-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 30

Kad naudojatės telefonu tualete, žinome. Bet ar valėte kada jo ekraną?

Mūsų gyvenimai tapo „ekranizuoti“ – darbinį kompiuterį ir televizorių pastaraisiais metais papildė mobilieji įrenginiai. Išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai lydi mus visur, net ten, kur „karaliai pėsti vaikšto“.
Mergina su telefonu.
Mergina su telefonu. / Shutterstock nuotr.

Apklausų duomenimis, 75 proc. visų telefonų vartotojų JAV ir Didžiojoje Britanijoje naudojosi telefonu, būdami tualete.

„O2“ ir „Sony Mobile“ tyrimo duomenimis, 59 proc. apklaustųjų reguliariai susirašinėjo tekstinėmis žinutėmis, būdami tualete, 45 proc. siuntė elektroninį paštą, o 31 proc. prisipažino iš „karališkojo kambariuko“ atsakinėję į telefono skambučius.

Nieko nuostabaus, kad Arizonos (JAV) universiteto mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, 6,5 kvadratinių centimetrų plotelyje ant telefono susikaupia daugiau nei 25 tūkst. bakterijų.

Išauga pavojus pasigauti kenksmingą bacilą

„Bakterijų kiekis, susirenkantis ant išmaniojo telefono ekrano ar mobiliojo telefono mygtukų, yra didžiulis. O štai retas kuris valo telefoną, todėl pavojus pasigauti kenksmingą bacilą itin išauga – juk atsiliepę telefonu mes laikome jį prie pat kvėpavimo takų“, – pastebi Tomas Andrejauskas, Lietuvos biotechnologijų startuolio „ProBioSanus“ vadovas.

Probiotikų pagrindu sukurtos valymo priemonės blogąsias bakterijas pakeičia gerosiomis.

Aukso medaliu už indų ploviklį su probiotikais apdovanota bendrovė pristatė pirmąjį pasaulyje rinkinį, sudarytą iš probiotinių valymo priemonių, skirtą darbo vietų priežiūrai.

Rinkinį sudaro mobiliųjų įrenginių ekranams bei kompiuteriams, taip pat klaviatūroms ir kitiems paviršiams valyti skirtas specialus valiklis su probiotikais ir „3M“ mikropluošto aukštos kokybės šluostė.

„Šis produktas – tai tarsi pirmosios pagalbos rinkinys. Jis padės patogiai ir greitai nuvalyti bet kokį ekraną ar kitą technikos prietaisą“, – sako T. Andrejauskas.

Retas prižiūri savo darbo vietą tinkamai

Tyrėjų teigimu, pagal darbo vietos užterštumą antroji vieta (pirmoji atitenka telefonams) atitenka kompiuterio klaviatūrai. 27 proc. visų tirtų klaviatūrų yra pavojingai užterštos bakterijomis.

Beveik ant visų jų buvo rasta stafilokokų šeimos bakterijų, 80 proc. kompiuterių klaviatūrų turėjo difteroidus, 72 proc. – mikrokokus.

27 proc. visų tirtų klaviatūrų yra pavojingai užterštos bakterijomis.

Pasak „ProBioSanus“ vadovo, sukurti asmeninės darbo vietos valymo rinkinį paskatino daugelyje darboviečių galiojanti tvarka, pagal kurią už darbo stalą atsakingas prie jo dirbantis žmogus.

„Iš savo patirties žinau, kad ne vienoje kompanijoje valytojoms net yra draudžiama liestis prie darbuotojų stalų, tačiau patys šio darbo juk irgi retas kuris imamės“, – sako T. Andrejauskas.

Skirtingai nei stiprūs cheminiai valikliai, išnaikinantys visą mikrobiologinę terpę, probiotikų pagrindu sukurtos valymo priemonės blogąsias bakterijas pakeičia gerosiomis.

Po valymo šios sukuria savo kolonijas švariame plote ir nukonkuruoja patogeninius mikroorganizmus. Tokiu būdu sukuriamas natūralus fizinis barjeras ligoms plisti, o tai kartu ir mažina galimų alerginių reakcijų į didelės koncentracijos chemines valymo priemones grėsmę.

Parengta bendradarbiaujant su projekto partneriu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius