Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 15

Ką reikia žinoti apie alimentus: kiek siekia, kas būna, jei nemoki, ir iki kelerių metų jie priklauso vaikui

Lietuvoje skyrybų reitingas – itin aukštas, o jas dažnai lydi ir vaikai bei jų išlaikymas tėvams pasukus skirtingais keliais. Anksčiau teismui nurodžius vienam iš tėvų mokėti alimentus pagal vaiko poreikius, pasitaikydavo tėvų, kurie sąmoningai vengdavo legalaus darbo, kad nebūtų įmanoma nuskaičiuoti išlaikymo iš jų atlyginimo.
Tėvas su vaikais
Tėvas su vaikais / Juliane Liebermann / Unsplash nuotr.

Prieš du dešimtmečius pasikeitus įstatymams, prievolė mokėti vaikui alimentus dar labiau sugriežtėjo ir jų nemokančiam žmogui gresia net įkalinimas. Apie alimentų dydį, mokėjimo taisykles ir atvejus, kada net pilnametis gali prisiteisti iš tėvų alimentus, papasakojo „Skyrybų teisės“ advokatė Eglė Gecevičė.

– Anksčiau alimentų dydis priklausydavo nuo mokančiojo algos, tarkime, siekdavo 1/4 ar 1/5 atlyginimo. Kokia tvarka galioja dabar?

– Anksčiau Lietuvoje buvo numatyti vienodi alimentų dydžio nustatymo kriterijai: vienam vaikui – vienas ketvirtadalis, dviem vaikams – vienas trečdalis, trims ir daugiau vaikų – pusė tėvo uždarbio, bet ne mažiau negu vienas minimalus gyvenimo lygis (MGL) kiekvienam vaikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius