Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 11 19

Istoriniai faktai vietoj gandų. Tikroji riterių tamplierių istorija

Riterių tamplierių, kurių visi bijojo ir gerbė, didybę pranoko tik apie juos sklandantys mitai. „Riterių tamplierių paslaptys“ – trijų dalių Viasat History serialas, kurio premjera bus lapkričio 23 d. 22:00, pasakoja apie greitą riterių kelią į valdžią ir įspūdingą kritimą. Laida, pasitelkus istorinius faktus, o ne legendas, tyrinėja jų slaptus ritualus ir papročius, kurie išlikę iki šių dienų. Mūsų straipsnis atskleidžia šių liūdnai pagarsėjusių riterių paslaptį.
Istoriniai faktai vietoj gandų. Tikroji riterių tamplierių istorija
Istoriniai faktai vietoj gandų. Tikroji riterių tamplierių istorija / Partnerio nuotr.

Pradėkime nuo pradžių: kuo tamplieriai skyrėsi nuo įprastų riterių?

Ordinas buvo įkurtas XII amžiuje, o jo nariai buvo vienuoliai ir kareiviai, kurie „atsiskaitydavo“ pačiam popiežiui. Daugumai paprastų riterių tiesiog gerai sekėsi mūšio lauke – jie buvo žiaurūs ir nevaldomi, o štai tamplieriai buvo susaistyti priesaikų ir kovodami nesivadovavo vien tik godumu. Tamplieriai kovojo dėl didžio bendro tikslo, tad buvo ypatingai drausmingi kariai.

Partnerio nuotr./Istoriniai faktai vietoj gandų. Tikroji riterių tamplierių istorija
Partnerio nuotr./Istoriniai faktai vietoj gandų. Tikroji riterių tamplierių istorija

Kokia sistema veikė ordine? Kokie reikalavimai stojantiems?

Ordino nariai buvo suskirstyti į tris klases: Elitiniai broliai riteriai buvo renkami iš aristokratijos gretų, jie jau turėjo riteriams reikalingą parengimą; Riteriai seržantai buvo amatininkų ir pirklių sūnūs, be kovų mūšio lauke jie dar buvo atsakingi už kasdienio ordino gyvenimo tvarkymą; šalia jų buvo Vienuoliai, kurie rūpinosi dvasiniais riterių poreikiais. Kandidatai ritualo metu turėjo duoti skaistybės, paklusnumo ir nuolankumo įžadus ir prisiekti kovoti už Šventąją Žemę. Tačiau šios pareigos turėjo ir šiokių tokių privilegijų: skirtingai nei kitiems tikintiesiems jiems nebuvo būtina pasninkauti prieš šventes, mat turėjo tausoti jėgas.

Kas juos taip išgarsino? Drausmė?

Iš dalies – taip. Jiems buvo klijuojama patikimų, nenugalimų karių etiketė. Rytuose jie išgarsėjo savo kariniais gebėjimais gindami Šventąją Žemę. Vakaruose buvo itin svarbi naujus ordino narius verbuojančių vadų ekonominė ir finansinė įtaka. Vienuolynai išmaniai investuodavo iš mūšių ir aukų sukrautus turtus, na o ordino pajamos po sėkmingų investicijų į prekybą ir gamybą neretai viršydavo net karališkojo iždo pajamas. Tad nenuostabu, kad riterių tamplierių ordinas buvo laikomas vienu iš pagrindinių kapitalizmo pirmtakų.

Kodėl jie žlugo?

Tamplierių vadą ir vyriausius veikėjus užvaldžiusi puikybė nepadėjo išsaugoti Jeruzalės. XIII amžiaus pabaigoje jų vadovaujamas ordinas ėmė veltis į abejotinos baigties mūšius, kurių metu buvo daug beprasmiško kraujo praliejimo... Na, o jų neva neišsenkantys turtai viliojo vis daugiau valdovų.

Vėliau jie buvo apkaltinti sodomija, areštuoti, kankinami ir galiausiai Prancūzijoje sudeginti prie gėdos stulpo. Du šimtmečius klestėjęs ordinas žlugo dėl vieno žiauriausių sąmokslų istorijoje. „Riterių tamplierių paslaptys“ pasakoja apie jų nuopuolį, praeitį, palikimą ir nepaprastą energiją, kurią galime jausti ir šiandien. Pirmosios serijos premjera – lapkričio 23 d., pirmadienį, 22.00 val. per Viasat History.

Įsitikinkite ar sekate mus Facebook.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius