Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 14

Kaip apšvietimu susikurti jaukumą nuomojamame būste

Namų jausmas labai svarbus daugeliui mūsų. Gerai jaustis norisi tiek nuosavuose namuose, tiek nuomojamame būste. Namais butas ar namas tampa tuomet, kai juose net sienos tampa savos, kai kalba daiktai, kai gera ir patogu gyventi. Vis dėlto tiek dėl pasiūlos, tiek dėl finansinių galimybių ne visuomet įmanoma išsinuomoti tobulai asmeninį skonį ir poreikius atitinkantį būstą. Jį atnaujinti ir prisitaikyti sau gali padėti nesudėtingi apšvietimo sprendimai.
Namai
Namai / 123rf.com nuotr.

Nuomos sąlygos ne visada suteikia pakankamą laisvę improvizuoti kuriant interjerą, tad pasirinkimai yra kiek apriboti, tačiau pokyčiai įmanomi. Šviestuvų parduotuvės ziburys.com konsultantai paruošė patarimų gidą, kuriame pateikia interjero dizainerių ir apšvietimo specialistų patarimus ir idėjų pasiūlymus.

Virtuvė

Dažnai nuomojamų būstų savininkai nesivargina pernelyg daug investuoti į virtuvės apšvietimą, tad virtuvėje įprastai apsiribojama vienu kabinamu šviestuvu. Jo skleidžiama šviesa dažnai yra pernelyg ryški ir erzinanti rytais, tačiau tamsiais vakarais šviesos stinga ir šviestuvas neatlieka savo funkcijos gaminant maistą – pjaustant, tarkuojant produktus, kepant, verdant ar puošiant patiekalus. Galimas sprendimas – klijuojamos apšvietimo juostos po spintelėmis, kurios apšvies darbinį paviršių, papildys bendrą apšvietimą ir kartu atrodys dekoratyviai.

  1. Greičiausiai neturite šeimininkų leidimo gręžti sienas ar montuoti šviestuvus lubose, tačiau galite pasinaudoti kitais variantais – į rozetę tiesiogiai jungiamais šviestuvais arba klijuojamais modeliais su baterijomis. LED juostos suteiks pakankamai šviesos visam darbiniam paviršiui, be to jos turi dimeriavimo funkciją, tad galėsite reguliuoti šviesos intentyvumą, sutaupyti elektros energijos.
  2. Rinkoje išties platus skirtingų spalvų ir šviesos temperatūrų modelių pasirinkimas. Yra ir prie baldų lengvai tvirtinamų (ir lengvai nuimamų) šviestuvų su judesio davikliais, kurie įsižiebia tik tada, kai užfiksuoja, kad esate netoliese. Tai itin patogu virtuvėje, kur dažnai rankos gali būti purvinos ar užimtos nešuliais.
  3. Rinkdamiesi papildomus šviesos šaltinius, atkreipkite dėmesį, kad jų skleidžiama šviesa būtų panašios temperatūros (atspalvio) kaip ir pagrindinio šviestuvo. Jei jums nepatinka skleidžiama šviesa, ji pernelyg šalta, dirbtinė, nejauki – problemą išspręsite tiesiog pakeitę lemputes.
  4. Dažna problema tiek su virtuvinėmis spintelėmis, tiek su lentynomis sandėliukuose, tiek su drabužių spintomis yra nepakankamas apšvietimas. Jo trūkumas ne tik trukdo palaikyti tvarką, bet ir lengvai rasti norimus dalykus. Nesudėtingas sprendimas – tiesiogiai į rozetę jungiamos lemputės (jei yra rozetė prie spintelės) arba priklijuojami šviestuvai, kurie gali gerokai pagyvinti tamsias lentynas.

Svetainė ir miegamasis

Šviestuvas miegamajame ir svetainėje dažnai yra ne tik šviesos šaltinis, bet ir vienas pagrindinių stiliaus akcentų. Jei nuomotojai paliko pigų, seną ar išties labai jums nepatinkantį šviestuvą, o gal turite tiesiog kabančią lemputę, padėtis nėra beviltiška. Tereikia pasitelkti vaizduotę.

  1. Galbūt negalite pakeisti paties šviestuvo ir sumontuoti įleidžiamų šviestuvų lubose, tačiau niekas netrukdo pakeisti tik gaubtą. Tai laikinas, neinvazinis būdas susikurti sau patinkantį stilių.
  2. Jei lubinio šviestuvo visai nėra, nepagailėkite pinigų ir įsigykite jums patinkančių stalo šviestuvų ar toršerų. Tai ne tik pagerins apšvietimo situaciją dabartiniame būste, bet ir liks su jumis, kai kraustysitės.
  3. Norėtumėte kontroliuoti šviesos intensyvumą miegamajame, sukurti romantišką atmosferą vakare ar jaukią, atpalaiduojančią nuotaiką svetainėje, kai vakarojate su bičiuliais? Jei negalite pakeisti standartinių jungiklių į dimerius, rinkitės dimeriuojamus stalo šviestuvus ar toršerus, kurie ir padės sukurti pageidaujamą nuotaiką. Jei pagrindinio šviestuvo šviesa jus erzina ir verčia pasijusti lyg laboratorijoje ar biure, tiesiog jos nejunkite. Vietoj to naudokite alternatyvius šviesos šaltinius – toršerus, stalines lempas. Taip pat galite pasiteirauti nuomotojo apie galimybę sumontuoti dimerį ir reguliuoti apšvietimo ryškumą.
  4. Jei kažkuriame iš šių kambarių norėsite įsirengti ir darbo vietą ar skaitymo kampelį, naudokite lankstaus korpuso stalinę lempą, kuri leis reguliuoti apšvietimo kampą pagal poreikius. Be to, toks šviestuvas lengvai perkeliamas iš vienos vietos į kitą, tad gali puikiai atlikti net kelias funkcijas ir tikti tiek prie rašomojo stalo ar prie lovos miegamajame, tiek dirbant virtuvėje.
  5. Maksimaliai išnaudokite natūralią šviesą – dienos metu atitraukite užuolaidas ar pakelkite žaliuzes. Daugiau natūralios šviesos suteikia erdvei jaukumo ir net vizualiai ją didina.

Vonios kambarys

Dažniausiai nuomai skirtuose būstuose, jei nesirenkate itin prabangaus ir brangaus varianto, vonios kambaryje rasite vieną lubinį šviestuvą arba juostą virš veidrodžio. Išties norint sukurti gerą apšvietimą vonioje ir komfortiškai jaustis reikėtų bent dviejų šviesos šaltinių.

Partnerio nuotr./Vonios kambario apšvietimas
Partnerio nuotr./Vonios kambario apšvietimas
  1. Jei vonios šviestuvai išties pasenę ir atrodo gana klaikiai, pirmiausia pasiteiraukite nuomotojo, ar negalėtumėte jų atnaujinti purškiamais dažais. Kartais to visai pakanka sėkmingam atšviežinimui.
  2. Jei turite tik lempą virš veidrodžio, vonios apšvietimas gali būti gana blankus. Padėtį gali pagerinti laikinai pritvirtinamas lubinis šviestuvas su judesio davikliu ir baterija. Tik rinkitės atsparų drėgmei, nes vonios šviestuvų reikalavimai gerokai skiriasi nuo tų, kurie tinka kitoms patalpoms.
  3. Jei norite įnešti bent lašelį prabangos ir paversti vonios kambarį ne tik higienos procedūrų vieta, bet ir poilsio zona, galite ant palangės ar spintelės pastatyti drėgmei atsparų pasirinkto stiliaus stalo šviestuvą.
  4. Jei nė vienas iš šių variantų negalimas, lieka apšvietimas žvakėmis, kuris padeda kurti jaukią, atpalaiduojančią erdvę.
  5. Taip pat erdvę vizualiai padidinti ir išnaudoti turimą šviesą maksimaliai padeda veidrodžiai, kurie atspindi šviesą ir kuria įspūdį, kad patalpoje yra daugiau langų.

Terasa ar balkonas

Jei jums pasisekė išsinuomoti būstą su lauko erdve, pasistenkite išnaudoti ją maksimaliai. Norint mėgautis pasibuvimais lauke ir vėlyvais vakarais, ši zona turi būti tinkamai apšviesta. Jei apšvietimu nepakankamai pasirūpino būsto šeimininkai, susikurkite jį patys.

Partnerio nuotr./Terasa
Partnerio nuotr./Terasa
  1. Galite panaudoti šviečiančias lemputes ar juosteles, kurios suteiks ne tik šviesos, bet ir išties papuoš erdvę.
  2. Taip pat terasoje derės ir dekoratyvią šviesą skleis spalvoti pastatomi ar kabinami žibintai. Rekomenduojama naudoti LED lemputes, nes jos nepritraukia vabzdžių, kas itin aktualu leidžiant laiką lauke. Jei į terasą veda laiptai ar ji yra atvira, galite ją apšviesti grindų šviestuvais su baterijomis, kurie lengvai pritvirtinami ir pašalinami. Toks sprendimas ne tik padidins saugumą, bet ir suteiks papildomo dekoratyvumo.

Tinkamas apšvietimas kuria malonesnę atmosferą, pagerina bendrą estetiką bei vizualiai formuoja erdvę. Jei gyvenate nuomojame būste, tai nereiškia, kad turite susitaikyti su jūsų netenkinančiu apšvietimu ir gyventi prieblandoje ar palikti šviestuvus, kurie visai neatitinka jūsų skonio. Sukurti šviesią, jaukią, šiuolaikišką erdvę jums padės maksimalus dienos šviesos panaudojimas, veidrodiniai ir metaliniai paviršiai ir šviesos šaltinių įvairovė.

Pasitelkus fantaziją ir įdėjus šiek tiek pastangų, net sename bute įmanomos neįtikėtinos transformacijos. Tikimės, kad pateikti patarimai įkvėps įgyvendinti naujas idėjas ir susikurti sau artimą, mielą ir savą erdvę ir pasijusti it namuose net ir laikiname būste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius