-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 13

Kaip aš viešai skalbiau savo baltinius

Viešai skalbti savo baltinius ar apatinius tradiciškai laikoma gėdinga ir nepriimtina. Tačiau gal verta atsikratyti šio seno stereotipo? Ir šįkart aš – ne apie asmeninių dramų aptarinėjimą viešai, o iš tiesų – apie skalbimą. Šiandien pirmą kartą naudojausi skalbyklos Lietuvoje paslaugomis ir supratau, kad purvinų skalbinių nešimas iš namų gali gerokai palengvinti vieną dažniausių buities darbų.
Savitarnos skalbykla
Savitarnos skalbykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kas mane pirmą kartą nuginė į skalbyklą? Žinia, kad Vilniaus prekybos centre „VCUP“ veikianti „Speed Queen“ skalbykla nuo šiol naudos tik ekologiškus skalbiklius. Esu visiška ekomanė ir nors atidžiai tikrinu, ar tikrai žaliais lapeliais papuoštos prekės arba paslaugos pardavėjai nemėgina manęs išdurti, žodis „ekologiška“ visuomet atkreipia mano dėmesį.

Skalbinių kokybei priekaištų neturėjau – pavyzdžiui, visi rytinių pusryčių avarijų požymiai per tą pusvalandį dingo nuo vyriškų marškinių.

Sunkiausia užduotis – sukaupti TIEK skalbinių

Turbūt sunkiausia man buvo sukaupti didesnį kiekį drabužių, nors skalbyklos atstovai perspėjo, kad taip ekonomiškiau – didžiosios skalbimo mašinos vienu ypu gali skalbti ir 10, ir 18 kilogramų skalbinių. Palyginkite – į buitines skalbimo mašinas dažniausiai telpa 6-8 kilogramai. Jei telpa, tai telpa – prigriebiau ne tik savo savaitės treniruočių aprangą, bet dar ir kolegės patalynę. Ir vis tiek susidarė įspūdis, kad į skalbimo mašiną būtų sutilpę ir dar vienos šeimos skalbiniai.

Visas procesas truko kiek ilgiau, nei valandą. Du krepšiai nešvarių skalbinių per tiek laiko virto kvepiančiais, sausais drabužiais ir patalyne. Namuose mano skalbyklė būtų sunkiai pūškavusi kiek daugiau nei 2 valandas, o dar vieną dieną skalbiniai džiūtų kambario temperatūroje.

Paskaičiavau, kad už ekologišką skalbiklį moku tiek, kad vienas skalbimas namuose kainuoja po 50 euro centų. Tai – tik už skalbiklį, o dar elektra, mano laikas ir miegamasis, užgriozdintas džiovykle. Žiemos metu – praktiškai nuolat! „Speed Queen“ skalbykloje už pusvalandžio skalbimą ekologišku skalbikliu bei 20 minučių skalbinių džiovinimą sumokėjau 7 eurus.

Iš kur tas greitis?

Dar viena priežastis, dėl kurios „Speed Queen“ savitarnos skalbykloje galima apsisukti greičiau – tai įrenginių galingumas.

Žiūrėjau labai atidžiai, buvau kone užhipnotizuota besisukančio būgno, tačiau vis tiek nesupratau: kodėl mano „naminė“ skalbyklė skalbia dvi valandas, o ši – vos pusvalandį? Skalbinių kokybei priekaištų neturėjau – pavyzdžiui, visi rytinių pusryčių avarijų požymiai per tą pusvalandį dingo nuo vyriškų marškinių.

„Buitinės skalbimo mašinos pačios šildo vandenį. Mūsų skalbykloje vandenį šildo dujinis katilas. Per pusę valandos pasiruošiame karštą vandenį ir tuomet jis į skalbimo mašinas paduodamas tokios temperatūros, kokią pasirenka klientas. Būtent todėl skalbimas mūsų skalbykloje trunka 33 – 40 minučių. Per tiek laiko mašina, kaip ir „naminė“, spėja išskalbti ir tris kartus išskalauti skalbinius. Jei per tiek laiko neišsiskalbė – galite dar valandą skalbti – jau neišsiskalbs“ , – šypsosi „Speed Queen“ skalbyklų tinklo vadovas Aleksandras Levinsonas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Savitarnos skalbykla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Savitarnos skalbykla

Dar prieš man praveriant pirmosios ekologiškos skalbyklos duris, lietuviškos ekologiškos skalbimo priemonės čia ilgokai testuotos. Ekologišką skalbiklį šiam tinklui tiekiantys lietuviai siekia, kad jų gaminiai neterštų aplinkos ir skalbtų taip pat gerai, kaip ir rinkoje lyderiais laikomos užsienio ekologiškos priemonės.

Kada džiovyklės žaidžia tenisą?

„Speed Queen“ – tai Amerikos skalbyklų prekės ženklas – už Atlanto tokių skalbyklų yra apie keliasdešimt tūkstančių (prisimenate tuos amerikietiškus filmus ir įvairius nuotykius bei pažintis tarp daugybės ūžiančių skalbimo mašinų?). Kiekvienoje skalbykloje galima atrasti po kelias ar keliolika skalbimo ir džiovinimo mašinų bei laisvalaikio zoną – kėdes, žurnalus, kai kur – vaikų žaidimo kampelius. Šiam prekės ženklui įsiveržus į Europą, daugiausia skalbyklų įrengta Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje.

Prieš keletą metų girdėdavau: „Savitarnos skalbykla? Kam?! Namuose turiu skalbimo mašiną!“. Dabar viskas pasikeitė. Manau, tai dėl to, kad mūsų butai mažėja.

„VCUP“ esančioje skalbykloje belaukiant galima panaršyti internete, pavartyti naujausius moteriškus žurnalus, arba įrašyti savo pageidavimą į atsliepimų knygą: „Norėčiau dar televizoriaus per visą sieną“. A. Levinsonas juokiasi, kad į lankytojų pageidavimus atsižvelgiama ir atsiliepimų knyga atidžiai skaitoma – tik gal ne visuomet ir ne visose erdvėse yra galimybė šiuos pageidavimus įgyvendinti.

Dar viena priežastis, dėl kurios „Speed Queen“ savitarnos skalbykloje galima apsisukti greičiau – tai įrenginių galingumas. Jei turite namuose džiovyklę jos ciklas dažniausiai trunka ne mažiau nei valandą. Ji yra apie 2–3 kWh galingumo, tuo metu šioje skalbykloje esančios džiovyklės – maždaug 10 kartų galingesnės. Turite daugiau skalbinių? Dėkite juos į didesnę džiovyklę (džiovinimas joje kainuoja šiek tiek brangiau). Norite gerai iškedenti po žiemos pramogų pavargusią pūkinę striukę? Iš laisvalaikio zonos griebkite teniso kamuoliukus ir meskite juos į džiovyklės būgną – bumpsėdami tarp skalbinių kamuoliukai neleidžia pūkams sukristi į vieną drabužio dalį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Savitarnos skalbykla
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Savitarnos skalbykla

Labai retai koks nors ypatingai storas daiktas prašosi padžiovinamas ilgiau nei 30 min.

Skalbyklas atranda vis daugiau lankytojų

Kadangi džiovyklės duris galima varstyti dar ciklui nepasibaigus, vyriškus marškinius iš mašinos išsitraukiau vos po 10-ies minučių džiovinimo. Jie buvo visiškai sausi (vakare vyrui dievagojausi, kad pati išlyginau).

„Čia skalbdamas tu neapverti namų!, – dar vieną privalumą įvardino skalbykloje sutikta lankytoja. – Gali per tą laiką nubėgti į maisto prekių parduotuvę, išgerti kavos. Tada išsitraukei, parsinešei ir susidėjai į lentynas. Nereikia apkabinėti spintų, durų, balkonų paklodėmis!“

Netrukus prasidėjo prašymai, kad būtų galima atsinešti savo skalbiklius. Kodėl? Pasirodo, nemažai žmonių yra alergiški įprastiems skalbikliams.

Kad žmogus galėtų drabužių skalbimo laiką praleisti naudingai, kitos „Speed Queen“ skalbyklos (Savanorių prospekte, Baltupiuose ir Žirmūnuose) yra įsikūrusios prie prekybos centrų ar juose.

Kokie žmonės dažniausiai naudojasi skalbyklos paslauga? A. Levinsonas sako, kad jų neįmanoma apibrėžti.

„Ateina nuo jauno iki seno, nuo turinčio žemesnes pajamas iki pasiturinčio. Paskutiniu metu jaučiame išaugusį susidomėjimą. Prieš keletą metų girdėdavau: „Savitarnos skalbykla? Kam?! Namuose turiu skalbimo mašiną!“. Dabar viskas pasikeitė. Manau, tai dėl to, kad mūsų butai mažėja. Antras aspektas: žmogui savo skalbinius vis tiek reikia skalbti kelis kartus per savaitę, džiaustyti – laiko faktorius tapo svarbus. Čia jis gali ateiti ir per valandą ar šiek tiek daugiau išsiskalbti ir išsidžiovinti viską“, – sako pašnekovas.

Padėkos ne tik oda, bet ir skrandis

Tačiau kodėl kilo poreikis kurti pirmąją ekologišką skalbyklą?

„Kai atidarėme pirmąsias skalbyklas, viskas buvo automatizuota: tai reiškia, jog paspaudus „skalbti“, tam tikras skalbimo priemonės kiekis automatiškai buvo paduodamas į mašinos būgną. Netrukus prasidėjo prašymai, kad būtų galima atsinešti savo skalbiklius. Kodėl? Pasirodo, nemažai žmonių yra alergiški įprastiems skalbikliams. Pasirinkus ekologiškus ne tik mažiau teršime gamtą, tačiau jie niekam nekels alerginės reakcijos“, – sakė A. Levinsonas.

Atsiskaityti už paslaugas galima grynaisiais, kortele, telefonu arba specialia skalbyklos nuolaidų kortele. Į ją įnešus stambesnę sumą pinigų galima sutaupyti dar 20 proc. išlaidų skalbimo paslaugai. Tokiu atveju vienas skalbimas ir džiovinimas jums kainuos apie 5,6 euro.

„Tai veikia taip: pasiimate nuolaidų kortelę, įdedate į ją pinigus, gaunate skalbyklos piniginę premiją ir skalbiate pigiau. Šita kortelė galioja neribotą laiką“, – sako A. Levinsonas.

Kaip minėjau straipsnio pradžioje, esu ekomanė. Todėl man rūpi ne tik ar išskalbti drabužiai dirgins odą, tačiau ir kokį poveikį visas nuo mano skalbinių nutekėjęs vanduo turės aplinkai.

Įprastuose skalbikliuose dažnai yra fosforo ir chloro junginių (pastaraisiais metais Europos Sąjunga skalbimo priemonėse leidžia tik minimalų fosfatų kiekį). Dėl šių medžiagų vandens telkiniuose, į kuriuos išleidžiamos kad ir išvalytos nuotekos, susidaro per daug maisto medžiagų, prasideda vandens žydėjimo procesas.

Chloro junginiai, kvapikliai, alkifenoletoksilatai, triklozanas yra tirpūs riebaluose ir ilgai neskyla. Taigi, jie tiesiog nusėda žuvų, vandens gyvūnų riebaliniame sluoksnyje. O kas garantuoja, kad kažkurią dieną ta žuvis nebus patiekta ant mūsų stalo? Gamta sutverta kaip karma – ką pridirbai, sugrįžta su kaupu.

Tačiau didžiausias pliusas, kad „Speed Queen“ skalbyklos paslaugų kainos nekils – jos liks tos pačios net ir naudojant ekologiškas skalbimo priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius