Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 01 28

Ką veikti žiemą, jei nemėgstate slidinėti?

Žiemos sporto entuzi­astų Lietu­voje kiekvienais metais daugėja, tačiau nemažai žmonių patogaus buvimo namie nemainytų į žiemos teiki­a­mus malonumus. O be reikalo!
Baidarėmis plaukti smagu ne tik vasarą
Baidarėmis plaukti smagu ne tik vasarą

Žiema, snie­gas ar šaltukas nėra tie fak­to­riai, kurių reikėtų vengti, priešin­gai – žiema gali pasiū­lyti fan­tastiškų potyrių ir naujų atradimų visai šeimai. Žiemos pramogų asor­ti­men­tas išties gausus!


Dali­namės žiemos pramogų idėjomis, kurios įkvėps praleisti dau­giau laiko gry­name ore:
 

Gyvūnų pėd­sakų seki­mas miške – azartiškas užsiėmi­mas visai šeimai

Išbandžiusieji šią pramogą teigia, kad išmokus skaityti pėd­sakus, apsi­lanky­mai gam­toje jau niekuomet nebūna tokie pat — akys nuo­lat ieško paslėptų ir nematytų pėdsakų

Dau­gu­mos mūsų pažin­tis su laukini­ais gyvū­nais yra neaki­vaizd­inė – skaitėme kny­gose, matėme pop­u­liarias gam­tos pažin­imo laidas tele­viz­ijos ar kom­pi­u­te­rio ekran­u­ose. Geri­au­siu atveju, apsilankėme zoologi­jos sode.

Vasarą gry­bau­dami ar žiemą slid­inė­dami miške daž­ni­au­siai nepaste­bime nei laukinių gyvūnų, nei jų pėd­sakų. Geriau apsidairius, pėd­sakų galima rasti tikrai daug. Pėd­sakus gal­ima paly­ginti su žodžiais, kuriuos dėlio­dami, sukursime pasako­jimus apie miško gyven­to­jus.

Sek­dami miško gyvūnų pėd­sakais, ne tik išmoksime juos pažinti, bet ir geriau suprasime gyvūnų elgsenos įpročius. Išbandžiusieji šią pramogą teigia, kad išmokus skaityti pėd­sakus, apsi­lanky­mai gam­toje jau niekuomet nebūna tokie pat – akys nuo­lat ieško paslėptų ir nematytų pėdsakų.

Ledo rit­ulio varžy­bos ant užšalu­sio ežero

Vien tik aikštelės ant užšalusio ežero valymas ir paruoši­mas bus puiki pramoga ir linksmas dar­bas visiems. Nuva­lykite norimo dydžio aikštelę ant pamėgto ežero kranto, paimkite laz­das į rankas ir pirmyn. Gre­itesni draugų kom­pani­jos nar­iai bėgioja, o lėtesni  – saugo var­tus, netur­in­tys lazdų – skaiči­uoja rezul­tatą ir links­mai teisė­jauja. Svarbu: prieš žaidžiant įsitikinti, ar ledas tvir­tas ir saugus žaisti gru­pei žmonių.

 Žiemą su baidarėmis – mažes­nės eilės, sraunes­nės upės ir fan­tastiški potyriai

 Sąmonę užlie­jan­tis atotrūkis nuo civ­i­lizaci­jos, ledi­nis van­duo ir braškan­tis šaltukas sukurs fan­tastiškus pojūčius

Dalis aktyvių baidarininkų sako, kad geriausias laikas keliauti baidarėmis yra šaltasis sezonas. Aki­vaizdu, kad tokiu metų laiku plaukiant srau­niomis upėmis ir aštrių pojūčių patirsime kur kas dau­giau. Sąmonę užlie­jan­tis atotrūkis nuo civ­i­lizacijos, ledi­nis van­duo ir braškan­tis šaltukas sukurs fan­tastiškus pojūčius. Ekstremalu, tiesa? Padidėjęs adren­a­lino kiekis krau­jyje – garantuotas.

Ilges­nėms dis­tan­ci­joms žiemą rekomen­duo­jamos šios upės – Vil­nelė, Žeimena, Vokė, Siesar­tis, Neris, Musė, Lakaja ir jos ežery­nas. Prieš kelionę atsakingai pasirinkite rūbus (geri­au­sia tiks neo­preni­nis kostiu­mas), pasirūpinkite karš­tais gėri­mais ir išsirinkite tin­kamą maršrutą.

Žiemos žygis pėsčiomis – grįšite pil­ni įspūdžių

Keli­au­to­jams, kurie mėgsta aktyvų gyven­imo būdą ir leisti laiką gry­name ore, nėra nieko geriau už pėsčiųjų žygius. Žiemos žygiai suteikia gal­imybę pažinti kiekvieną kelionės maršruto dalį neskubant. Dar vienas kelionių pėsčiomis pri­val­umas yra tas, kad mes nuolat judame.  Be to, pėstieji yra patys draugiški­ausi keli­au­to­jai gam­tai. Jie nepalieka neigiamo poveikio aplinkai, ko nepasakysi, pavyzdžiui, apie auto­mo­bil­ius. Ėjimas nieko nekain­uoja – jums nereikės jokios spe­cialios įran­gos, tik patogių batų ir gero nusiteikimo. Žygiui rekomenduojama rinktis 5–15 km maršrutą.

Šunų kink­iniai – nuošir­dus energi­jos užtaisas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šunų kinkinių lenktynių akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šunų kinkinių lenktynių akimirka

Jei galvojate, kad važi­uo­jant šunų kink­iniu ramiai įsisupsite į pledą ir nuo­bodži­ausite – klystate. Šunų kink­iniai – tai nesi­baigiantys nuo­tykiai, ištver­mės išbandy­mas ir puikūs apylinkių vaiz­dai.

Šunų kink­inių tėvynė yra Šiau­rės šalys. Nuo seno šia trans­porto priemone nau­do­josi vietiniai Aliaskos, šiau­r­inės Kana­dos, Gren­landi­jos, Sibiro, Lap­landi­jos gyven­to­jai. Papras­tai vienas roges traukia 6 šunys. Vienas iš svar­biausių tokio kink­inio bruožų yra gera komanda. Kiekvienas kink­inio šuo turi savo vietą, o svar­biau­sios jų savy­bės – noras ben­dradar­biauti, pak­lus­nu­mas, drąsa, ištvermė ir ais­tra bėgimui.

Šaldyti muilo bur­bu­lai – žiemos pasaka su vaikais

Ar kada nors ban­dėte muilo bur­bu­lus šaltą žiemos dieną pūsti lauke? Nors muilo bur­bu­lai yra labai trapūs, vis dėlto jie sukurs tikrą žiemos pasaką ir ilgam prikaustys vaikų dėmesį. Žemes­nėje nei -10 laip­snių tem­per­atūroje muilo bur­bu­lai gre­itai stingsta ir virsta leng­vais ledini­ais bur­bu­lais.

VIDEO: Muilo burbulai žiemą

Spalvoti ledo rutu­liai – pramoga kūry­bingiems vaikams ir suaugusiems

Spalvo­tus balionus ruošti smagu ir paprasta. Balioną prip­ildykite van­dens, įlašinkite kelis lašelius mais­tinių dažų, užriškite ir palikite balionus lauke per naktį. Ryte vaikai su nuostaba atras spalvo­tus bur­bu­lus iš kurių galės statyti pilis ar deko­ruoti namų aplinką. Mal­onaus žaidimo žiemą!

www.ekorekomendacijos.lt
www.ekorekomendacijos.lt
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius