-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 12 19

Ką privalote žinoti, jei namie turite Kalėdų eglutę: svarbu, kur statote ir kaip puošiate

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per praėjusius metus Lietuvoje kilo 1416 gaisrų, kuriuose žuvo 26 žmonės, o 34 gyventojai patyrė traumų. Džiugi naujiena ta, kad pernai šventiniu laikotarpiu kilę gaisrai nenusinešė gyvybių. Tačiau jie pasižymėjo itin dideliu mastu ir sukėlė nemažų nuostolių. Gyventojai ugniagesius kvietė dėl degusių kalėdinių dekoracijų, netinkamo pirotechnikos naudojimo ar tiesiog pavojingo elgesio su ugnimi, rašoma išplatintame pranešime.
Kalėdų eglutė
Kalėdų eglutė / 123RF.com nuotr.

Gaisrų prevencijos ekspertai pastebi, kad žmonės retai kada susimąsto, kad gaisrą gali sukelti iš pažiūros nekalta švenčių dekoracija – Kalėdų eglė. Žinoma, pati eglė tikrai neužsidegs savaime, tačiau didžiausią grėsmę kelia tai, kur eglę statote ir ką ant jos kabinate.

Ekspertai pateikia 5 patarimus, kuriais pasinaudojus šventes švęsti bus galima ramiai ir saugiai.

1 patarimas: būtina žinoti, kad gyva eglė tokia pat degi kaip dirbtinė

Nuvirtusi liepsnojanti eglė – vienas baisiausių vaizdų per šventes. Ugnis greitai plinta ir pagauna užuolaidas, kilimus ar minkštuosius baldus. Tačiau svarbiausia, visiškai nesvarbu, ar eglė parnešta iš lauko ar pirkta ir sutverta. Lengvai įsiliepsnoja tiek sakuota natūrali eglutė, tiek pagaminta iš plastiko.

Be to, labai degios yra girliandos, žaisliukai ir dirbtinis purškiamas sniegas. Būkite atsargūs ir eglutę statykite kuo toliau ugnies šaltinių (pvz., židinio ar pečiaus).

Įmonės „Merseta“ vadovo Renaldo Juškevičiaus teigimu, nors užsiliepsnojančių fejerverkų ar eglučių mažėja, tačiau patys gaisrai – labai greitai plintantys, jų metu ugnis pasiglemžia itin daug turto ir sukelia didelių nuostolių.

„Tiek buityje, tiek dekoruodami namus naudojame vis daugiau plastiko ir kitų lengvai užsiliepsnojančių medžiagų. Neretai ugnis įsiplieskia taip greitai, kad žmonės vos spėja išbėgti iš namų. Todėl nepaprastai svarbu imtis visų saugumo priemonių. Ypač per šventes“, – sakė R.Juškevičius.

2 patarimas: ant eglės nedėkite tikrų žvakių

Tai sena ir labai graži tradicija, tačiau tuo pačiu – labai pavojinga. Žvakės ir šaltosios ugnelės ant eglutės yra visiškai nesaugūs papuošimai. Net jei ketinate būti šalia eglutės ir atidžiai stebėti atvira ugnimi degančius papuošimus, rekomenduojame juos pakeisti mažiau įspūdingomis, tačiau saugesnėmis dekoracijomis.

Ugnis plinta greitai – ypač, jei ant eglės yra sintetinių ar popierinių girliandų.

3 patarimas: nepalikite mažamečių vaikų ar gyvūnų vienų prie eglutės

Nepalikite mažamečių vaikų vienų prie eglutės, židinio ar žvakių. Be to, pasirūpinkite, kad degtukai ar žiebtuvėliai būtų užkelti saugiai, vaikams neprieinamoje vietoje. Taip pat nepalikite girliandų lempučių degti per naktį (jas išjunkite ir išeidami iš namų).

Su gyvūnais sudėtingiau. Būtent jie kartais numeta egles, žaidžia su žaisliukais. Ne veltui internete plinta šmaikštūs paveikslėliai, kai žmonės, turintys augintinių, eglutes kabina prie lubų. Taip daryti nebūtina, bet svarbu prieš kabinant girliandas ar žaisliukus pagalvoti, kiek jie masins namuose gyvenančius gyvūnus.

Nepalikite girliandų lempučių degti per naktį (jas išjunkite ir išeidami iš namų).

4 patarimas: užsiliepsnojus eglei, adekvačiai įvertinkite – gesinti ar bėgti

Jei ugnis ką tik užsiliepsnojo ir plinta lėtai, galite mėginti ją užgesinti patys. Pirmiausiai išjunkite elektrines girliandas ir elektros tinklo, nuverskite eglę ant šono ir bandykite gesinti. Rekomenduojame namuose turėti gesintuvą arba nedegų audeklą, jie padės užgesinti gaisrą.

„Paprastas aerozolinis gesintuvas kainuoja nedaug – gerokai pigiau nei eglutė. Ši vandens pagrindu pagaminta gesinimo priemonė puikiai tinka gesinti elektros prietaisus, užsidegusius riebalus ar netgi žmogaus drabužius, o ja naudotis – labai paprasta. Rekomenduojama gesintuvą laikyti netoli potencialaus gaisro židinio arba virtuvėje“, – sakė priešgaisrinės saugos ekspertas R.Juškevičius.

Be to, gaisro išvengti gali padėti ir dūmų detektoriai, kurie perspės apie rūkstančią eglutę.

123RF.com nuotr./Šuo prie Kalėdų eglės
123RF.com nuotr./Šuo prie Kalėdų eglės

5 patarimas: įsitikinkite, kad eglutės girlianda saugi

Dar vienas, rodos, elementarus, tačiau svarbus paminėti patarimas – patikrinti elektrinę girliandą. Dažna gaisrų priežastis – pažeisti, netvarkingi laidai.

Prieš kabindami girliandą ant eglės, patikrinkite ar elektrinės dekoracijos nėra pažeistos, t. y. ar nesusidėvėję elektros lizdai, laidai ar pačios lemputės. Įžiebę girliandą, pažiūrėkite, ar per stipriai nekaista lemputės ir jų laidai. Be to, jei jūsų dekoracijų lemputės nėra energiją taupančios LED, į vieną elektros lizdą nejunkite daugiau nei trijų dekoratyvinių lempučių kištukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius