Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 14

Jauskitės ramūs dėl savo augintinio: liga, trauma ar nelemta išdaiga neįstums į finansinę duobę

Kai grįžus namo pasitinka šokinėjantis iš džiaugsmo šuo ar apie kojas trinasi murkiantis katinas, kaip ranka nubraukia darbo rūpesčius, dienos nuovargį ir stresą. Šunų ir kačių šeimininkai sako, kad viską atiduotų dėl savo mylimo gyvūno, bet kai iš tiesų nutinka bėda – augintinis suserga ar patiria traumą, gydymo kaina gali sukelti šoką. Nesinervinkite, tikrai neliksite vieni su savo bėda, jei turėsite augintinių draudimą, kuris kompensuos gydymo išlaidas ar padengs nuostolius dėl dingusio gyvūno.
Šuniukas, trauma
Šuniukas, trauma / 123RF.com nuotr.

Kaip rodo draudimo bendrovės „If“ statistika, šunų šeimininkai dažniausiai kreipiasi dėl staiga pablogėjusios augintinio savijautos, ausies uždegimo, ūmaus kepenų nepakankamumo, apsinuodijimo, šlapimo takų uždegimo, įvairių traumų. Kačių augintojai kreipiasi rečiau, nors šie naminiai gyvūnai taip pat neapsaugoti nuo įvairių ligų ir dažniausiai serga infekcinėmis, virusinėmis ligomis, peršalimu, sloga, pasitaiko ir traumų, ypač – nagų lūžių.

Vidutiniškai išlaidos, skirtos įvairiems apsinuodijimams, ūmioms skrandžio ligoms, onkologinėms ligoms gydyti, siekia apie 400 eurų, kojų traumų, kaulų lūžių gydymas brangesnis, jis gali kainuoti ir iki 700 eurų. Augintinio draudimas padengia gydymo išlaidas, išskaičiavus 40 Eur išskaitą.

Draudžiami augintiniai nuo 2 mėnesių amžiaus

Kai į namus atkeliauja naujas šeimos narys, norisi keturkojui suteikti visavertį gyvenimą, kad jis būtų stiprus, sveikas, linksmas ir teiktų džiaugsmą savo šeimininkams. Dar visai mažą šuniuką ar kačiuką, kai tik jis atskiriamas nuo savo motinos ir pradeda savarankišką gyvenimą naujuose namuose, ne tik būtina paskiepyti, pasirūpinti ligų profilaktika, bet ir apdrausti.

123RF.com nuotr./Šuniukas, trauma
123RF.com nuotr./Šuniukas, trauma

Apdrausti galima augintinius nuo 2 mėnesių iki 8 gimtadienio. Draudimo bendrovė tokias amžiaus ribas nustatė pasitarę su veterinarais ir atsižvelgė į tai, kad tam tikros ligos būdingos skirtingoms šunų ir kačių veislėms, taip pat skiriasi jų amžiaus trukmė.

„Atsižvelgdami į klientų poreikį, netrukus pasiūlysime galimybę augintinį drausti iki 11-o gimtadienio. Šis pasiūlymas galios visiems, kurie savo keturkojį nepertraukiamai draus bent penkerius metus arba paprasčiau kalbant – jei savo šunį arba katę pirmą kartą apdraus iki 3 gimtadienio, draudimo sutartį kiekvienais metais galės tęsti iki senatvės, t.y., kol augintiniui sueis 11 m.“, – teigia T.Sinkevičius, draudimo bendrovės „If“ Privataus turto draudimo produkto vadovas.

Kompensuojami nuostoliai dėl augintinių išdaigų ar jį praradus

Kartais pasitaiko, kad šeimininkas nesuvaldo savo šuns, ir jis įkanda praeiviui, kaimynų katei, sukelia eismo įvykį ar pridaro kitų materialinių nuostolių. Tokiems augintinių šeimininkams itin aktualus civilinės atsakomybės draudimas, kuris atlygina aplinkiniams žmonėms ar jų turtui padarytą žalą.

Draudimas galioja ir tuo atveju, jei augintinis pabėgo ar buvo pavogtas. Tokiu atveju būtina nedelsti, apie įvykį pranešti policijai ir pradėti dingusio gyvūno paieškas. „Apie paiešką paskelbkite socialiniuose tinkluose, iškabinkite skelbimus namo laiptinėse, kreipkitės į kaimynų bendruomenę, išsiųskite informaciją į vietines gyvūnų prieglaudas. Jei nepaisant visų pastangų gyvūnas neatsirado, išmoka mokama ne anksčiau, nei po mėnesio nuo gyvūno dingimo dienos“, – sako T.Sinkevičius.

123RF.com nuotr./Šuniukas, trauma
123RF.com nuotr./Šuniukas, trauma

„If“ patirtis rodo, kad dingusį gyvūną rasti paprasčiau, jei jis yra registruotas Gyvūnų augintinių registre. „Jei to nebuvote padarę, suradus savo keturkojį, rekomenduojame nedelsiant paženklinti ir registruoti Gyvūnų augintinių registre, nes neregistruotą gyvūną augintinį gali pasisavinti jį radę ir neturėję galimybės jo grąžinti kiti asmenys. Be to, užregistravę šunį ar katę Gyvūnų augintinių registre, galėsite įrodyti, kad dingęs gyvūnas priklauso jums“, – pabrėžia T.Sinkevičius.

Draudimo bendrovė primena, kad atnaujintas Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas numato, jog iki 2022 m. gegužės 1 d. visi šunys ir katės privalo būti užregistruoti Gyvūnų augintinių registre. „Nuo to laiko patvirtintos registracijos registre reikalausime ir draudžiant augintinį. Tačiau rekomenduojame nedelsti ir tai padaryti jau dabar“, – atkreipia dėmesį vadovas.

Kelionė su augintiniu

Su šunimi, o kartais ir kate, galima keliauti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Jei planuojate tolimesnę kelionę, reikia gerai pasiruošti, kad atostogų neapkartintų netikėtos kliūtys dėl augintinio ligos ar traumos.

„Jei augintinio gyvybei iškils pavojus, jis susirgs ar patirs traumą, ir privalėsite atšaukti planuojamą ar nutraukti vykstančią kelionę užsienyje, draudimas kompensuos kelionės atšaukimo arba skubaus grįžimo iš atostogų išlaidas, tokias kaip lėktuvo bilietai ar viešbučio rezervacija iki 700 eurų sumos“, – teigia T.Sinkevičius.

123RF.com nuotr./Šuniukas, trauma
123RF.com nuotr./Šuniukas, trauma

Jei šuo praranda gebėjimus vykdyti užduotis

Su dideliais iššūkiai susiduria ir tarnybinių bei medžioklinių šunų šeimininkai, kurie į savo augintinių dresūrą investuoja daug pastangų, laiko ir pinigų, todėl jiems labai svarbūs augintinių gebėjimai vykdyti užduotis. Jei draudimo apsaugos galiojimo laikotarpiu dėl ligos arba traumos šuo tampa nebetinkamu atlikti specialias užduotis, išmokama pusė gyvybės draudimo sumos.

Draudimo kainą lemia ir augintinių dydis

Jei svarstote apdrausti savo augintinį, jums aktualus draudimo įmokos dydis, kuris priklauso nuo kelių pagrindinių faktorių: augintinio dydžio, amžiaus, veislės ir kt.

Anot T.Sinkevičiaus, stambių gyvūnų draudimas beveik visada kainuos brangiau, nei smulkių: „Taip yra dėl savaime suprantamos priežasties – patyrus traumą ar susirgus skirtingų kategorijų gyvūnų gydymo išlaidos skiriasi.“

Galite palyginti kainas įvertinę šių dviejų šunų draudimą: jauno Maltos bišono paprasčiausias draudimo variantas (medicininių išlaidų draudimas iki 400 eurų išlaidoms padengti kiekvienam įvykiui ir viso iki 2500 eurų per metus), metinė įmoka siektų apie 43 eurus arba 3,6 eurų per mėnesį. Auksaspalvio retriverio draudimo įmoka tomis pačiomis sąlygomis siektų maždaug 70 eurų metams, arba 5,80 eurų per mėnesį.

Terapinių šunų šeimininkai jaučiasi saugesni ir ramesni

Be augintinių draudimo sunkiau savo veiklą būtų vykdyti Kaniterapijos asociacijai. „Pirmiausia, mums rūpi, kad terapiniai šunys būtų saugūs – draudimas tikrai yra vienas didesnių saugumo garantų“, – sako Kaniterapijos asociacijos prezidentė Vilmantė Pakalniškienė.

Terapinių šunų šeimininkai įdeda daug pastangų ir lėšų į jo parengimą, specialias treniruotes dresūros aikštelėje, egzaminus, kasdienę priežiūrą. Svarbu ir tai, kad fizinė bei emocinė šuns savijauta visada turi būti puiki. „Šunų draudimas suteikia tam tikrą ramybę, pasitikėjimą ir patiems terapinių šunų vedliams, šių šunų šeimininkams. Jie jaučiasi užtikrinti, kad, atsitikus nelaimingam atvejui, iškart sulauks dėmesio ir finansinės kompensacijos, neliks vieni su savo bėda“, – pabrėžia V.Pakalniškienė.

Kaniterapijos asociacija, apdraudusi savo narių terapinius šunis, labai aiškiai išsako savo požiūrį: jūs esat svarbūs, jūsų veikla mums svarbi, mes jus vertiname. „Drausdami asociacijos terapinius šunis stipriname narystę ir pasitikėjimą organizacija“, – tvirtina V.Pakalniškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius