliejimo padaromos žalos. Ji naudoja įvairius jutiklius, kurie itin tiksliai įvertina esamo pavojaus pobūdį bei apie tai nedelsiant praneša jums. Vieninga sistema gali reaguoti į pavojus ir atlikti tam tikrus gelbėjimo ar prevencijos veiksmus: aptikus dūmus atidaryti langus bei įjungti apšvietimą tam, kad evakuotis būtų lengviau. Esant vandens nuotekiui – automatiškai nutraukti vandens tiekimą.

  • Klimatas

Automatizuotas žaliuzių valdymas – ne tik papildomas patogumas, tačiau ir galimybė užtikrinti saugumą išvykus iš namų. Vakare žaliuzės gali automatiškai užsidaryti vos saulei nusileidus, o ryte lėtai pakilti, tokiu būdu įleisdamos šviesą į jūsų miegamąjį, tačiau dar svarbiau, jog žaliuzės gali automatiškai nusileisti ir pasikelti nereguliariais laiko intervalais, tokiu būdu imituodamos žmonių buvimą namuose. Prie vieningos valdymo sistemos galima prijungti ir jau namuose esančius kondicionavimo ar vėdinimo prietaisus. Tuomet kondicionavimas bei vėdinimas bus valdomas pačiu ekonomiškiausiu būdu.

Specifinių žinių nereikalaujantys sprendimai

Pašnekovas pažymi, jog išmanieji sprendimai namuose gali būti paprasti, tokie kaip nuotolinis ar automatinis kelių šviestuvų valdymas, arba apjungiantys visus namuose esančius prietaisus ir sukuriantys vientisą sistemą. Nuo to priklauso ir galimybė namus išmaniais paversti savo jėgomis. „Pirmuoju atveju išmanių sistemų įrengimas tikrai nereikalauja jokių specialių žinių ar gebėjimų – tereikia atsisiųsti kelias programėles, įdiegti jas į savo telefoną ir pasirūpinti reikiamais įrenginiais. Tačiau, jei kalbame apie visą namą apimančios vientisos sistemos projekto parengimą ir įgyvendinimą, gali prireikti ir profesionalų pagalbos“, – teigia specialistas.

Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?
Partnerio nuotr./Išmanūs namai – kas tai ir kaip juos susikurti?

Taip pat, anot jo, nenorint investuoti didesnių sumų ar dvejojant dėl išmanių technologijų tikslingumo, derėtų pradėti nuo paprastų dalykų, pavyzdžiui, namų apšvietimo valdymo sprendimų – apšvietimo intensyvumo, spalvos ar įjungimo/išjungimo valdymas nebus didelė investicija, tačiau leis išbandyti išmanių namų teikiamus privalumus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius